Δεν πάμε καθόλου καλά! Μετά τη Ρωσία και η Κίνα απεργάζεται σενάρια πυρηνικού πολέμου
Τα «πυρηνικά τρένα» της Κίνας- το Πεκίνο σχεδιάζει την εκτόξευση των ICBM του μέσω σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια επικίνδυνη φρασεολογία αναφορικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία, γεγονός που έχει θορυβήσει τη Δύση και τις κυβερνήσεις των κρατών της.
Ωστόσο δεν είναι μόνο η Ρωσία η οποία επεξεργάζεται διάφορα σενάρια πυρηνικού πολέμου, αλλά και η Κίνα. Σύμφωνα με άρθρο των eurasiantimes.com , “η κινεζική κυβέρνηση διερευνά επιλογές για την ανάπτυξη και εκτόξευση  διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) για πυρηνικά χτυπήματα, χρησιμοποιώντας  ως πιθανή πλατφόρμα εκτόξευσης τους σιδηρόδρομους υψηλής ταχύτητας. 
Ο Yin Zihong, αναπληρωτής καθηγητής  στο Southwest Jiaotong University στο Chengdu, στην επαρχία Sichuan, ηγείται της ομάδας επιστημόνων στο εθνικό ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από την κεντρική κυβέρνηση.
Τα ευρήματα του Yin και των συναδέλφων του που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα υποδηλώνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα από έναν βιομηχανικό σιδηρόδρομο βαρέως τύπου, ο οποίος γενικά θεωρήθηκε πιο κατάλληλος για τη δουλειά.
Σε σύγκριση με τους σιδηροδρόμους βαρέων αποστάσεων, οι σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας λειτουργούν ταχύτερα και ομαλά. Αυτό σημαίνει ότι στις σιδηροτροχιές υψηλής ταχύτητας, η κινητικότητα, η ασφάλεια και η απόκρυψη των στρατιωτικών οχημάτων θα ήταν μεγαλύτερη», είπαν οι ερευνητές.
Ισχυρό ωστικό κύμα
Ένας κανονικός σιδηρόδρομος χρησιμοποιεί έρμα, όπως μικρούς βράχους και χαλίκι, για να απορροφήσει τους κραδασμούς. Μια βαριά γραμμή μεταφοράς που έχει κατασκευαστεί για τη μεταφορά μεταλλεύματος και άνθρακα απαιτεί περισσότερο έρμα.
Σύμφωνα με μια μελέτη το 2020 από την ομάδα του Yin, μια εκτόξευση ICBM θα προκαλούσε ένα ισχυρό ωστικό κύμα που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 8 μέτρα (26 πόδια) κάτω από τη γη, πολύ πέρα ​​από το πάχος της βασικής δομής των περισσότερων σιδηροδρομικών γραμμών και ακόμη και της σιδηροτροχιάς βαρέως τύπου. θα χρειαζόταν μια καλύτερη οχυρωμένη υποκείμενη δομή για να επιβιώσει από την εκτόξευση.
Ο Γιν και οι συνεργάτες του προσομοίωσαν τη λειτουργία ενός συστήματος εκτόξευσης σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας χρησιμοποιώντας δεδομένα από προηγούμενες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον κινεζικό στρατό και τη μοντελοποίηση υπολογιστών.
Η μελέτη τους έδειξε ότι δεν θα ήταν απαραίτητο να παρέχεται επιπλέον αντοχή για έναν σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας, καθώς οι ράγες του τοποθετούνται και στερεώνονται σε σκυρόδεμα χωρίς να απαιτείται έρμα ως ζώνη προστασίας.
Ένας ερευνητής μηχανικής σιδηροδρομικών γραμμών με έδρα το Πεκίνο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι το συμπέρασμα δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, επειδή η εξαιρετικά υψηλή επιχειρησιακή ταχύτητα χρειάζεται η σιδηροδρομική γραμμή να έχει θεμέλια πολύ ισχυρότερα από τη συνηθισμένη σιδηροδρομική γραμμή.
Οι διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η δομή στήριξης ορισμένων θεμελίων σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας στην Κίνα είναι τόσο βαθιά όσο 60 μέτρα.
Η προσομοίωση των ερευνητών έδειξε ότι οι περισσότερες από τις διαταραχές που προκαλούνται από την εκτόξευση ενός πυραύλου θα περιορίζονταν σε ρηχές περιοχές της σιδηροδρομικής υποδομής, όπου η ζημιά ανιχνεύονταν και επισκευάζονταν πιο εύκολα.
Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι ορισμένοι κραδασμοί εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας που παράγονται από τον εκτοξευτή θα μπορούσαν να θέτουν σε κίνδυνο τα εξαρτήματα της επιφάνειας, όπως η ράγα και η πλάκα από σκυρόδεμα.
