Ζαχάροβα προς Ελληνικά ΜΜΕ: Η ΑΝΤΙΡΩΣΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ σας οδήγησε στον βανδαλισμό Ελληνορωσικού μνημείου

Τι δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ…

Επικριτική ξανά προς τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ήταν η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία συνέδεσε τους βανδαλισμούς στο μνημείο πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών στην Καλλιθέα, με την «αντιρωσική υστερία που εξαπολύουν», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Η αδιάκοπη μονόπλευρη και εσκεμμένα παραμορφωμένη παρουσίαση πληροφοριών για τα γεγονότα στο Ντονμπάς, η υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου έχει λύσει τα χέρια όσων, για χάρη αμφίβολων στόχων, είναι έτοιμοι να παραδώσουν στη λήθη την κοινή ιστορία και μνήμη που συνδέουν τη Ρωσία με την Ελλάδα» ανέφερε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωός του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε «το έγκλημα» με το μνημείο, όπως είπε, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της «στους Έλληνες πολίτες και τους Ρώσους συμπατριώτες μας για την άμεση δράση για την επαναφορά του Μνημείου στην αρχική του κατάσταση», ενώ κάλεσε τις ελληνικές Αρχές «να βρουν και να τιμωρήσουν αυστηρά τους βάνδαλους προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων απαράδεκτων περιστατικών. Η αντίστοιχη προφορική σημείωση εστάλη αμέσως από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αναμένουμε πληροφορίες για τα αποτελέσματα της έρευνας».

Η ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Την Κυριακή σε μια κίνηση που προκάλεσε αποτροπιασμό άγνωστοι βεβήλωσαν το Μνημείο των Σοβιετικών Μαχητών Πεσόντων στην Καλλιθέα, προκαλώντας την οργή της ρωσικής πρεσβείας στη χώρα μας.

Οι άγνωστοι, δεν δίστασαν να γράψουν πάνω στις πλάκες την λέξη «Azov», προφανώς παραπέμποντας στο ναζιστικό τάγμα της Ουκρανίας, το οποίο για πολλά χρόνια έσφαζε (και συνεχίζει να σφάζει) ρωσόφωνους πολίτες (Ρώσους και Έλληνες).

Το περιστατικό προκάλεσε την οργή της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα που εξέδωσε καυστική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας:

«Οι υπέρμαχοι του ουκρανικού εθνικιστικού τάγματος Αζόφ, που τόσα χρόνια τρομοκρατούσε και δολοφονούσε εν ψυχρό τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, σήκωσαν το χέρι τους εναντίον της ιερής μνήμης στην Ελλάδα για τους Σοβιετικούς στρατιώτες – αυτούς οι οποίοι με τεράστιες θυσίες απελευθέρωσαν την σκλαβωμένη Ευρώπη από τον φασισμό στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την ανήθικη απόπειρα προσβολής της ιστορίας και την απαράδεκτη πράξη βανδαλισμού.

Ύστερα από αυτήν την εγκληματική ενέργεια και τις αμέτρητες αποκαλύψεις των κατοίκων της Μαριούπολης και του Ντονμπάς χρειάζονται άραγε επιπλέον αποδείξεις για την ναζιστική φύση του Αζόφ και άλλων παρόμοιων ταγμάτων ακραίων εθνικιστών της Ουκρανίας;

Καλούμε τις Ελληνικές Αρχές να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διερεύνηση της βάρβαρης αυτής επίθεσης και την τιμωρία των βανδάλων».

Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βιάτσεσλαβ Κλικόβ και δωρίθηκε από τον ίδιο στον Δήμο της Καλλιθέας. Τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2005.

Το μνημείο αποτελείται από μια ανάγλυφη στήλη και έναν ανδριάντα. Και τα δυο στοιχεία εδράζονται πάνω σε χαμηλό, φαρδύ βάθρο. Πάνω στην ανάγλυφη στήλη αναπαρίσταται ένας σκοτωμένος στρατιώτης ο οποίος είναι ντυμένος με στρατιωτική στολή και κρατά στο χέρι του όπλο. Απέναντι από το ανάγλυφο υπάρχει το άγαλμα το οποία αναπαριστά μια γυναίκα. Βρίσκεται σε καθιστή στάση, φοράει πέδιλα στα πόδια και μαντίλι στα μαλλιά. Πενθεί για τον νεκρό στρατιώτη. Στα πλαϊνά του βάθρου, αναγράφονται περιμετρικά τα λόγια:

«ΑΝΔΡΩΝ ΓΑΡ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ

Θουκυδίδης, Περικλέους Επιτάφιος».

Αφήστε μια απάντηση