Πολλαπλές γεωμαγνητικές καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν τη Γη αυτή την εβδομάδα, λένε οι επιστήμονες

Μια μεγάλη ηλιακή έκρηξη φαίνεται σε εξέλιξη στις 29 Οκτωβρίου 2003. Αυτή η έκλαμψη Χ18 είναι η ισχυρότερη έκλαμψη από τις 16 Αυγούστου 1989, όταν σημειώθηκε μια έκλαμψη Χ20. (Solar & Heliospheric Observatory/NASA via Getty Images)

Της Aldgra Fredly

Το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού εξέδωσε προειδοποίηση για γεωμαγνητικές καταιγίδες στις 13 Μαρτίου, σημειώνοντας ότι ήπιες ηλιακές καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν τη Γη αυτή την εβδομάδα λόγω πιθανών επιπτώσεων από την άφιξη των στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας στις 10 Μαρτίου.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες συμβαίνουν όταν μια μεγάλη έκρηξη ηλιακού ανέμου παρεμβαίνει στο μαγνητικό πεδίο της Γης.

Ο οργανισμός, ο οποίος υπάγεται στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), δήλωσε ότι “μέτριες” και “μικρές” γεωμαγνητικές καταιγίδες θα πλήξουν τη Γη από τις 14 Μαρτίου, οι οποίες είναι ταξινομημένες ως G1 και G2 στην πενταβάθμια κλίμακα ηλιακών καταιγίδων.

Το Βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο εξέδωσε επίσης μια συμβουλή την Τρίτη λέγοντας ότι η ηλιακή δραστηριότητα ήταν μέτρια τις τελευταίες 24 ώρες.

«Υπάρχει μια μεγάλη αλλά σταθερή περιοχή η οποία θα περιστρέφεται από τη γήινη πλευρά του δίσκου προς το τέλος της 15ης Μαρτίου», ανέφερε. «Υπάρχει μια αργή, αδύναμη στεμματική εκτίναξη μάζας που παρατηρήθηκε στις 13 Μαρτίου, η οποία μπορεί να δώσει ένα φευγαλέο χτύπημα στη Γη στις 17 Μαρτίου, αλλά με χαμηλή αξιοπιστία».

Το Μετεωρολογικό Γραφείο δήλωσε ότι οι καλύτερες πιθανότητες να δει κανείς το Πολικό Σέλας, είναι στα βόρεια τμήματα της Σκωτίας, ενώ οι πιθανότητες μειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημείωσε ότι η θέαση του σέλαος είναι «ακόμα πιθανή σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη» μέχρι την Τρίτη.

Το Βόρειο Σέλας μπορεί να παρατηρηθεί πάνω από τη Βόρεια Ευρώπη το βράδυ της Τρίτης λόγω μιας ηλιακής καταιγίδας που πλήττει τη Γη. Άνθρωποι στη Σκωτία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία δήλωσαν ότι μπορούσαν να δουν το Βόρειο Σέλας. (RAIGO PAJULA/AFP/Getty Images)

 

«Ο ρυθμός καταμέτρησης των ενεργητικών σωματιδίων (πρωτόνια υψηλής ενέργειας) προβλέπεται να είναι σε επίπεδα υποβάθρου χωρίς καταιγίδες ηλιακής ακτινοβολίας, αν και υπάρχει μόνο μια πολύ μικρή πιθανότητα αύξησης ως απάντηση σε τυχόν μεγαλύτερες εκλάμψεις που μπορεί να εμφανιστούν», ανέφερε.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, τα ηλεκτρονικά συστήματα των δορυφόρων μπορούν να υποστούν βλάβες κατά τη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων λόγω «της συσσώρευσης και εκφόρτισης στατικών ηλεκτρικών φορτίων». Οι αστροναύτες και οι πιλότοι που πετούν σε μεγάλα ύψη μπορεί επίσης να εκτεθούν σε «αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας».

«Επειδή η ιονόσφαιρα θερμαίνεται και παραμορφώνεται κατά τη διάρκεια καταιγίδων, η ραδιοεπικοινωνία μεγάλης εμβέλειας που βασίζεται στην υποϊονόσφαιρα αντανάκλαση μπορεί να είναι δύσκολη ή αδύνατη και οι επικοινωνίες του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS) μπορεί να υποβαθμιστούν», αναφέρεται.

Αποκάλυψη του Διαδικτύου

Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, Sangeetha Abdu Jyothi, προειδοποίησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι μια ηλιακή “υπερκαταιγίδα” που θα κατευθυνόταν προς τη Γη θα μπορούσε να προκαλέσει μια “αποκάλυψη του διαδικτύου” σε ολόκληρο τον πλανήτη που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα του Jyothi, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και τα καλώδια δικτύωσης είναι τα πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις των γεωμαγνητικά επαγόμενων ρευμάτων, ενώ τα υποβρύχια καλώδια, τα οποία εκτείνονται σε εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα, είναι ακόμη πιο ευάλωτα από τα χερσαία καλώδια, λόγω του μεγαλύτερου μήκους τους.

«Οι ΗΠΑ είναι μία από τις πιο ευάλωτες τοποθεσίες με υψηλό κίνδυνο αποσύνδεσης από την Ευρώπη κατά τη διάρκεια ακραίων ηλιακών φαινομένων. Οι ενδοηπειρωτικές συνδέσεις στην Ευρώπη διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού μικρότερων χερσαίων και υποθαλάσσιων καλωδίων που διασυνδέουν την ήπειρο», σημειώνει η έκθεση.

Η Katabella Roberts συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

theepochtimes.gr

Αφήστε μια απάντηση