Σε τροχιά σύγκρουσης για την Ταϊβάν: Στόλος των ΗΠΑ στις ακτές της Κίνας – Κολοσιαία αεραποβατική & αμφίβια κινεζική κινητοποίηση

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια αμερικανικό αεροπλανοφόρο έχει αναπτυχθεί εδώ και λίγες ώρες έξω από τα θαλάσσια ύδατα της Κίνας προχωρώντας σε επίδειξη ισχύος και προσομοίωσης πληγμάτων κατά κινεζικών στόχων.

Αιτία είναι ο πολεμικός συναγερμός των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων για 12 ημέρες.

Το USS Abraham Lincoln στην Κίτρινη Θάλασσα

Πιο αναλυτικά, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln μαζί με την αεροπορική του πτέρυγα έλαβε εντολή ανάπτυξης στην Κίτρινη Θάλασσα.

Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως τα “μαχητικά που φέρει 5ης και 4ης γενιάς F-35C και F-18 ξεκίνησαν ασκήσεις αεροπορικής επίδειξης.

F-35C της VMFA-314 των Αμερικανών Πεζοναυτών του USS Abraham Lincoln (CVN-72) προχώρησαν στην διεξαγωγή ασκήσεων με απο-προσνηώσεις”.

Τέτοιου είδους πολεμική πρόκληση απέναντι στην Κίνα είχε να συμβεί από το 2010. Τότε η κινεζική κυβέρνηση είχε “δηλώσει επανειλημμένως ότι αντιτίθεται σθεναρά στις δραστηριότητες πολεμικών πλοίων στην Κίτρινη Θάλασσα και σε άλλα ύδατα έξω από τις ακτές της Κίνας  που επηρεάζουν τα κινεζικά συμφέροντα ασφαλείας”.

Η Κίτρινη Θάλασσα είναι θάλασσα του βορειοδυτικού Ειρηνικού ωκεανού. Αποτελεί θαλάσσια λεκάνη που ορίζεται βόρεια και δυτικά από την Κίνα και ανατολικά από τη χερσόνησο της Κορέας.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν THAAD στη Rota

Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο αποφάσισε να αναπτυχθεί αντιβαλλιστικό σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) στην Rota, ένα νησάκι 40 ναυτικά μίλια βόρεια-βορειοανατολικά του Γκουάμ.

Aμερικανικές πηγές αναφέρουν πως η ανάπτυξη θα επιτρέψει στο 94ο AAMDC να συγκεντρώσει πολύτιμα δεδομένα.

Ένα C-17 από την κοινή Βάση Pearl Harbor-Hickam θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του εξοπλισμού και του προσωπικού στο αεροδρόμιο της Rota.

H μεγαλύτερη άσκηση Αεραπόβασης στην ιστορία της Κίνας

Η στρατιωτική ηγεσία της Κίνας έθεσε σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας για 12 ημέρες.

Οι Κινέζοι διεξάγουν την μεγαλύτερη άσκηση αεραπόβασης και αμφίβιας απόβασης στην στρατιωτική τους ιστορία.

Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις του PLA διεξάγουν μαζικές αεραποβάσεις από βαριά μεταγωγικά Xian Y-20.

Nωρίτερα, μια Μοίρα 14 μεγάλων αποβατικών πλοίων και 10 μικρότερων του Ναυτικού της Κίνας εισήλθε στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας αμφίβιες αποβάσεις.

Το σενάριο προέβλεπε ανακατάληψη της Ταιβάν.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει “έκπληξη και η Κίνα να χτυπήσει στην Ταιβάν την στιγμή που όλοι ασχολούνται με το Ουκρανικό Ζήτημα.

Ακριβώς επειδή η Ταιβάν έχει υιοθετήσει την πολιτική των κυρώσεων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, η Μόσχα στηρίζει τον στρατηγικό εταίρο, την Κίνα.

Θα δούμε πόσο σύντομα η Κίνα θα χτυπήσει στην Ταιβάν”.

Ακόμη και χτες, η Κινεζική Αεροπορία έστειλε ένα τεράστιο “πακέτο” (COMAO) 13 αεροσκαφών αποτελούμενο από Υ-8 EW, πέντε J-16 και επτά  J-10 στην νοτιοδυτική Ζώνη  Αναγνώρισης της Ταιβάν.

Yellow Sea - WorldAtlas

Image

Image

Image

Image

Image

WarNews247

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση