6 Μαρτίου: Η εύρεση του Τιμίου Σταυρού μετά των Τιμίων ΄Ηλων υπό της μακαρίας Ελένης και το θαύμα της ανάστασης της νεκρής.

Σχόλιο ιστολογίου:

Η αγία Ελένη μετά από προτροπή του γιου της και αυτοκράτορα Κωνσταντίνου και κατόπιν οράματος που είχε ανεχώρησε για τα Ιεροσόλυμα με συνοδεία και μετά από πολλά εμπόδια ανακάλυψε τους τρεις σταυρούς (έναν του Χριστού και δυό των ληστών) στο Γολγοθά. ΄Επρεπε επομένως να καταλήξει στο ποιος από τους τρεις σταυρούς ήταν αυτός του Θεανθρώπου. Η αναγνώριση του Τιμίου Σταυρού έγινε με το εξής θαύμα:

———————————————————————————-

Μία νεκρή γυναίκα οδηγείτο προς ενταφιασμό. Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος είπε να σταματήσει η νεκρική πομπή. Μετά από θερμή προσευχή και τοποθετώντας διαδοχικά και χωριστά τους τρεις Σταυρούς πάνω στη νεκρή, ω του θαύματος! Αυτή αναστήθηκε, όταν την άγγιξε ο τρίτος Σταυρός, ο Σταυρός του Κυρίου!

Τότε η Αγία διέταξε και διαιρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός. Και το μεν ένα τμήμα τοποθέτησε σε αργυρή πολύτιμη θήκη και το άφησε στα Ιεροσόλυμα, το δε άλλο μετέφερε σε ταξίδι της από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι απ’ αυτό το δεύτερο τμήμα, που άφησε κατά τόπους τεμάχια, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, για την οποία θα μιλήσουμε στο επόμενο κεφάλαιο. Την εύρεση του Τιμίου Ξύλου και των αγίων Ήλων τιμά η Εκκλησία μας στις 6 Μαρτίου.

«Εις την εύρεσην του Τιμίου Σταυρού Δίδωσιν ἡμῖν Ἑλένη ταύτην χάριν, Βλέπειν τὸ σῶσαν ἐκ φθορᾶς ἡμᾶς ξύλον. Εις την εύρεσην των Τιμίων Ήλων Φανέντες ἧλοι Βασιλεῖ, τοῦ μὲν κράνους, Ἄγαλμα κεῖνται, τοῦ χαλινοῦ δὲ κράτος».

Αφήστε μια απάντηση