Γ.Γ. ΝΑΤΟ: “Θέτω σε αυξημένη επιφυλακή χιλιάδες στρατιώτες μαζί με 100.000 Αμερικανούς” – Σήμα Iταλού Α/ΓΕΕΘΑ (έγγραφο)

Μείζονα κρίση με την Ρωσία αναμένει το ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες. Ο  Ιταλός Α/ΓΕΕΘΑ έστειλε σήμα ετοιμότητας στις πολεμικές μονάδες της χώρας ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε αυξημένη πολεμική επιφυλακή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, σε κοινές δηλώσεις του με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε πως εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή μαζί με 100.000 Αμερικανούς στρατιώτες.

Παράλληλα, η αμερικανική στρατιωτική Διοίκηση μεταφέρει άρματα μάχης M1A2 Abrams και τεθωρακισμένα M2 Bradley IFV από την Γερμανία στην Πολωνία ενώ μετακινεί αντιαεροπορικά συστήματα Patriot προς τις χώρες της Βαλτικής.

Ταυτόχρονα οι στρατιωτικοί Διοικητές του ΝΑΤΟ καταρτίζουν νέα σχέδια ενίσχυσης της άμυνας της ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταφερθούν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες μαζί με συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Δείτε βίντεο. Δηλώσεις Γ.Γ. ΝΑΤΟ

 

Χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ σε αυξημένη επιφυλακή

«Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, σε κοινές δηλώσεις του με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν λίγο πριν από την έναρξη του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Το ΝΑΤΟ αντέδρασε άμεσα και με ενότητα στη ρωσική εισβολή. Οι νατοϊκοί σύμμαχοι έχουν λάβει αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και παρέχουν σημαντική στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα έχουμε ενισχύσει τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι 100.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη, 40.000 στρατός υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, με τη στήριξη εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ο Γ. Στόλτενμπεργκ εξήρε την παρουσία του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, λέγοντας ότι έχει «ρόλο κλειδί» στις προσπάθειες ενίσχυσης της άμυνας του ΝΑΤΟ και στέλνει το μήνυμα της «διατλαντικής ενότητας».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν τόνισε ότι η σημερινή παρουσία των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στέλνει το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι «παραμένουμε ενωμένοι και στηρίζουμε την Ουκρανία».

«Καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας και την αδικαιολόγητη εισβολή της στην Ουκρανία, μια χώρα με νόμιμη και κυρίαρχη κυβέρνηση, και στηρίζουμε την δυνατότητά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», ανέφερε στη συνέχεια.

Προειδοποίησε επίσης ότι η δέσμευση των Συμμάχων στο Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ είναι σθεναρή και θα τηρηθεί. Σήμερα οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για τη «βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», η οποία, όπως είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, «θα αλλάξει το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη».

Επιπλέον θα συζητηθούν οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η ανάγκη προσαρμογής των νατοϊκών δυνάμεων στη νέα πραγματικότητα, με την περαιτέρω ενίσχυση της δύναμης αποτροπής και άμυνας.

“Η Μόσχα δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για την πρόθεσή μας να αμυνθούμε και να προστατέψουμε τους Συμμάχους μας” δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι η κρίση δεν θα κλιμακωθεί πέραν της Ουκρανίας, γι’ αυτό και έχει αυξήσει την παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας.

Στις 24 Μαρτίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ιταλός Α/ΓΕΕΘΑ: Με σήμα ζητά «πλήρη ετοιμότητα»

Σε «πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα» τέθηκαν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ιταλίας, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

Σε εγκύκλιο του ιταλικού Στρατού, η οποία υπεγράφη στις 9 Μαρτίου, τονίζεται η ανάγκη «πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας των διαφόρων δυνάμεων, με αναφορά σε εμπόλεμες συγκρούσεις και αυστηρό περιορισμό των αδειών», σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματική λειτουργία όλων των οπλικών συστημάτων, ελικοπτέρων και μέσων του πυροβολικού.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά, επίσης, «στις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο» και σε «γνωστά πρόσφατα συμβάντα». Προφανώς αναφέρονται στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ιταλίας, προσθέτει η La Repubblica, υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για επιστολή εσωτερικής, συνηθισμένης χρήσης» και ότι «προσαρμόζονται οι προτεραιότητες των δυνάμεων του στρατού στις αλλαγές της διεθνούς κατάστασης».

Iταλικές πηγές χαρακτηρίζουν το σήμα της στρατιωτικής Διοίκησης “πολύ σοβαρή εξέλιξη” καθώς κάτι τέτοιο έχει να συμβεί χρόνια αν όχι δεκαετίες…

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση