Προοίμιο επιδείνωσης: Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Κίνα – Οργή στο Πεκίνο & απειλή για αντίμετρα!

Οι ΗΠΑ έριξαν τις πρώτες προειδοποιητικές βολές εναντίον της Κίνας επιβάλλοντας κυρώσεις σε κινέζους αξιωματούχους. Λίγες ώρες πριν είχαν απαιτήσει από το Πεκίνο να καταδικάσει την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η αμερικανική αυτή κίνηση προκάλεσε οργή στο Πεκίνο με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών να τονίζει πως “αν οι ΗΠΑ δεν ανακαλέσουν αμέσως τις κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων, η κινεζική πλευρά θα λάβει αμοιβαία αντίμετρα”.

Προφανώς οι ΗΠΑ δεν περιορίζονται μόνο στον διπλωματικό πόλεμο σε ένα μέτωπο με τη Ρωσία, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται έτοιμη να κλιμακώσει με την Κίνα λόγω του ουκρανικού Ζητήματος και της συμμαχίας Πεκίνου-Μόσχας.

Κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε έναν γύρο κυρώσεων κατά Κινέζων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην καταστολή θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων.

Τα μέτρα στοχεύουν εκείνους που «πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνοι ή συνένοχοι σε πολιτικές ή ενέργειες που στοχεύουν στην καταστολή εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναζητούν ασφάλεια στο εξωτερικό, και πολίτες των ΗΠΑ, που μιλούν για λογαριασμό αυτών των ευάλωτων πληθυσμών».

Είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα η συγκυρία της χρησιμοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας οι επικρίσεις που δεχόταν η Κίνα εστιάζονταν στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Α.Μπλίνκεν: Η Κίνα να τερματίσει την γενοκτονία

Χτες, το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε περιορισμούς στην έκδοση βίζας για Κινέζους αξιωματούχους που σχετίζονται με κατηγορίες εθνοκάθαρσης των Ουιγούρων.

Ο Α.Μπλίνκεν κάλεσε την Κίνα «να τερματίσει τη συνεχιζόμενη γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Xinjiang, τις κατασταλτικές πολιτικές στο Θιβέτ, την καταστολή των θεμελιωδών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τα άτομα που έχουν επιβληθεί κυρώσεις «δράστες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Οι δράστες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν συνέπειες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν μέτρα για να επιβάλουν περιορισμούς έκδοσης βίζας σε αξιωματούχους της ΛΔΚ” ανέφερε σε δήλωση του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, A.Μπλίνκεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τις προσπάθειες Κινέζων αξιωματούχων για παρενόχληση, εκφοβισμό, παρακολούθηση και απαγωγή μελών εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναζητούν ασφάλεια στο εξωτερικό, και πολιτών των ΗΠΑ, που μιλούν για λογαριασμό αυτών των ευάλωτων πληθυσμών.

Είμαστε δεσμευμένοι στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά και οικονομικά μέτρα για την προώθηση της λογοδοσίας» κατέληξε ο Α.Μπλίνκεν.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι και πόσοι κρατικοί αξιωματούχοι της Κίνας θα επηρεαστούν από τα νέα μέτρα περιορισμού έκδοσης βίζας, τα οποία θα τους απαγορεύσουν ουσιαστικά να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας -ίδια με τη δήλωση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον το Σαββατοκύριακο- ότι το Πεκίνο πρέπει να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να σταματήσει να την υποβαθμίζει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα δέχεται κυρώσεις από τις ΗΠΑ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα τέλη του 2019 έως το 2020, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ. Μέχρι τα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021, οι καταγγελίες για γενοκτονία και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Ουιγούρων στο Xinjiang προκάλεσαν περισσότερους γύρους κυρώσεων κατά της Κίνας.

WarNews247

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση