Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Κίνα

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται να καθυστερούν στην προέλασή τους στις ουκρανικές πόλεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία ότι η Κίνα μπορεί να βοηθήσει τη Μόσχα με στρατιωτικό εξοπλισμό καθώς ο πόλεμος εισήλθε στην τέταρτη εβδομάδα.

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, δέχτηκε νέο ρωσικό βομβαρδισμό καθώς οι διασώστες στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης ερευνούσαν για επιζώντες από τα ερείπια βομβαρδισμένων κτιρίων. Αξιωματούχοι από τις δύο χώρες συναντήθηκαν ξανά για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά είπαν ότι οι θέσεις τους παρέμειναν πολύ διαφορετικές.

Σύμφωνα με το Reuters, δυτικές πηγές και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση της Ρωσίας έχει αμβλυνθεί από την έναρξη της εισβολής των στρατευμάτων της στις 24 Φεβρουαρίου, διαψεύδοντας περαιτέρω τις προσδοκίες για μια γρήγορη νίκη και την απομάκρυνση της κυβέρνησης του προέδρου Ζελένσκι.

Παρά τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης και τις κυρώσεις από τη Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δείξει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης. Η κυβέρνησή του λέει ότι βασίζεται στην Κίνα για να βοηθήσει τη Ρωσία να αντέξει τα χτυπήματα στην οικονομία της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσαν νέα στρατιωτική βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, ανησυχούν ότι το Πεκίνο «εξετάζει το ενδεχόμενο να βοηθήσει άμεσα τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να καταστήσει σαφές στον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπίνγκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν την Παρασκευή ότι το Πεκίνο «θα φέρει την ευθύνη για οποιεσδήποτε ενέργειες κάνει για να υποστηρίξει την επιθετικότητα της Ρωσίας και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε κυρώσεις», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους.

Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να την χαρακτηρίσει εισβολή. Λέει ότι αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά ότι η Ρωσία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι θέλουν να αποφύγουν την άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η κινεζική στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα θα φέρει την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο -τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου- σε αντιπαράθεση στη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΥΠΕΞ Κίνας: Οι ΗΠΑ αγνοούν τις ανησυχίες άλλων χωρών

Νωρίτερα, έγινε ηχηρή παρέμβαση από την Κίνα με αφορμή το ουκρανικό με ευθείες «αιχμές» για την πολιτική και τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Το κλειδί για την επίλυση της ρωσοουκρανικής κρίσης βρίσκεται στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ μπορούν πραγματικά να σταθούν στο πλευρό της ειρήνης και της δικαιοσύνης», όπως μετέδωσε το Chinadaily.

Η παρέμβαση της Κίνας υπέρ της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία βάζει στο «κάδρο» τις ΗΠΑ. Επιρρίπτει στην Αμερική ευθύνες για την κατάσταση με αιχμές για την πολιτική που ασκούν οι «νικητές του ψυχρού πολέμου», όπως τους χαρακτήρισε ο Lijian.

Ο Lijian, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι η Κίνα προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα.

Τόνισε ότι «οι εμπνευστές της κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να αναλογιστούν προσεκτικά τον ρόλο τους σε αυτήν, να αναλάβουν ειλικρινά τις ευθύνες τους και να λάβουν πρακτικά μέτρα για να εκτονώσουν την κατάσταση και να λύσουν το πρόβλημα, αντί να κατηγορούν άλλους».

Η απόφαση των ΗΠΑ για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, όπως επεσήμανε ο Lijian.

Όπως είπε, η θέση της Κίνας στο ουκρανικό ζήτημα είναι δίκαιη και αντικειμενική. Διαμήνυσε δε, ότι «οι χώρες που θα έπρεπε πραγματικά να «αισθάνονται άβολα, είναι εκείνες που πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο και μπορούν να κυριαρχήσουν στον κόσμοαγνοώντας τις ανησυχίες των άλλων χωρών».

militaire.gr

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση