Ο ρωσικός στρατός πήρε τη μισή Μαριούπολη, «παγωμένη κόλαση» η ουκρανική πόλη – Δεν αποκλείει χρήση πυρηνικών η Ρωσία

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ρώσοι προελαύνουν στη Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πολιορκούμενη Μαριούπολη… ενώ η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, παραμένει υπό ασφυκτικό κλοιό και ετοιμάζεται για την τελική επίθεση…

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA το οποίo επικαλέστηκε ηγέτη των ρωσόφωνων αυτονομιστών ανταρτών του Donetsk.
Tην ίδια στιγμή, το Κίεβο παραμένει υπό ασφυκτικό ρωσικό κλοιό.
Παρ’ όλα αυτά, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να γράψουν μεγάλες νίκες, καθώς η αντίσταση από τους Ουκρανούς θεωρείται αναπάντεχη.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις απώλειες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός, οδηγούν τη Μόσχα σε αναθεώρηση του μέχρι τώρα σχεδιασμού (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ στην ημερήσια αναφορά του, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έκαναν καμία σημαντική προέλαση στις 21 Μαρτίου, ενώ βορειοδυτικά και βορειοανατολικά του Κιέβου συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη και να ενισχύουν τις αμυντικές θέσεις, χωρίς να διεξάγουν μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις.
Από την άλλη, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου, John Kirby, ότι οι Ουκρανοί έχουν περάσει στην αντεπίθεση, ανακτώντας μάλιστα εδάφη που είχαν καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις, καθώς και ότι «Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειλείτο η ίδια η ύπαρξή της», όπως διαβεβαίωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmytri Peskov.

Aνθρωπιστική κρίση στη Mαριούπολη

Η Ρωσία σφυροκοπά το πολιορκημένο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης στη «στάχτη μιας νεκρής γης» ανέφερε σε δήλωσή του την Τρίτη 22 Μαρτίου το τοπικό της συμβούλιο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε δύο ακόμη τεράστιες βόμβες που έπεσαν στην πόλη.
Τα δεινά της Μαριούπολης, μιας πόλης 400.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι ατελείωτα….
Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένοι εντός τειχών, υπό συνεχή βομβαρδισμό, χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ρεύμα ή θερμότητα.
«Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky σε βιντεοσκοπημένη ομιλία στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τρίτη.
Το δημοτικό συμβούλιο δεν έδωσε λεπτομέρειες για θύματα ή ζημιές από τον τελευταίο βομβαρδισμό.
Κανένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος δεν δραστηριοποιείται εντός των περιοχών της πόλης για τουλάχιστον μια εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία έπληξε θέατρο, σχολή τέχνης και άλλα δημόσια κτίρια, θάβοντας εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που στεγάζονται σε κελάρια.
«Για άλλη μια φορά είναι σαφές ότι οι κατακτητές δεν ενδιαφέρονται για την πόλη της Μαριούπολης.
Θέλουν να την ισοπεδώσουν και να την κάνουν στάχτη μιας νεκρής γης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το συμβούλιο.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.
Η Ουκρανία λέει ότι η Μόσχα μπλοκάρει τις προσπάθειες αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας με τρόφιμα για τους αμάχους ή λεωφορεία για να τους βγάλουν έξω.
Η Ρωσία απαίτησε την παράδοση της πόλης μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, ένα τελεσίγραφο που το Κίεβο αψήφησε.
«Απαιτούμε το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους», δήλωσε την Τρίτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk στην ουκρανική τηλεόραση.
«Ο στρατός μας υπερασπίζεται ηρωικά τη Μαριούπολη.
Δεν αποδεχθήκαμε το τελεσίγραφο.
Προσέφεραν συνθηκολόγηση υπό λευκή σημαία.
Αυτό είναι χειραγώγηση, ψέμα».
Η Μαριούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη που εξακολουθεί να κατέχει η Ουκρανία στην περιοχή του Ντόνετσκ, την οποία η Ρωσία ζήτησε να παραχωρήσει το Κίεβο στους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν έναν αυτονομιστή αξιωματούχο την Τρίτη που είπε ότι η μισή Μαριούπολη έχει πλέον καταληφθεί.
Στο τμήμα της Μαριούπολης που τώρα κρατείται από τις ρωσικές δυνάμεις επικρατεί μια απόκοσμη ερημιά από απανθρακωμένες πολυκατοικίες.
Κορμιά τυλιγμένα σε κουβέρτες κείτονταν δίπλα σε ένα δρόμο.
Μια ομάδα ανδρών έσκαψε τάφους στο γρασίδι.
Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για παράνομη απέλαση κατοίκων της Μαριούπολης και περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στη Ρωσία.
Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Iryna Venediktova δήλωσε ότι το Κίεβο διερευνά τη «βίαιη μεταφορά» 2.389 παιδιών στη Ρωσία από τις περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.
Σε ένα tweet, η πρεσβεία των ΗΠΑ χαρακτήρισε αυτή την «απαγωγή».
Η Μόσχα αρνείται ότι εξαναγκάζει ανθρώπους να φύγουν, λέγοντας ότι δέχεται πρόσφυγες.
Η Ουκρανία κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι εμπόδισε την ανθρωπιστική πρόσβαση στη Χερσώνα, τη μοναδική πρωτεύουσα της επαρχίας που έχει καταλάβει.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι 300.000 κάτοικοί της ξεμένουν από τρόφιμα.

