Αμαρτωλών Σωτηρία: Περί του τυφλού που τον φώτισε το ύδωρ της Ζωοδόχου Πηγής. 

Στην Κων/πολη ήταν κάποτε ένας στρατιώτης ονόματι Λέων Μακέλλης πολύ εύσπλαχνος και ενάρετος. Για την καλοσύνη του ο Θεός τον αξίωσε αργότερα, να γίνει βασιλιάς. Κάποια μέρα ήταν σε ένα δάσος και είδε έναν τυφλό, που από τη ζέστη και την οδοιπορία είχε διψάσει πολύ. Τον λυπήθηκε και τον πήρε από το χέρι, να βρουν νερό.  

Ο τυφλός μετά από λίγο δεν άντεξε, να περπατάει άλλο και έπεσε κάτω. Ο Λέων συνέχισε, να ψάχνει νερό στο δάσος αλλά δεν έβρισκε και φοβόταν, μήπως ο τυφλός πεθάνει. Τότε άκουσε φωνή, να του λέει: “Μη φοβάσαι Λέων, εκεί κοντά σου είναι το νερό. Πότισε τον τυφλό και μετά πλύνε τα μάτια του με αυτό, για να νιώσεις τη δύναμή του. Μάθε επίσης, ότι πρόκειται να γίνεις βασιλιάς και τότε θυμίσου, να μου κάνεις εδώ ένα ναό, όπου θα κατοικώ και θα έρχονται οι άνθρωποι, να βρίσκουν σωτηρία ψυχής και σώματος.” 

Ο Λέων τρόμαξε αλλά και αγαλλίασε ταυτόχρονα, επειδή βρήκε τρεις δωρεές από μία που έψαχνε. Και πήγε τρία βήματα μπροστά και βρήκε νερό σε ένα λάκκο. Και όταν ήπιε,  ένιωσε μέσα του πολλή ευφροσύνη και δύναμη. Και πότισε με αυτό και τον τυφλό και συνήλθε. ΄Επειτα του έπλυνε τα μάτια, όπως τον είχε προστάξει η Υπεραγία Θεοτόκος και αμέσως ανέβλεψε και αγαλλίασε ο τυφλός. 

Σε λίγο καιρό ο Λέων έγινε βασιλιάς και έκτισε σε εκείνο το μέρος ναό στο όνομα της Αειπαρθένου Μαρίας και ονόμασε την εκκλησία εκείνη Ζωοδόχο Πηγή, επειδή το νερό εκείνο ήταν δώρο από την πηγή της ζωής, την παντοδύναμη βασίλισσα. Και δεν έκανε μόνο αυτό το θαύμα αλλά και τόσα πολλά που υπερβαίνουν τον αριθμό των άστρων του Ουρανού: 

Αποστήματα, δυσουρίες, καρκίνους, αιμορραγίες, πυρετούς, λέπρα, λώβη, πυρώσεις, ασθένειες ματιών και πολλά άλλα νοσήματα θεράπευσε η Θεοτόκος με το ζωοδόχο αυτό ύδωρ και νεκρούς ακόμα θεραπεύει προς δόξαν του εξ αυτής γεννημένου Θεού, τον οποίο πρέπει, να προσκυνάμε και να τιμούμε εις τους αιώνες. Αμήν. 

Αφήστε μια απάντηση