ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Πώς κρατάμε σπόρους αγγουριού

Συνοπτικά:

Διαλέγουμε υγιή φυτά και σημαδεύουμε χαράζοντας ελαφρά ένα Χ με μαχαίρι τον 2ο ή 3ο καρπό

● Φροντίζουμε να κόβουμε τους επόμενους καρπούς όταν είναι πολύ μικροί

● Όταν ο καρπός γίνει κίτρινος και σκληρός και σταματήσει να μεγαλώνει, τον αφήνουμε άλλες δέκα μέρες πάνω στο φυτό και μετά τον κόβουμε

● Κόβουμε κατά μήκος προσεκτικά, να μην τραυματίσουμε τους σπόρους

● Κάτω από μια βρύση, πιέζουμε τους σπόρους με τα δάχτυλά μας και με τη βοήθεια του νερού, προκειμένου να ξεκολλήσουν από τη σάρκα και να πέσουν σε ένα σουρωτήρι

● Πλένουμε καλά τους σπόρους και απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα

● Στραγγίζουμε τους σπόρους και τους απλώνουμε σε λαδόκολλα για να ξεραθούν.

Για να πάρουμε σπόρο από το αγγούρι, θα αφήσουμε έναν καρπό (αγγούρι) να ωριμάσει καλά, θα κιτρινίσει εξωτερικά. Το αγγούρι αυτό δεν θα τρώγεται.

Το κόβουμε στη μέση και αδειάζουμε όλους τους σπόρους με τις βλέννες μέσα σε ένα μπολ.  Γεμίζουμε το μπολ με νερό. Το αφήνουμε να ηρεμίσει και βλέπουμε ότι στην επιφάνεια του νερού ανεβαίνουν οι σπόροι που δεν έχουν ωριμάσει και οι βλέννες από το αγγούρι. Στον πυθμένα του μπολ κατακάθονται οι σπόροι που είναι ώριμοι. Αδειάζουμε προσεκτικά το μπολ, πετώντας ότι είναι στην επιφάνεια του μπολ. Θα το κάνουμε δυο ή τρις φορές αυτό, στο τέλος θα μείνουν μόνο οι σπόροι που είναι ώριμοι και βρίσκονται στον πάτο του μπολ.

Τοποθετούμε τους σπόρους πάνω σε λαδόκολλα σε ίσκιο. Μέσα σε μια εβδομάδα οι σπόροι θα στεγνώσουν, μετά μπορούμε να τους αποθηκεύσουμε σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος.

Μπορούμε να τους αποθηκεύσουμε σε γυάλινα ή μεταλλικά βάζα, σε χάρτινα σακουλάκια ή πάνινα πουγκάκια. Αν στο χώρο που θα τους αποθηκεύσουμε υπάρχουν τρωκτικά θα προτιμήσουμε τα μεταλλικά ή τα γυάλινα βάζα. Γράφουμε επάνω στη συσκευασία τι σπόροι είναι, τη χρονιά και κάποια χαρακτηριστικά του.

Μέσα στη διάρκεια του χρόνου φροντίζουμε να ελέγχουμε τη συλλογή μας για τυχόν έντομα ή μούχλα που μπορεί να καταστρέψει τους σπόρους

Καλή επιτυχία.

peliti.gr

Αφήστε μια απάντηση