
ΕΠΙΒΙΩΣΗ
31 Μαρ 2022 - 13:00
ΡΕΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΕΗ ΜΕ 2 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

7 thoughts on “ΡΕΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΕΗ ΜΕ 2 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ”
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
Σε καμμία περίπτωση δεν χρειάζεται ένας controller για κάθε φωτοβολταικό. Όλα τα φωτοβολταικά της ίδιας τάσης (12V) συνδέονται παράλληλα και πάνε σε ένα controller. Απλώς θέλει προσοχή να είναι αρκετά χοντρά τα καλώδια. Γενικά απο εμπειρία πρέπει να βάλουμε τουλάχιστον 1,5 mm^2 ανά φωτοβολταικό των 150W(peak). Δηλαδή αν συνδέσουμε παράλληλα 10 πλάκες των 150W θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καλώδιο πάχους τουλάχιστον 16 mm^2. Άν βάλουμε μικρότερο θα έχουμε μεγάλες απώλειες ισχύος γιατί σε αυτήν την τάση (12V) η ένταση του ρεύματος είναι πολύ μεγάλη. Επίσης όσο γίνεται να περιορίσουμε το μήκος αυτών των καλωδίων. Τώρα άν υπάρχει σύνδεση ΔΕΗ δεν χρειάζεται το controller και οι μπαταρίες, και βάζουμε απλώς στη θέση του controller ένα grid inverter που το συνδέουμε σε μια πρίζα του σπιτιού. Ότι ρεύμα παράγεται θα γυρνάει πίσω το ρολόι της ΔΕΗ άν αυτό είναι από τα παλιά με το δίσκο και θα αφαιρεί τις παραγόμενες κιλοβατώρες τοων φωτοβολταικών από το λογαριασμό του ρεύματος. Άν το ρολόι της ΔΕΗ είναι ηλεκτρονικό τότε θα πρέπει να κάνουμε σύμβαση με τη ΔΕΗ, γιατί τα ηλεκτρονικά ρολόγια συνήθως δεν γυρνάνε πίσω. Τώρα μπορούμε να κάνουμε ένα υβριδικό σύστημα που να έχει και controller με μπαταρίες για όταν δεν υπάρχει ΔΕΗ, και grid inverter για όταν υπάρχει η ΔΕΗ. Για grid inverter μπορείτε να βρείτε εδώ https://www.aliexpress.com/item/1005003410970767.html?
κι εδώ
https://www.aliexpress.com/item/1005002193486819.html?
Κώστας Ζαγλανίκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός τηλ 2118008462
Πόσο θα είναι η τιμή για ένα διαμέρισμα 80 τμ
Καλησπέρα σας,
Ποια είναι η σύνδεση ;
Εάν έχω καταλάβει σωστά
Έχουμε πάνελ συνδεμένο απευθείας με grid tie inverter και αυτό με πρίζα σπιτιού ;;;;;
Ναι, ακριβώς, πολλά πάνελ παράλληλα στην είσοδο 12V του grid inverter και η έξοδος του inverter σε μια πρίζα του σπιτιού. Για ένα grid tie inverter 1000W μπορείς να συνδέσεις πάνελ συνολικής ισχύος 1500 -2000 Wp. Καλό πάντως στην έξοδο του inverter είναι να έχεις ένα ηλεκτρονικό βατόμετρο ώστε να ελέγχεις ότι η μέγιστη συνολική ισχύς που θα βγεί απο το inverter να μην ξεπεράσει τα 1000΅΅ W. https://www.aliexpress.com/item/32901199966.html?
Επίσης όπως είπαμε προσοχή στα καλώδια των 12V από τα panel στο inverter πρέπει να είναι αρκετά χοντρά και όσο γίνεται μικρότερου μήκους ώστε να μην έχουμε μεγάλες απώλειες στην ισχύ.
Ευχαριστούμε πολύ.
Καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να επισημάνω την προσοχή των ενδιαφερόμενων αναγνωστών για εγκατάσταση Φ/Β συστήματος με στόχο τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν υφίσταται εγκατάσταση συνδεδεμένη στο δίκτυο χαμηλής ή μέσης τάσης, η προσθήκη φωτοβολταϊκού συστήματος (με ή χωρίς αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας) απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία και υποβολή φακέλου αίτησης στον ΔΕΔΔΗΕ για την υλοποίησή της.
Με εκτίμηση
Eleman Energy
url: http://www.eleman.gr, email: info@eleman.gr, τηλ. 6977-740781
Σε παρακαλώ διόρθωσε με άν κάνω λάθος αλλά νομίζω ότι η υφιστάμενη νομοθεσία επιτρέπει την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταικών μονάδων σε συνδεδεμένες παροχές χωρίς άδεια. Συγκεκριμένα στό άρθρο 4 του ν. 3468/2006
ΦΕΚ 129/Α/27-6-2006 με τίτλο “Εξαιρέσεις από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής” η παρ. 1 γράφει: “Εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής πρόσωπα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από σταθμούς οι οποίοι εγκαθίστανται σε ακίνητο ή όμορα ακίνητα τα οποία ανήκουν, κατά κυριότητα ή βρίσκονται στη νόμιμη κατοχή των προσώπων αυτών, για όσο χρόνο τα πρόσωπα αυτά είναι κύριοι ή νόμιμοι κάτοχοι, εφόσον η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται:………….γ) Από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, από σταθμούς με Εγκατεστημένη Ισχύ μικρότερη ή ίση των εκατόν πενήντα (150) kWepeak.”
Και μετά μας λέει ότι “Οι εξαιρέσεις των περιπτώσεων α’, β’, γ’, δ’, ε’ και ζ’ ισχύουν, εφόσον δεν υφίσταται κορεσμός των δικτύων, σύμφωνα με απόφαση της Ρ.Α.Ε. που εκδίδεται κατά την περίπτωση α’ της παραγράφου 5 του άρθρου 3.
2.Οι περιπτώσεις εξαίρεσης από τη λήψη άδειας παραγωγής διαπιστώνονται με απόφαση της Ρ.Α.Ε. που εκδίδεται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την υποβολή σχετικής αίτησης, εφόσον η αίτηση αυτή συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία στοιχεία ή από τη συμπλήρωση των στοιχείων αυτών.
Η απόφαση αυτή δεν απαιτείται για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α., με Εγκατεστημένη Ισχύ έως είκοσι (20) kWe, εκτός εάν πρόκειται για σταθμούς που εγκαθίστανται σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά όπου υφίσταται κορεσμός του δικτύου…….”
Επομένως αυτό που εγώ καταλαβαίνω από τον νόμο αυτόν είναι ότι για ισχύ μέχρι 20 KWp δεν απαιτείται καμία άδεια, ούτε από ΡΑΕ ούτε απο πουθενά.
Επίσης τόσο στα πιστοποιητικά ηλεκτρολόγου όσο και στα ενεργειακά πιστοποιητικά φαίνεται να επιτρέπεται η συμπλήρωση για μικρές μονάδες φωτοβολταικών.
Σε παρακαλώ διόρθωσέ με αν αγνοώ κάποιο νόμο που έχεις υπόψιν σου γιατί η νομοθεσία είναι όντως αρκετά περίπλοκη. Φιλικά