Ρώσος ορθόδοξος μοναχός που αρνήθηκε την πανδημία του COVID-19 φυλακίστηκε

Ένας Ρώσος ορθόδοξος μοναχός, ο οποίος αρνήθηκε την ύπαρξη του COVID-19, φυλακίστηκε για υποκίνηση αυτοκτονίας.

Ο πατέρας Sergiy συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2020 μετά από κηρύγματα που προέτρεπαν τους πιστούς να «πεθάνουν για τη Ρωσία».

Καταδικάστηκε για υποκίνηση αυτοκτονικών ενεργειών, παραβίαση της ελευθερίας της συνείδησης και αυθαίρετες κινήσεις.

Το δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον επαναστάτη μοναχό σε τριάμισι χρόνια φυλάκιση.

Ο πατέρας Sergiy — ο οποίος επέκρινε τακτικά το Κρεμλίνο — απέρριψε τις κατηγορίες και οι δικηγόροι του είπαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Ο 66χρονος αρνούνταν πάντα την ύπαρξη του νέου κορωνοϊού και καταδίκαζε τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Ο πατέρας Sergiy είναι επίσης γνωστός για τη διάδοση απομυθοποιημένων θεωριών συνωμοσίας σχετικά με τον COVID-19 και τον ψευδή ισχυρισμό ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναπτύχθηκαν ως μέρος μιας υποτιθέμενης παγκόσμιας πλοκής για τον έλεγχο των ανθρώπων μέσω μικροτσίπ.

Ο μοναχός προέτρεψε τους οπαδούς του να μην υπακούσουν στους περιορισμούς του lockdown, ενώ είχε κλειστεί σε ένα μοναστήρι κοντά στην Αικατερινούπολη με δεκάδες υποστηρικτές του.

Συνελήφθη πέρυσι στο μοναστήρι μετά από ειδική νυχτερινή επιχείρηση από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αφαίρεσε από τον Πατέρα Σεργκέι  τον βαθμό του ηγουμένου για παραβίαση των μοναστικών κανόνων και αργότερα τον αφόρισε, αλλά αυτός απέρριψε τις αποφάσεις και αγνόησε τις κλήσεις των αστυνομικών ανακριτών.

Αντιμετωπίζοντας σκληρή αντίσταση από εκατοντάδες υποστηρικτές του, οι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι και οι τοπικές αρχές φάνηκαν απρόθυμοι να τον εκδιώξουν για μήνες.

Ο πατέρας Sergiy — γεννημένος Nikolai Romanov — υπηρέτησε στο παρελθόν ως σοβιετικός αστυνομικός αλλά αργότερα καταδικάστηκε για φόνο, ληστεία και επίθεση και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση. Μπήκε σε εκκλησιαστικό σχολείο μετά την απελευθέρωσή του και αργότερα έγινε μοναχός.

euronews.com

Αφήστε μια απάντηση