Δήμαρχος Κιέβου: Δεν θα παραδοθούμε ποτέ

“Στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ”, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη του.
“Ως δήμαρχος του Κιέβου, σας υπόσχομαι ένα πράγμα, ποτέ οι Ρώσοι δεν θα μπουν στο Κίεβο”, δήλωσε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Κογκρέσο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, τη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που εκπροσωπεί τους τοπικούς αιρετούς και έχει την έδρα του στο Στρασβούργο.
“Οχυρώσαμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την πόλη μας και το μέλλον μας. Δεν θα γονατίσουμε”, πρόσθεσε. “Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ”.
Ο πρώην πυγμάχος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν “οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά” την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας. “Χρειαζόμαστε όπλα, πολεμάμε έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του πλανήτη”, δήλωσε.
Σήμερα, επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κτίριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στο Κίεβο, προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Την Κυριακή, ρωσικός πύραυλος έπεσε σε εμπορικό κέντρο της πόλης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το εμπορικό κέντρο “δεν λειτουργούσε” και χρησίμευε ως αποθήκη όπλων.
Νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα ισχύει από το βράδυ της Δευτέρας έως το πρωί της Τετάρτης, η τρίτη από την έναρξη του πολέμου. Το Κίεβο παραμένει υπό την απειλή μιας επίθεσης του ρωσικού στρατού, που στρατοπεδεύει στα βορειοδυτικά και ανατολικά προάστιά της.
Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, ο Ουκρανός υπουργός Κοινοτήτων και Εδαφών, Ολέκσιι Τσερνίσοφ, ζήτησε από τις “ευρωπαϊκές εταιρίες” που βρίσκονται στη Ρωσία να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα αυτή.
“Οι εταιρίες που συνεχίζουν να εργάζονται στη Ρωσία σήμερα, που γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, χορηγούν αυτή τη βαρβαρότητα”, δήλωσε.
“Είναι οι εταιρίες σας. Κάθε φορά που ένα νόμισμα πέφτει στα ταμεία του ρωσικού κράτους, υπάρχουν βόμβες που σκοτώνουν Ουκρανούς πολίτες”, επέμεινε

Peskov: Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειλείτο η ίδια η ύπαρξή της

Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειλείτο η ίδια η ύπαρξή της, διαβεβαίωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmytri Peskov.
Ο Peskov είπε ότι ο βασικός στόχος του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη είναι να εκκαθαρίσει τις «εθνικιστικές μονάδες».
Επέμεινε ότι όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδίου και ότι κανείς δεν πίστευε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο) στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόνο δυο μέρες.
«Έχουμε ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, είναι δημόσιο, μπορείτε να διαβάσετε εκεί όλους τους λόγους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εφόσον πρόκειται για υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το δόγμα μας», είπε.
Η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ είχε ρωτήσει τον Πεσκόφ εάν είναι «σίγουρος» ή «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, του οποίου είναι στενός συνεργάτης, δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία.

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Οι Ουκρανοί ανακτούν εδάφη που είχαν καταληφθεί από τους Ρώσους

