Άλλοι έχουν ανάγκη τον East med

Αντί να μας παρακαλάνε, παρακαλάμε εμείς!!! Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τον East Med για να κάνει εξορύξεις υδρογονανθράκων. Αλλους θα εξυπηρετούσε αυτός ο αγωγός· αυτούς που μας κάνουν τους δύσκολους. Βέβαια θα εξυπηρετούσε και την Κύπρο, αλλά η Κύπρος μας έχει αποδείξει, ότι τα καταφέρνει πολύ καλύτερα χωρίς εμάς. Απόδειξη, ότι αυτοί δεν περίμεναν κανέναν αγωγό, για να ξεκινήσουν.

     Εχουμε αέριο για όλη την Ευρώπη και τώρα θα μπούμε σε νέα έξοδα για μονάδες LNG για να αγοράζουμε εμείς πανάκριβο αέριο από τις ΗΠΑ!!!!!!!!!!!!!! Επίσης θα αγοράζουμε το δικό μας φυσικό αέριο, που χαρίσαμε στους Αιγύπτιους μαζί με εθνική (υποθαλάσσια) γη, γιατί μας έκαναν την «χάρη» να μας κρεμάσουν στην ΑΟΖ του Καστελλόριζου (και όχι μόνο) για χάρη των Τούρκων!!!!!!!!!!!!!!!!! [Για την ακρίβεια οι Αιγύπτιοι θα μετατρέπουν το αέριο που τους δώσαμε σε ηλεκτρικό ρεύμα και θα μας το πουλάνε. Φαντάζομαι, θα πληρώσουμε και το καλώδιο.]

     Ο East Med είναι ένα πολύ χοντροκομμένο πρόσχημα για να κωλυσιεργούν οι πουλημένες Ελληνικές κυβερνήσεις.     Φυσικό αέριο υπάρχει ακόμα και στην στεριά (π.χ. Πιερία) και αναβλύζει μόνο του και δεν μπορούν να το σταματήσουν, δηλαδή σχεδόν μηδενικό κόστος (αν το συγκρίνουμε με τα υποθαλάσσια κοιτάσματα). Οσο για τα τεράστια υποθαλάσσια κοιτάσματα, υπάρχουν κάποια πιο εύκολα (σε μέτριο βάθος) που δεν έχουν καν το πρόβλημα της Τουρκίας και είναι υπεραρκετά για τις εγχώριες ανάγκες και κάποιες εξαγωγές επιπλέον.

     Και ενώ πλέον πνιγόμαστε από τις ψευτοηθικές επιλογές του Μητσοτάκη στο Ουκρανικό, ο ίδιος ως δήθεν οικολόγος παρατάει τον εγχώριο ορυκτό και ενεργειακό πλούτο για να αγοράζουμε πανάκριβα εισαγόμενο σε μία εποχή, που έχουμε φαλιρίσει εξαιτίας πάλι των δικών τους επιλογών. Λες κι αν κάτι εξορύσσεται, ή καίγεται σε γειτονικές χώρες, δεν έχει επίπτωση εδώ. Δεν έχουν επίπτωση τα λιγνιτικά των Σκοπίων, τα πυρηνικά της Βουλγαρίας;

     Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις κοροϊδεύουν τον κόσμο, εξαρτώντας τις εξορύξεις με τον αγωγό, που ποτέ δεν άρχιζε, γιατί μία οι Αιγύπτιοι, μια οι Ισραηλινοί, μια οι Αμερικάνοι έκαναν κόνξες. Το ήξεραν όμως ότι ήταν ένα παραμύθι, αφού μόνοι τους ομολόγησαν χιλιάδες φορές, ότι είναι ασύμφορος!!!!!!!!!!!!!!!!!

     Τον ήθελαν, λέει, για γεωπολιτικούς λόγους!!!!!!!!!!!!! Περίμεναν τάχα επενδυτές για έναν ασύμφορο αγωγό!!!!!!!!!!!!! Έναν ασύμφορο αγωγό που θα μετέφερε το αέριο άλλων παραγωγών, προφανώς ανταγωνιστών μας, το κάναμε εθνικό στόχο και προϋπόθεση για τις δικές μας εξορύξεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     Θέλω λίγο να σταθώ, στο ότι αυτοί που παρακαλάμε να περάσει το αέριο τους από τις θάλασσες και τα εδάφη μας, θα ήσαν ανταγωνιστές μας. Δεν υπάρχει έλλειψη ούτε φυσικού αερίου, ούτε ενέργειας γενικά. Αντίθετα υπάρχει τεράστιο περίσσευμα και τεράστιος ανταγωνισμός στην αγορά. Ανάμεσα σε αυτούς που δεν ήθελαν τον East Med ήταν και οι Ρώσοι, γιατί θα είχαν ανταγωνισμό στο δικό τους αέριο. Το ίδιο αποδείχτηκε και για τους Αμερικάνους.

     Το να έπεφτε στην αγορά κι άλλο αέριο και μάλιστα πολύ (αφού υποτίθεται, ότι εκτός από Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, θα συνδέονταν και οι παραγωγοί του Περσικού κόλπου) θα έριχνε κι άλλο τις τιμές και ο αγωγός θα γινόταν ακόμα πιο ασύμφορος. Ο κυριότερος λόγος που τον καθιστά ασύμφορο (αν είναι αληθής) είναι, ότι έχει αποφασιστεί να αντικατασταθεί το φυσικό αέριο μετά το 2030. Υποθέτω, ότι έχει προχωρήσει (μυστικά) η τεχνολογία υδρογόνου, αλλά μου φαίνεται δύσκολο, έως αδύνατο να αντικατασταθούν σε λίγα χρόνια και τα πυρηνικά και οι γαιάνθρακες και το φυσικό αέριο. [Χώρια που το φυσικό αέριο είναι πηγή υδρογόνου, αλλά υποθέτω, ότι θα βρήκαν άλλες λύσεις.]

     Ισως είναι αργά λοιπόν για τον East Med, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί και δεν πρέπει να χασομερήσουμε ούτε μία ημέρα ακόμη γι αυτόν. Για τα δικά μας κοιτάσματα δεν είναι αργά, αν ξεκινήσουμε έστω ΤΩΡΑ. Δεν είναι ανάγκη να εφοδιάσουμε όλη την Ευρώπη για να το κάνουμε. Αλλωστε κι αν δεν ήταν έτσι τα πράγματα, είναι ξεφτίλα να εξαντλήσουμε τα εθνικά αποθέματα σε 30 χρόνια ελπίζοντας, ότι θα τα οικονομήσουμε. Ούτε θα μας απαγορέψει κανείς την εκμετάλλευση μετά το 2030. Οι επόμενες γενιές δεν έχουν δικαιώματα; Γιατί δεν αφήνουμε τα πιο βαθιά αποθέματα για μελλοντικές γενιές, που θα έχουν και πιο ασφαλή τεχνολογία; Όλα πρέπει να τα καταστρέψουμε τώρα για μια ψεύτικη ελπίδα;

     Μια ζωή θυμάμαι «επιτακτικές και έκτατες ανάγκες» για να κάνουμε το κακό. Για να καταστρέψουμε άλλο ένα κομμάτι εθνικού και φυσικού πλούτου, γιατί δήθεν μετά από αυτό θα μπορούσαμε να μπούμε σε μία τάξη, ώστε να προστατέψουμε τα υπόλοιπα χωρίς άλλες θυσίες. Τρίχες· αυτή είναι η θεωρία του άρρωστου χαρτοπαίχτη.

     Διάφοροι περιφερόμενοι (στα κανάλια) ειδικοί (στον εκμαυλισμό) σκανδαλίζουν τον κόσμο, ότι θα φάει με χρυσά κουτάλια από τον ορυκτό πλούτο. Παραβλέπουν, ότι δεν βολεύει το παραμύθι τους. Π.χ. Η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο (EXXON MOBIL) στα νερά της μεγαλύτερης υπερδύναμης (ΗΠΑ) δεν μπορούσε να κλείσει μήνες και μήνες μία τρύπα σε βάθος 150 μέτρων. Εδώ κάποιοι ορέγονται εξορύξεις πετρελαίου σε βάθος χιλιομέτρων.

     Υπάρχει ορυκτός πλούτος, αλλά δεν είναι όλος για αυτήν την γενιά. Εξοργίζομαι, όταν τους βλέπω να διαβολίζουν τον λαό με φρούδες ελπίδες. Στα μάτια τους ζωγραφίζονται δολάρια σαν του Σκρουτζ κι οι ανόητοι πιστεύουν, ότι θα πάρουν κι αυτοί ένα μικρό μερτικό. Βέβαια όλοι οι πονηροί του έθνους θα τσιμπίσουν μεζέ, όπως σε κάθε εθνικό πλούτο που καταληστεύτηκε, αλλά μόνον αυτοί. Ολοι οι άλλοι θα μείνουμε με τα χρέη στο χέρι. Και όλα τα τρισεκατομμύρια του υπεδάφους να αρμέξουν, και ο λαός και το κράτος θα είμαστε πάλι χρεωμένοι. Πάντα θα βρίσκουν τρόπους να το κάνουν αυτό.

     Παράδειγμα. Ηδη πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας ξέσπασε ενεργειακή κρίση, χωρίς κανέναν λόγο (δικαιολογία). Ολως περιέργως ο πόλεμος ήλθε πάνω στην ώρα, γιατί δεν θα μπορούσαν να δικαιολογούν επί μακρόν αυτήν την ενεργειακή κερδοσκοπία με τόσο περίσσευμα ενέργειας. Απόδειξη του περισσεύματος; Η Ελλάδα κλείνει τους λιγνιτικούς σταθμούς, η Γερμανία πυρηνικούς κ.λ.π.. Κι όμως με τόσα ενεργειακά αποθέματα και τέτοια ποικιλία πηγών και ξαφνικά (και εντελώς αδικαιολόγητα) έγινε πανάκριβη.

     Για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να πουλήσουν το πανάκριβο LNG τους έπρεπε να γίνουν δύο πράγματα: α) να πολλαπλασιαστούν οι τιμές της ενέργειας β) να φύγουν από την αγορά όσο το δυνατόν περισσότεροι και κυρίως η Ρωσία. Γι αυτό τσίγκλισαν τον Πούτιν με την πουλημένη κυβέρνηση της Ουκρανίας. [Για το πόσο πουλημένη είναι αυτή η κυβέρνηση θα επανέλθω σε επόμενο άρθρο. Μόνο η Ελληνική μπορεί να την συναγωνιστεί κάπως.] Γι αυτό (πέραν των όσων ανέφερα σε προηγούμενα άρθρα) συντηρούν αυτόν τον βρώμικο πόλεμο· για να χρυσοπληρώσουν οι Ευρωπαίοι το LNG τους, που δεν το ήθελε κανείς. [Κάποιοι υποψιάζονται, ότι είναι κι ο ίδιος ο Πούτιν στο παιγνίδι. Αν και δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό, τίποτε δεν αποκλείεται.]

     Για να μην χαθούμε όμως σε θεωρίες, ας επιστρέψουμε στα καθ ημάς, που είναι πιο απτά. Πλην της κακιάς Ρωσίας, ποια άλλη χώρα (μοναδική παγκοσμίως) αποκλείστηκε ακόμα και από την δική της αγορά; Η Ελλάδα. Ολοι οι άλλοι «συνέταιροι» του East Med κάνουν κανονικά εξορύξεις. Ηλθε η ώρα να μοσχοπουλήσουν ακόμα και τα κακά παιδιά (Ιράν, Βενεζουέλα) και η Ελλάδα εξαναγκάζεται να αγοράζει ενέργεια στις ψηλότερες τιμές της ιστορίας, ενώ μπορούσε να πουλάει σε αυτές τις τιμές (ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ). Ακόμα και η Ρωσία δεν έλαβε τέτοια καταδίκη. «Καταδικάστηκε» να μην πουλάει ενέργεια (και μάλιστα με αναστολή τουλάχιστον ενός χρόνου). Όμως δεν την υποχρέωσε κανείς να αγοράζει κι από πάνω. Εμείς τι έχουμε κάνει και πήραμε τέτοια καταδίκη;

     Γιατί δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν άμεσα όλες οι λιγνιτικές μονάδες; Λεηλατήθηκαν τα μηχανήματα; Μόνον αυτές (να λειτουργήσουν) φτάνουν και για επάρκεια και για να επανέλθει η τιμή του ρεύματος στα προ «κρίσης» επίπεδα. Οσο για την τιμή των καυσίμων, στην κρίση του 2008 με ίδια (και μεγαλύτερη ακόμα) τιμή βαρελιού, η βενζίνη ήταν στο 1,4 και όχι 2 ευρώ το λίτρο.

     Οσο για το αέριο, αν δεν το χρησιμοποιούμε για ηλεκτροπαραγωγή, δεν μας χρειάζεται το Ρώσικο. Αρα δεν χρειαζόμαστε ούτε πρόσθετο LNGΤα λεφτά που ετοιμάζονται να πετάξουν, να τα δώσουν για να αρχίσουν οι γεωτρήσεις στην ξηρά και στα ρηχά και με τα κέρδη να πηγαίνουμε βαθύτερα.

     Αντί γι αυτό, πάνε να βγάλουν πάλι το παραμύθι του East Med απ το συρτάρι (για να συνεχίζουν το κοροϊδιλίκι της καθυστέρησης των γεωτρήσεων). Και φυσικά «επειδή βιαζόμαστε» θα αφήσουμε τις γεωτρήσεις για …το μέλλον και θα φτιάξουμε μονάδες και αποθήκες LNG.

     Τελικά έναν Μητσοτάκη μόνο ο γιός του μπορεί να τον ξεπεράσει.

Π. Ρέππας

Αφήστε μια απάντηση