Ολοταχώς για κρίση στα Βαλκάνια-Η Ρωσία απείλησε την Βοσνία με στρατιωτικό χτύπημα αν εισέλθει στο ΝΑΤΟ

Η“φωτιά’ της Ουκρανίας υπάρχει δυστυχώς περίπτωση να απλωθεί μέχρι τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα να φτάσει στην Βοσνία, χώρα μη μέλος ακόμη του ΝΑΤΟ, μετά την ρωσική απειλή προς το Σεράγεβο.

“Η Ρωσία προειδοποιεί τη Βοσνία ότι εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα ανταποδώσει”, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Igor Kalbukhov.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται να απαντήσει εάν η Βοσνία αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ το Σεράγεβο κατήγγειλε την δήλωση  ως “ξεκάθαρη απειλή”.

«Αν (η Βοσνία-Ερζεγοβίνη) αποφασίσει να γίνει μέλος σε κάτι (ΝΑΤΟ), αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα. Ένα άλλο πράγμα είναι η αντίδρασή μας. Στο παράδειγμα της Ουκρανίας, δείξαμε αυτό που περιμέναμε. Εάν υπάρξουν απειλές, θα απαντήσουμε», είπε ο Καλμπούχοφ σε συνέντευξή του στο κανάλι FTV.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, “η Δύση είναι αυτή που απειλεί τη Βοσνία και ψεύδεται, κατηγορώντας τη Μόσχα για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας”.

«Δεν έχουμε κανένα σχέδιο. Θα απαντήσουμε αναλύοντας τη στρατηγική και τη γεωπολιτική κατάσταση», είπε ο Ρώσος πρέσβης, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα είναι διχασμένη για το θέμα της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ο σημερινός πρόεδρος της Βοσνιακής προεδρίας, Ζέλικο Κόμσιτς, καταδίκασε τις δηλώσεις του Ρώσου διπλωμάτη «με όλη του τη δύναμη».

«Το μήνυμα του Ρώσου πρέσβη ότι θα υπάρξει ρωσική αντίδραση, εκτός του τι δείχνει το παράδειγμα της Ουκρανίας, εναντίον της οποίας η Ρωσία έχει κάνει εισβολή, είναι μια σαφής απειλή και κάτι απαράδεκτο για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», είπε ο Κόμσιτς.

Σύμφωνα με τον Κόμσιτς, οι δηλώσεις του Ρώσου εκπροσώπου αποτελούν «απειλή όχι μόνο για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του Ρώσου διπλωμάτη ως «επικίνδυνες, ανεύθυνες και απαράδεκτες» και τόνισε ότι «καμία τρίτη χώρα δεν έχει λόγο στις συμφωνίες ασφαλείας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των κυρίαρχων κρατών».

Η Βοσνία είναι μια χώρα με συλλογική προεδρία που περιλαμβάνει έναν Κροάτη, έναν Μουσουλμάνο και έναν Σέρβο.

Η περίπλοκη διοικητική δομή της Βοσνίας, που απορρέει από τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου (1992-1995), kai έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την οποία δεν αποδέχονται οι Σερβοβόσνιοι.

Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Milorad Dodik, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

Στις 10 Φεβρουαρίου, το κοινοβούλιο της αυτόνομης οντότητας των Σερβοβόσνιων ενέκρινε τη δημιουργία του δικού του δικαστικού σώματος, χωριστού από το κεντρικό σύστημα, το οποίο είναι ένα αντισυνταγματικό μέτρο βάσει του αυτονομιστικού σχεδίου Ντόντικ.

Η Βοσνία μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.

Pentapostagma

Αφήστε μια απάντηση