«Κυνηγοί» υποβρυχίων και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από την Ελλάδα

Σε σειρά στρατιωτικών ενεργειών οι οποίες μπορούν να ερμηνευθούν και ως άκρως επιθετικές κατά της Ρωσίας προβαίνουν διαρκώς τις τελευταίες ημέρες κατασκοπευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από την αμερικάνικη βάση στην Σούδα.

  • του Μάνου Μεϊμαράκη

Το Μαξίμου πράγματι επιχείρησε με πολλούς τρόπους να υποβαθμίσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, όμως δεν είναι τα 20.000 «δήθεν» σκουριασμένα καλάσνικοφ τα οποία έστειλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ενόχλησαν την Ρωσία.

Άλλωστε τα καλάσνικοφ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά τυφέκια και γνωρίζουν τον χειρισμό τους πάρα πολύ καλά οι Ουκρανοί στρατιώτες. Από οποιαδήποτε οπτική και αν το δει κανείς δεν είναι «αθώο» ότι εστάλησαν τα συγκεκριμένα όπλα.

Πάντως, η Ρωσία πλέον δεν κρύβει την ενόχληση της – αν και το ανέμενε – για το γεγονός ότι το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας έχει παραχωρήσει άερα, γη και θάλασσα από Κρήτη μέχρι Αλεξανδρούπολη στους Αμερικανούς υπό το πρόσχημα της «συμμαχικής υποστήριξης».

Σχεδόν καθημερινά αμερικάνικα πολεμικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και υποκλοπής επικοινωνιών εφορμούν από την Σούδα.

Ειδικότερα, την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022, την Πέμπτη 17 Μαρτίου και μόλις την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 ένα τέτοιο αεροσκάφος απογειώθηκε από την Σούδα με προορισμό την Ρουμανία και ειδικότερα τα σύνορα της Ρουμανίας με την Μολδαβία αλλά και πάνω από τις βόρειες ακτές της Ρουμανίας επιβλέποντας από ύψος περίπου 25.000 ποδών τον θαλάσσιο χώρο από την Οδυσσό μέχρι την Σεβαστούπολη.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, το Lockheed EP-3E Orion, είναι μοναδικά κατάλληλο ως το κορυφαίο αεροσκάφος μακράς αντοχής το οποίο μπορεί να εκτελεί πολλαπλές αποστολές στον κόσμο για παρατεταμένες περιόδους και μακριά από εγκαταστάσεις υποστήριξης.

Είναι εξοπλισμένο με μια ποικιλία εξελιγμένων συσκευών συλλογής πληροφοριών και ανίχνευσης όπως υπέρυθρες και μεγάλης εμβέλειας ηλεκτροοπτικές κάμερες καθώς και ειδικό ραντάρ απεικόνισης που επιτρέπουν στο σκάφος αυτό να παρακολουθεί την δραστηριότητα σε αέρα, γη, θάλασσα αλλά και κάτω από την θάλασσα από μια άνετη απόσταση και να υποκλέπτει επικοινωνίες και ηλεκρονικά σήματα.

Το EP-3Ε έχει συνήθως πλήρωμα περίπου 24 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων γλωσσολόγων, κρυπτογράφων και τεχνικών.

Δεδομένα πτήσεων: flightradar24, Παραγωγή: newsbreak.gr

Μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται σε διάφορες αποστολές, όπως: εντοπισμός υποβρυχίων, επιτήρηση της ξηράς, κλείδωμα στόχων στο έδαφος και αναμετάδοση δεδομένων και βιντεοεπιτήρησης σε πραγματικό χρόνο, προπορεύεται επίγειων δυνάμεων προειδοποιώντας για πιθανούς κινδύνους, εκτελεί αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, κ.α.

Ταυτόχρονα, οι πτήσεις του συγκεκριμένου σκάφους συχνά διασταυρώνονται με τις πτήσεις ενός ακόμα κατασκοπευτικού αεροσκάφους των ΗΠΑ το οποίο απογειώνεται από την Σικελία.

Εννοείται ότι πετώντας πάνω από την Ελλάδα καταγράφει τα πάντα χωρίς κανείς από το ΓΕΕΘΑ να μπορεί να το διαψεύσει. Υπάρχουν φιλικά κράτη, αλλά όχι φιλικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρουν Αμερικανοί αναλυτές ειδικών υπηρεσιών.

Το Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk είναι το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης, συλλογής πληροφοριών και στόχευσης πολύ μεγάλης ακρίβειας για την υποστήριξη επίγειων δυνάμεων το οποίο πετά σε πολύ μεγάλο ύψος ξεπερνώντας πολλές φορές τα 50.000 πόδια.

Μέσω ραντάρ συνθετικού διαφράγματος υψηλής ανάλυσης και ηλεκτροοπτικούς/υπέρυθρους αισθητήρες μπορεί να παρακολουθεί συστηματικά για μεγάλους χρόνους περιοχές-στόχους και μπορεί να ερευνήσει έως 100.000 τετραγωνικά χλμ εδάφους ανά ημέρα, μια περιοχή δηλαδή όσο περίπου η Ελλάδα.

Ένα τέτοιο κατασκοπευτικό drone απογειώθηκε την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022 – δέκα ημέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία – αλλά και το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, από την νατοϊκή βάση της Σικελίας πέρασε πάνω από την ηπεριωτική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο με προορισμό την Ουκρανία επάνω από την οποία έμεινε πάρα πολλές ώρες επιβλέποντας σε απόσταση ασφαλείας τα Ρωσοουκρανικά σύνορα αλλά την Αζοφική θάλασσα.

Ενώ την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022 πάλι από την Σικελία πέρασε πάνω από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία για να φτάσει στην Πολωνία όπου για αρκετές ώρες επιτηρούσε τα σύνορα με το Καλίνινγκραντ και τον κόλπο του Γκντανσκ.

Την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 από την Ιταλία πέρα πάνω από την Ελλάδα έφτασε στην Βουλγαρία απ’ όπου βρέθηκε επάνω από τον Εύξεινο Πόντο για αρκετές ώρες, επιτηρώντας σε απόσταση ασφαλείας σχεδόν κατά μήκος των τουρκικών ακτών φθάνοντας μέχρι σχεδόν τις ακτές της Γεωργίας.

Όλα τα δεδομένα προκύπτουν από ανοιχτές πηγές, ενώ τα ευρήματα δεν διαψεύδονται από νατοϊκές πηγές.

Ουσιαστικά, πρόκειται για σκάφη ηλεκτρονικού πολέμου με συγκεκριμένες επιθετικές αποστολές εναντίον της Ρωσίας και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν λειτουργούν όσο πετάνε πάνω από την Ελλάδα.

«Ο κόλπος της Σούδας, δεν είναι μυστικό ότι αποτελεί ένα από τα βασικά στρατηγικά μας πλεονεκτήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε» υπογράμμισε πρόσφατα σε συνέντευξη του στενός συνεργάτης του Μπάιντεν, Μάικλ Κάρπεντερ, μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Προγεφύρωμα των ΗΠΑ η Αλεξανδρούπολη

Η Ελλάδα μπαίνει στο «κάδρο» και για την Αλεξανδρούπολη. Αρχίζει αν δεν έχει αρχίσει ήδη και η μεταφορά ελικοπτέρων, αρμάτων, αντιαεροπορικών αλλά και στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά δε την Αλεξανδρούπολη ο Κάρπεντερ έχει πει πως «είναι βασικός κόμβος στο δίκτυο των ΗΠΑ στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είπε, είναι πολύ στενά στενά συνδεδεμένες σε τόσους διαφορετικούς τομείς, στην Πολεμική Αεροπορία, στο Ναυτικό, στις χερσαίες δυνάμεις.

Όμως ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει τους όρους αυτής της πολύ στενής συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος ο οποίος πρωταγωνίστησε στην μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε προγεφύρωμα των ΗΠΑ προς τον Εύξεινο Πόντο και την Βαλτική είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος επί σειρά ετών στην Ουκρανία έβαζε τα θεμέλια της μετατροπής της χώρας σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ, παρεμβαίνοντας ανοιχτά ακόμα και στην επιλογή του πολιτικού προσωπικού της χώρας και δεν είναι άλλος από τον σημερινό Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάϊατ.

Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2021 σε μια έκρηξη ικανοποίησης προλογίζοντας το μέγεθος του στρατιωτικού υλικού το οποίο θα μεταφερόταν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους στην Αλεξανδρούπολη είχε πει ότι «θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης».

Όλοι γνώριζαν ότι η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι θέμα χρόνου. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι τα ραντάρ στα Ρωσοουκρανικά σύνορα πάνω από την Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ και πίσω από το Χάρκοβο άρχισαν να εμφανίζουν αρκετά έντονη δραστηριότητα ήδη από τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου 2021.

Αφήστε μια απάντηση