Η Κρυμμένη Πείνα Καθορίζει την Πορεία Ασθενών με Λοιμώξεις και Χρόνια Νοσήματα

Η «Κρυμμένη Πείνα» αφορά σε οριακές ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, που συσσωρεύονται σταδιακά στο χρόνο και οδηγούν σε νόσο.  

Δημοσίευση από την ομάδα της Metabolomic Medicine®, στο υψηλού κύρους βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health, επισημαίνει ότι ο εντοπισμός και η διόρθωση ζωτικών ελλείψεων του οργανισμού, συμβάλλουν στην πρόληψη και στη θεραπεία, τόσο λοιμώξεων όπως η COVID-19, όσο και χρόνιων νοσημάτων όπως τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης και το άσθμα[1].

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

Το επιστημονικό συμπέρασμα που προκύπτει από την πρώτη φάση της τρέχουσας επιδημίας SARs-CoV-2 και μέχρι σήμερα, είναι ότι η μεταβολική κατάσταση, οι ελλείψεις του οργανισμού και τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι καθοριστικοί δείκτες υγείας.

Ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά κ.ά.:

  • Καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
     
  • Επιδεινώνουν τις φλεγμονές
     
  • Αυξάνουν την ευπάθεια σε λοιμώξεις
     
  • Επιδεινώνουν την πορεία χρόνιων ασθενειών, όπως τα αυτοάνοσα, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα νοσήματα του αναπνευστικού.

Η οριακή χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ονομάζεται “κρυμμένη πείνα” και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από κάθε ασθένεια.
  
Στο άρθρο μας που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health, αναφέρεται ότι η ανίχνευση των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά, μέσω εξετάσεων μεταβολομικής, οδηγεί στην ακριβή διόρθωση τους.
 
Η στοχευμένη διόρθωση των ανεπαρκειών:

  • Ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
     
  • Βελτιώνει τον έλεγχο της φλεγμονής.
     
  • Μειώνει την ευπάθεια σε λοιμώξεις.
     
  • Συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της μεταβολικής κατάστασης.
     
  • Βελτιώνει την πορεία της νόσου σε αυτούς τους ασθενείς.

Οι Ελλείψεις σε Μικροθρεπτικά Συστατικά είναι Κοινές στην Πλειοψηφία του Πληθυσμού 

Παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, είναι κοινές και αφορούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, συχνά δεν εντοπίζονται.

Τέτοιες ανεπάρκειες είναι πιο έντονες στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι ευάλωτες στη νόσο COVID-19. Οι γιατροί θα πρέπει να το λαμβάνουν αυτό υπόψη, κατά την κλινική αξιολόγηση ασθενών με COVID-19[2].

Ορισμένες ομάδες του πληθυσμού είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερες ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά. Επιπρόσθετα πολλά χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα και μακροχρόνιες φαρμακευτικές αγωγές, επιδεινώνουν περαιτέρω αυτές τις ελλείψεις, αυξάνοντας  τη νοσηρότητα και θνησιμότητα από λοιμώδεις ασθένειες, σε αυτά τα άτομα[2].

Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι μεταβολικοί παράγοντες και οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά που προδιαθέτουν στην εμφάνιση χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών, είναι κοινοί με τους παράγοντες που αυξάνουν την ευπάθεια στη λοίμωξη COVID-19.

Η κακή μεταβολική κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τη μορφή επιδημίας[3].


Εικόνα 1. Οι μεταβολικοί παράγοντες (ελλείψεις, διατροφή, υπέρταση, αυξημένα επίπεδα σακχάρου, παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.) είναι η πρώτη αιτία νόσου παγκοσμίως. F. Branca et. al. The BMJ 2019.

Η ταυτόχρονη συνύπαρξη των μεταβολικών παραγόντων κινδύνου (κρυμμένη πείνα, παχυσαρκία, χρόνια νοσήματα), με την επιδημία από τον ιό SARS-CoV-2, ονομάζεται συνδημία. Ο όρος συνδημία περιγράφει την συνύπαρξη δύο ή παραπάνω επιδημιών την ίδια στιγμή[4][5].

Ειδικές Εξετάσεις για τον Εντοπισμό των Ελλείψεων και των Μεταβολικών Διαταραχών

Οι συνθήκες ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών, επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και φυσιολογικών διαδικασιών του οργανισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την ανάπτυξη νόσου[2].

Είναι ενθαρρυντικό βέβαια,  ότι αυτές οι συνέπειες μπορούν να αντιστραφούν διορθώνοντας τις ανεπάρκειες. Έχει αποδειχθεί ότι η  επίτευξη επάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, παράλληλα με τη βελτίωση της συνολικής μεταβολικής κατάστασης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων και χρόνιων ασθενειών[2].

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμες ειδικές εξετάσεις που μετράνε μικρά μόρια, τα οποία συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές[1].  

Οι εξετάσεις μεταβολομικής είναι ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο, που αποτυπώνει με ακρίβεια τη μεταβολική εικόνα του ατόμου και τις ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά.  Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας, την πορεία λοιμώξεων όπως η COVID-19 και χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως τα αυτοάνοσα, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος.

Το είδος των αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σε λιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ.

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας.

Όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός, ότι η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και η αποκατάσταση του μεταβολισμού, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία μεγάλου φάσματος ασθενειών ή να προλάβουν την εμφάνιση τους.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι ελλείψεις του οργανισμού και οι μεταβολικές διαταραχές, δεν οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, αλλά σε παράγοντες που μπορούν να μεταβληθούν. Η επιστημονική ομάδα της Metabolomic Medicine®, συστήνει ως στόχο υγείας για το σύνολο του πληθυσμού, τον εντοπισμό των ελλείψεων και τη διόρθωση τους.

Η βελτίωση της συνολικής μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού με την εφαρμογή εντατικής ιατρικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής και διατροφής, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας, τόσο απέναντι σε λοιμώξεις και ιούς, όσο και στην αντιμετώπιση και πρόληψη χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Dr Tsoukalas

Αφήστε μια απάντηση