ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Γαλέτα ή διπυρίτης / μια λύση για την πείνα

 

Και ποιος άντρας δε θυμάται τη γαλέτα από τα χρόνια που υπηρετούσε τη θητεία του; Σκληρή, έσπαγε δόντια αλλά αν τη μούσκευες βολευόταν η κατάσταση. ΄Εχει το πλεονέκτημα, ότι με την κατάλληλη αποθήκευση μπορεί να κρατήσει ολόκληρες δεκαετίες. ΄Οταν υπάρξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τη χρησιμοποιούμε όπως είναι ή την κονιορτοποιούμε στο γουδί και την κάνουμε αλεύρι.

Η συνταγή είναι πολύ εύκολη:

Υλικά
4 κούπες τσαγιού αλεύρι (κατά προτίμηση σκληρό)
4 κουταλάκια γλυκού αλάτι
2 κούπες τσαγιού νερό (περίπου)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη μας να γίνει σκληρή. Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια και φτιάχνουμε τετράγωνα κομμάτια με πάχος 1εκ. Με ένα πηρούνι κάνουμε πολλές τρύπες και στις δυο πλευρές, ώστε να ψηθεί καλά εσωτερικά. Τις βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά.  Θέλουμε να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και να είναι αρκετά σκληρές.

Για να διατηρηθούν χρόνια τις βάζουμε σε σακούλες με κενό αέρος και σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Εκτός από τις γαλέτες, τις οποίες μπορούμε να φτιάξουμε και να αποθηκεύσουμε μόνοι μας, υπάρχουν και οι τροφές έκτακτης ανάγκης, τις οποίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://actionstore.gr/trofi-ektaktis-anagkis/

Ιδιαίτερα χρήσιμες οι ενεργειακές μπάρες:

https://actionstore.gr/trofi-ektaktis-anagkis/nrg-5-xira-trofi-ektaktis-anagkis/

Το μειονέκτημά τους το υψηλό κόστος, απαγορευτικό για προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων.

Η επιλογή είναι δική σας.

One thought on “ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Γαλέτα ή διπυρίτης / μια λύση για την πείνα”
  1. Θα φανεί η χρησιμότητα της συνταγής όταν θα αρχίσουν οι μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος. Το αποθηκευμενο αλεύρι δε θα μπορούμε να το φάμε, ενώ τις γαλέτες θα τις έχουμε μια φορά ψημένες και για πολύ καιρό διατηρημένες. Άριστη λύση. !!!

    Μακάρι να βρισκόταν κι ένας εναλλακτικός τρόπος να ψήνουμε και πρόσφορα στην περίπτωση που θα συμβούν τα χειρότερα στη χώρα ή έστω αν τα ψήσουμε όταν θα υπάρχει ρεύμα να μπορούμε να τα διατηρήσουμε για πολύ καιρό αναλοίωτα.

Αφήστε μια απάντηση