Σύμφωνα με τον Yin, ένας σύγχρονο ICBM τοποθετημένος μέσα σε βαγόνι κατά την εκτόξευση, το βάρος του θα παρήγαγε ώθηση 2-4 φορές τη μέγιστη φέρουσα ικανότητα του τρένου και ενώ ένα τρένο υψηλής ταχύτητας μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να αντέχει σε εκτόξευση
Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, ένα σιδηροδρομικό σύστημα εκτόξευσης ICBM έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει από το πρώτο κύμα πυρηνικής επίθεσης σε σύγκριση με άλλα επίγεια συστήματα, όπως σιλό και φορτηγά. Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ένα τρένο θα μπορούσε να μεταφέρει τόσους πυραύλους όσο ένα πυρηνικό υποβρύχιο.
Τούτου λεχθέντος, παραμένει ασαφές εάν ή πότε ο κινεζικός στρατός θα αναπτύξει μια πλατφόρμα πυρηνικής εκτόξευσης βασισμένη σε σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας.
Το 2016, η Κίνα δοκίμασε το σύστημα εκτόξευσης σωλήνων για τη σιδηροδρομική-κινητή έκδοση του DF-41 ICBM της. Η δοκιμή περιελάμβανε μια «ψυχρή εκτόξευση» ενός DF-41 από ένα κάνιστρο με γόμωση αερίου χωρίς να αναφλεγεί ο κινητήρας του πυραύλου.
Σκεπτικό  δεκαετιών
Το σκεπτικό των κινητών πυρηνικών πυρηνικών σιδηροδρομικών γραμμών χρονολογείται από αρκετές δεκαετίες. Στη δεκαετία του 1980, η Σοβιετική Ένωση έγινε η πρώτη δύναμη που απέκτησε την επιχειρησιακή ικανότητα ενός συστήματος εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων με βάση το τρένο αναπτύσσοντας το RT-23 Molodets ICBM που θα μπορούσε να χωρέσει σε ένα τυπικό βαγόνι τρένου.
Ο πύραυλος είχε διάμετρο 2,4 μέτρα και χρησιμοποιούσε στερεό καύσιμο για σχετικά γρήγορη εκτόξευση και μπορούσε να χτυπήσει στόχους σε εμβέλεια 6.800 μιλίων. Ήταν γεμάτο με δέκα πυρηνικές κεφαλές 550 κιλοτόνων που χωρίστηκαν για να χτυπήσουν διαφορετικούς στόχους κατά την επανείσοδο.
Τελευταία, το παγκόσμιο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ και το πρόγραμμα συμβατικών υπερηχητικών πυραύλων C-PGS ώθησαν χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα να διαφοροποιήσουν και να προσθέσουν στην κινητικότητα και την ευελιξία των πυρηνικών αποτρεπτικών δυνάμεών τους.
Το 2012, η ​​Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει έναν διάδοχο του RT-23 με την ονομασία RS-27 που θα χρησιμοποιούσε έναν πολύ ελαφρύτερο πύραυλο RS-24 Yars που ζύγιζε μόνο 54 τόνους και θα έφερε μόνο 4 πυρηνικές κεφαλές.
Λιγότερο βάρος θα επέτρεπε στο σύστημα να χρησιμοποιεί τυπικά βαγόνια τρένου με κανονικούς τροχούς και να τοποθετεί 6 βαλλιστικούς πυραύλους.
Το Yars υποστηρίζεται ότι ταξιδεύει με 20 φορές την ταχύτητα του ήχου και εκτελεί ελιγμούς αποφυγής και αναπτύσσει δόλώματα για να αποφύγει τους αναχαιτιστές βαλλιστικών πυραύλων. Ωστόσο, λόγω των διεθνών κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, οι εργασίες στο RS-27 έπρεπε να σταματήσουν.
Τον Ιανουάριο, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δοκιμαστικά τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς KN-23 (SRBM) από σιδηροδρομικό βαγόνι.
Αυτή ήταν μια δεύτερη δοκιμή μετά τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν η Πιονγκγιάνγκ έδειξε για πρώτη φορά την ικανότητα εκτόξευσης SRBM από εκτοξευτή σιδηροδρόμου.”
Επίλογος
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι μετά τη Ρωσία και η Κίνα απεργάζεται διάφορα σχέδια πυρηνικού πολέμου, γεγονός εξόχως ανησυχητικό.
Φαίνεται ότι οι υπερδυνάμεις μόνο φραστικά  και όχι ουσιαστικά  δείχνουν να έχουν αντιληφθεί το γεγονός ότι σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αφού θα έχει καταστραφεί ο πλανήτης.
Η ανθρωπότητα αργά και σταθερά βαδίζει στην καταστροφή της.

Αφήστε μια απάντηση