Η Αναστάσιμη Τρέλα του παπα-Φώτη Λαυριώτη / Π. Τσαγκάρης, θεολόγος

Σχόλιο ιστολογίου:

Ο παπα Φώτης είναι γνωστός για την εν Χριστώ “αλητεία” κα σαλότητά  του. Πολλοί τον θεωρούν άγιο. Το σίγουρο όμως είναι πως επρόκειτο για άνθρωπο του Θεού. Κυκλοφορούσε ξυπόλητος, με ένα τρύπιο ράσο,  καταπονούσε το σαρκίο του και η μόνη έγνοια του ήταν οι ναοί που έχτιζε και οι έχοντες ανάγκη που προστάτευε, αν και εκείνος ήταν απολύτως  ενδεής.

Θύμωνε αν του έθιγαν την Ορθοδοξία και αν οι ζωές των ανθρώπων προσέβαλαν το “καθ’ομοίωσιν”.  Τα είχε καλά μαζί του όποιος τα είχε καλά με το Θεό. Ο Π. Τσαγκάρης, θεολόγος, μας τον περιγράφει ως εξής:

—————————————————————————–

“… Η χαρά αυτή που ζούσε και εξέπεμπε δεν τον εγκατέλειπε σχεδόν ποτέ. Θυμάμαι, όταν κάποια στιγμή βρισκόμουν για προσωπική μου υπόθεση, στον Παπάδο της Γέρας (περιοχή της Μυτιλήνης), τη μεταπασχαλινή περίοδο του 1999, συνάντησα τον παπα-Φώτη να τριγυρνά καταμεσής στο δρόμο με το τριμμένο ράσο του, τις παντόφλες του, τον παραδοσιακό τρουβά στον ώμο και ένα μπαστούνι στο χέρι, το οποίο χτυπούσε ρυθμικά στον δρόμο, ψέλνοντας με όση δύναμη του είχε δώσει ο Θεός, «τον Κύριον ὑμνεῖτε, και ὑπερυψοῦτε εις πάντας τοὺς αἰῶνας» και τα αυτοκίνητα να περνάνε δίπλα του, δεξιά και αριστερά του και να κορνάρουν και οι οδηγοί να βγαίνουν στα παράθυρα των αυτοκινήτων τους και να τον χαιρετάνε.
Πραγματικά, πασχαλινή γιορτή ανεπανάληπτη, απτή απόδειξη «της τρέλας τού να είσαι χριστιανός». Το περιστατικό αυτό το ενθυμούμαι και το αναφέρω συχνά ως ένα παράδειγμα «αγίας σαλότητας», για το πώς, δηλαδή, μεταμορφώνεται ο άνθρωπος εκείνος που ζει την «σαλή», την «τρελή», την ολοκληρωτική αφοσίωση, την πηγαία αγάπη και χαρά για τον αναστάντα εκ νεκρών Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν.”

Αφήστε μια απάντηση