Αληθινή ιστορία: Νεκρός στρατιώτης εμφανίζεται και σώζει αιχμαλώτους

Αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου

«…Ρίγη περνούν το κορμί μου απ’ ό,τι βλέπουν καθημερινά τα μάτια μου ανάμεσα στους στρατιώτας μας. Προ ολίγων ημερών σ’ ένα λόχο μας, που είχε δεχθή μια επίθεση των Ιταλών, εσκοτώθηκε ένα στ’ αλήθεια ατίμητο παλληκάρι από τα πιο ηρωϊκά του Συντάγματος μας.

Ο αδελφός του, που υπηρετεί στον ίδιο λόχο, κάτω από την πίεση του πόνου για το θάνατο του αδελφού του έδωσε φρικτό όρκο!

– Όσους αιχμάλωτους πιάσω, παππούλη -μου έλεγε με θρήνο- θα τους σφάζω σαν αρνιά. Θα πληρώσουν πολύ ακριβά το θάνατο του αδελφού μου.

Εγώ προσπάθησα να τον παρηγορήσω, αλλά και να τον ανυψώσω στα ύψη, που ταιριάζουν για την ελληνική ψυχή. Εκείνος ήταν αδύνατο να ακούση τίποτε. Ήταν έξαλλος από τον πόνο.

Σήμερα τον είδα να περνάη [με] οκτώ αιχμαλώτους, που είχε πιάσει ο λόχος τους και να κλαίει σαν μικρό παιδί.

Ανησύχησα και τον ρώτησα:
– Τι σου συμβαίνει, βρε παιδί μου, γιατί κλαις;

Κι εκείνος με κόπο πολύ κατόρθωσε να μου εξηγήση:
– Σήμερα τους έπιασε ο λόχος μου. Κι εζήτησα από το λοχαγό μου να τους δώση να τους οδηγήσω εγώ στη στρατονομία με την απόφασι να τους ξεκάνω και τους οκτώ στο δρόμο για να εκδικηθώ το θάνατο του αδελφού μου. Ο λοχαγός μου τους έδωσε.
Τους έβαλα μπροστά κι εγώ τους ακολουθούσα με το αυτόματο στα χέρια αποφασισμένος να μην αφήσω ούτε ένα ζωντανό από αυτούς.
Μα την ίδια στιγμή, που ήμουν έτοιμος να πατήσω τη σκανδάλη, είδα ολοζώντανο τον αδελφό μου μπρος στο αυτόματο και μου είπε τρομαγμένος:
‘Εμένα θα σκοτώσης, αδελφέ μου; Τι σούκαμα; Δεν με λυπάσαι; Δεν συλλογίζεσαι τη μανούλα μας’;
Άρχισα να τρέμω και με πήραν τα δάκρυα. Τους αγκάλιασα τότε όλους, τους εφίλησα σαν νάταν ο καθένα από αυτούς ο αδελφός μου…».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μητροπολίτη Χίου, Παντελεήμονα Φωστίνη, «Θεμέλια γαλανόλευκα», των εκδόσεων Άθως.

Αφήστε μια απάντηση