Στα πρόθυρα νέου πολέμου Aρμενία και Αζερμπαϊτζάν: Κατέλαβαν εδάφη οι Αζέροι – Έπληξαν θέσεις με Bayraktar TB2

Προς νέα ένοπλη σύρραξη οδηγούνται Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν με την Ρωσία να κατηγορεί το Μπακού πως παραβίασε την συμφωνία εκεχειρίας και έπληξε θέσεις των Αρμενίων με Bayraktar TB2.

Το πρόβλημα φέρεται να δημιουργήθηκε όταν αποχώρησαν ειρηνευτικές δυνάμεις των Ρώσων για να μεταβούν στην Ουκρανία. Το συγκεκριμένο κενό έσπευσαν να καλύψουν δυνάμεις των Αζέρων στις 24 και 25 του μήνα.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν καταλάβει το χωριό Farrukh και τον περιβάλλοντα λόφο του στην περιοχή του Καραμπάχ από τις αρμενικές δυνάμεις. Οι εκσκαφείς του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν έναν νέο δρόμο προς τα στρατεύματά τους με τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις να παρακολουθούν διακριτικά.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές χαρτογραφικές μετρήσεις, εντός δύο ημερών 10,8 τετραγωνικά μέτρα εδάφους τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Askeran.

Ο πρωθυπουργός Πασινιάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Β.Πούτιν καθώς οι δυνάμεις των Αζέρων εισήλθαν στην Ζώνη Ευθύνης του ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Αρτσάχ.

Μάλιστα σήμερα, ο πρόεδρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Arayik Harutyunyan, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο περιορίζει δικαιώματα και ελευθερίας και κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν ότι ανησυχούν βαθιά για την κίνηση των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και θεωρούν αυτά και άλλα μέτρα κλιμάκωσης ανεύθυνα. Ανάκοινωση εξέδωσε και η Γαλλία.

Ρωσία: Το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Αρμενία, η οποία είχε υπογραφεί μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020, καθώς στρατεύματά της εισήλθαν στη ζώνη που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης.

«Μεταξύ της 24ης και 25ης Μαρτίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν την τριμερή συμφωνία των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, εισερχόμενες στη ζώνη που τελεί υπό την ευθύνη της ρωσικής μονάδας διατήρησης της ειρήνης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ένα δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησαν ένα παρατηρητήριο και πραγματοποίησαν “τέσσερις επιδρομές με drone τύπου Bayraktar” στις δυνάμεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κοντά στην περιοχή Φαρούκ.

«Η ρωσική διοίκηση της μονάδας διατήρησης της ειρήνης λαμβάνει μέτρα με στόχο τη διευθέτηση της κατάστασης (…), μια έκκληση για απόσυρση των στρατευμάτων εστάλη στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν”, συμπληρώνεται στο δελτίο τύπου.

Δείτε βίντεο από την περιοχή

Ανακοίνωση Αζερμπαϊτζάν – Σφοδρή επίθεση στην Ρωσία

“Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απορρίπτει την μονόπλευρη δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στις 25 Μαρτίου κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του ΥΠΑΜ Σ. Σοιγκού και του Στρατηγού Zakir Hasanov, συζητήθηκε η κατάσταση κατά μήκος των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν ενώ ξεκαθαρίστηκαν οι θέσεις και οι τοποθεσίες των ειρηνευτικών τμημάτων.

Παρόλ’ αυτά, το πρωινό της 26ης Μαρτίου μέλη των παράνομων αρμενικών ενόπλων δυνάμεων προσπάθησαν να σαμποτάρουν μονάδες του Στρατού του Αζερμπαϊτζάν. 

Ως αποτέλεσμα άμεσων στρατιωτικών μέτρων, τα μέλη αυτά αναγκάστηκαν να αποσυρθούν.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι δεσμευμένο στην τριμερή ανακοίνωση στις 10 Νοεμβρίου 2020 και δεν έχει παραβιάσει του όρους της συμφωνίας.

Δυστυχώς, σύμφωνα με την παράγραφο 4 της συμφωνίας η πλήρης απόσυρση των αρμενικών ΕΔ και των παράνομων αρμενικών ενόπλων ομάδων από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι η Αρμενία που παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας.

Δεν υπάρχει διοικητική εδαφική μονάδα με το όνομα “Ναγκόρνο-Καραμπάχ” στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Το όνομα του χωριού που αναφέρεται στην ανακοίνωση δεν είναι Furukh αλλά Farrukh.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν έδωσε οδηγίες στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να διασφαλίσει την πλήρη απόσυρση των ΕΔ της Αρμενίας καθώς και των παράνομων αρμενικών ένοπλων ομάδων από τα διεθνώς αναγνωρισμένη εδάφη του Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με την τριμερή συμφωνία.

Ζητάμε να μην γράφετε, να μην χρησιμοποιείτε τον όρο

 

“Ναγκόρνο Καραμπάχ” και να αναφέρετε σωστά τα ονόματα των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν.

Εικόνα

Image

Αφήστε μια απάντηση