Πάντως, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, John Kirby, δήλωσε σήμερα (22/3/2022) ότι οι Ουκρανοί έχουν περάσει στην αντεπίθεσηανακτώντας μάλιστα εδάφη που είχαν καταληφθεί από τους Ρώσους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον John Kirby, o ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις που κατέστησαν δυνατή, ιδίως στο Nότο, την ανάκτηση εδαφών που είχαν καταλάβει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας.
Ο ουκρανικός στρατός «βρίσκεται τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», είπε μιλώντας στο CNN, σημειώνοντας ότι «καταδιώκει Ρώσους στρατιώτες και τους απωθεί από περιοχές όπου βρίσκονταν οι Ρώσοι πρωτύτερα».
«Γνωρίζουμε ότι έχουν πραγματοποιήσει αντεπιθέσεις (…) ειδικά τις τελευταίες ημέρες στο Μικολάιφ», μια πόλη-κλειδί στη νότια Ουκρανία, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Είδαμε (αυτά τα εδαφικά κέρδη) να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες» υπέρ της Ουκρανίας, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Είναι μια πραγματική απόδειξη της ικανότητάς τους να πολεμούν σύμφωνα με τα σχέδιά τους, να προσαρμοστούν και, πάλι, να προσπαθήσουν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις», συμπλήρωσε.
Οι τελευταίες «δεν διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους με τον συντονισμό που θα περίμενε κανείς από έναν σύγχρονο στρατό», ισχυρίστηκε ο Kirby.
«Οι διοικητές τους δεν επικοινωνούν πάντα, δεν υπάρχει πάντα συντονισμός μεταξύ αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων», είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Είδαμε εντάσεις μεταξύ των αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων για το πώς υποστήριζαν η μία την άλλη, καλά ή με δυσκολία», και το ίδιο ισχύει και για το ναυτικό, συνέχισε. «Έχουν προβλήματα με τη διοίκηση και τον έλεγχο» των στρατιωτών.
«Πολύ συγκεκριμένα, δυσκολεύονται να συνομιλήσουν μεταξύ τους και αυτό οδηγεί στη χρήση κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιπτώσεις», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Και επιπλέον, «τους τελειώνουν τα καύσιμα, τους τελειώνουν τα τρόφιμα».
«Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι δεν έχουμε δει (σ.σ πρόσφατα) καμία πραγματική σημαντική πρόοδο από τους Ρώσους, εκτός από τον νότο», όπου οι δυνάμεις βρίσκονται πιο κοντά στη βάση οπισθοφυλακής τους στην Κριμαία, πρόσθεσε. «Οπότε, ναι, έχουν πρόβλημα», υποστήριξε.
xartis_1.png

ΟΗΕ: Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία αντάλλαξαν κατηγορίες για τα «χημικά όπλα» στην Ουκρανία

Ανέβηκαν για ακόμη μια φορά οι τόνοι στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία αντάλλαξαν σήμερα κατηγορίες για το ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά όπλα στην Ουκρανία, χωρίς καμία πλευρά πάντως να παρουσιάζει αποδείξεις προκειμένου να στηρίξει την ανησυχία της.
Τα σχόλια έκαναν διπλωμάτες σε δημοσιογράφους, αφότου η Ρωσία έθεσε το ζήτημα διαρροής αμμωνίας στην πολιορκημένη πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας – κατηγορώντας «ουκρανικές υπερεθνικιστικές ομάδες» – σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τον ισχυρισμό απέρριψαν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «δεν σχεδίασαν ούτε πραγματοποίησαν ποτέ επιθέσεις κατά ουκρανικών εγκαταστάσεων στις οποίες αποθηκεύονταν ή παράγονταν τοξικές ουσίες». «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ουκρανικές εθνικιστικές αρχές, ενθαρρυμένες από χώρες της Δύσης, δεν θα διστάσουν να εκφοβίσουν τους συμπολίτες τους και να σκηνοθετήσουν ψεύτικες επιθέσεις για να κατηγορήσουν τη Ρωσία», υποστήριξε ο Πολιάνσκι.
Είναι η τρίτη φορά που η Ρωσία εγείρει ζήτημα βιολογικών ή χημικών όπλων από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία — την οποία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» — στις 24 Φεβρουαρίου.
«Είναι δύσκολο να μην συμπεράνεις – δεδομένου του ιστορικού τους στη Βρετανία, στη Ρωσία εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι, όσων έχουμε δει στη Συρία – ότι μπορεί να είναι προοίμιο για να σκηνοθετήσουν οι ίδιοι οι Ρώσοι κάποιου είδους ψεύτικη επίθεση με χημικά όπλα», δήλωσε η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ σε δημοσιογράφους.
Από την πλευρά της η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, απέρριψε τις καταγγελίες της Ρωσίας ως «γελοίες». «Η ανησυχία μας είναι ότι ενδεχομένως αποτελούν προάγγελο των σχεδίων της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα», συμπλήρωσε.
Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι σήμερα συγκεκριμένες ενδείξεις για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας με χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις σχετικές πληροφορίες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι οι ψευδείς καταγγελίες της Ρωσίας ότι το Κίεβο έχει βιολογικά και χημικά όπλα δείχνουν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος στην επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.
Ο Πολιάνσκι παρομοίασε την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη στη Συρία, όπου ανέφερε ότι επιθέσεις με χημικά από «τρομοκρατικές ομάδες» αποδόθηκαν στις συριακές αρχές.
Σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), η κυβέρνηση της Συρίας έκανε χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν και σε αρκετές περιπτώσεις είχε χρησιμοποιήσει χλώριο ως όπλο. Στην ίδια έρευνα είχαν προκύψει επίσης αποδείξεις για χρήση αερίου μουστάρδας από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση