Zero Hedge : Aλλαγή Νομισματικού Συστήματος: Το Ρούβλι Συνδέεται με τον Χρυσό και τα Εμπορεύματα Τα δυτικά ΜΜΕ δεν το κατάλαβαν ακόμη

ZERO HEDGE,APR 03, 2022                                   

By Ronan Manly of Bullionstar.com 

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού 

Με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να έχει μόλις αλλάξει ριζικά το διεθνές εμπόριο και το νομισματικό σύστημα συνδέοντας το ρωσικό ρούβλι τόσο με τον χρυσό όσο και με τα εμπορεύματα, οι δημοσιογράφοι στη Μόσχα μου ζήτησαν να γράψω ένα άρθρο  σε μορφή ερωταποκρίσεων σχετικά με το τι σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις και τις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών στο ρωσικό ρούβλι, το δολάριο ΗΠΑ, την τιμή του χρυσού και το παγκόσμιο σύστημα νομισμάτων. Αυτό το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του RT.com εδώ. 

Δεδομένου ότι η RT.com είναι πλέον αποκλεισμένη και λογοκριμένη σε πολλές δυτικές επικράτειες όπως η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, και δεδομένου ότι πολλοί αναγνώστες ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιστότοπο RT.com (εκτός αν χρησιμοποιούν VPN), οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις μου δημοσιεύονται τώρα εδώ στο σύνολό τους. 

Ποιος θα το φανταζόταν ότι οι πολίτες των δυτικών χωρών «ελευθερίας του λόγου» θα χρειάζονταν ένα VPN για να διαβάσουν έναν ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο; 

Γιατί είναι σημαντικός ο καθορισμός σταθερής τιμής για χρυσό σε ρούβλια; 

Προσφέροντας να αγοράσει χρυσό από ρωσικές τράπεζες σε σταθερή τιμή 5000 ρούβλια ανά γραμμάριο, η Τράπεζα της Ρωσίας έχει συνδέσει το ρούβλι με το χρυσό και, δεδομένου ότι ο χρυσός εμπορεύεται σε δολάρια ΗΠΑ, όρισε μια τιμή δαπέδου για το ρούβλι από την άποψη του δολαρίου ΗΠΑ. 

Μπορούμε να δούμε αυτή τη σύνδεση σε δράση από την Παρασκευή 25 Μαρτίου, όταν η Τράπεζα της Ρωσίας έκανε την ανακοίνωση της σταθερής τιμής. Το ρούβλι διαπραγματευόταν περίπου 100 δολάρια ΗΠΑ εκείνη την εποχή, αλλά έκτοτε έχει ενισχυθεί και πλησιάζει τα 80 δολάρια ΗΠΑ. Γιατί? Επειδή ο χρυσός διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές σε περίπου US $ 62 ανά γραμμάριο που ισοδυναμεί με (5000 / 62) = περίπου 80.5, και οι αγορές και οι έμποροι διαιτησίας έχουν λάβει τώρα υπόψη, οδηγώντας τη συναλλαγματική ισοτιμία RUB / USD υψηλότερα. 

Έτσι, το ρούβλι έχει τώρα ένα πάτωμα στα δολάρια ΗΠΑ, από την άποψη του χρυσού. Αλλά ο χρυσός έχει επίσης ένα πάτωμα, ας πούμε, επειδή 5000 ρούβλια ανά γραμμάριο είναι 155.500 ρούβλια ανά ουγγιά χρυσού, και με ένα rub / USD πάτωμα περίπου 80, αυτή είναι μια τιμή χρυσού περίπου δολάριο $ του 1940. Και αν οι δυτικές αγορές χρυσού χαρτιού της LBMA / COMEX προσπαθήσουν να οδηγήσουν την ισοτιμία του χρυσού δολαρίου ΗΠΑ χαμηλότερα, θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν και το ρούβλι, διαφορετικά οι χειρισμοί χαρτιού θα είναι ανοιχτοί. 

Επιπλέον, με τη νέα σύνδεση χρυσού προς ρούβλι, εάν το ρούβλι συνεχίσει να ενισχύεται (για παράδειγμα λόγω της ζήτησης που δημιουργείται από τις υποχρεωτικές ενεργειακές πληρωμές σε ρούβλια), αυτό θα αντικατοπτρίζεται επίσης σε μια ισχυρότερη τιμή χρυσού.

Gazprom – Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου και η μεγαλύτερη εταιρεία της Ρωσίας 

Τι σημαίνει αυτό για το πετρέλαιο; 

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Βλέπουμε τώρα ότι ο Πούτιν απαιτεί από τους ξένους αγοραστές (εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου) να πληρώσουν για αυτό το φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας ρούβλια. Αυτό συνδέει αμέσως την τιμή του φυσικού αερίου με τα ρούβλια και (λόγω της σταθερής σύνδεσης με το χρυσό) με την τιμή του χρυσού. Έτσι, το ρωσικό φυσικό αέριο συνδέεται τώρα μέσω του ρούβλίου με το χρυσό. 

Το ίδιο μπορεί τώρα να γίνει και με το ρωσικό πετρέλαιο. Εάν η Ρωσία αρχίσει να απαιτεί πληρωμή για εξαγωγές πετρελαίου με ρούβλια, θα υπάρξει άμεση σύνδεση με χρυσό (μέσω της σταθερής τιμής του  ρούβλιίου – χρυσή σύνδεση). Στη συνέχεια, η Ρωσία θα μπορούσε να αρχίσει να δέχεται χρυσό απευθείας σε πληρωμή για τις εξαγωγές πετρελαίου της. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε εμπορεύματα, όχι μόνο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. 

Τι σημαίνει αυτό για την τιμή του χρυσού; 

Παίζοντας και στις δύο πλευρές της εξίσωσης, δηλαδή συνδέοντας το ρούβλι με το χρυσό και συνδέοντας στη συνέχεια τις ενεργειακές πληρωμές με το ρούβλι, η Τράπεζα της Ρωσίας και το Κρεμλίνο αλλάζουν ριζικά το σύνολο των εργασιακών υποθέσεων του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος επιταχύνοντας παράλληλα τις αλλαγές στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Αυτός ο τοίχος των αγοραστών σε αναζήτηση φυσικού χρυσού για να πληρώσει για πραγματικά εμπορεύματα θα μπορούσε σίγουρα να τορπιλίσει και να ανατινάξει τις αγορές χρυσού χαρτιού των LBMA και COMEX.  

Ο σταθερός δεσμός ρουβλίου και  χρυσού τοποθετεί ένα πάτωμα στην ισοτιμία RUB / USD αλλά και ένα οιονεί πάτωμα στην τιμή του χρυσού σε δολάρια ΗΠΑ. Αλλά πέρα από αυτό, η σύνδεση του χρυσού με τις ενεργειακές πληρωμές είναι το κύριο γεγονός. Ενώ η αυξημένη ζήτηση για ρούβλια θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει το ποσοστό RUB / USD και να εμφανίζεται ως υψηλότερη τιμή χρυσού, λόγω της σταθερής σύνδεσης ρούβλι – χρυσού, εάν η Ρωσία αρχίσει να δέχεται χρυσό απευθείας ως πληρωμή για το πετρέλαιο, τότε αυτό θα ήταν μια νέα αλλαγή παραδείγματος για την τιμή του χρυσού, καθώς θα συνέδεε την τιμή του πετρελαίου απευθείας με την τιμή του χρυσού.  

Για παράδειγμα, η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει διευκρινίζοντας ότι θα δεχτεί τώρα 1 γραμμάριο χρυσού ανά βαρέλι πετρελαίου. Δεν χρειάζεται να είναι 1 γραμμάριο, αλλά θα πρέπει να είναι μια εκπτωτική προσφορά στην τρέχουσα τιμή αναφοράς αργού, ώστε να προωθηθεί η ανάληψη, π.χ. 1,2 γραμμάρια ανά βαρέλι. Στη συνέχεια, οι αγοραστές θα αγωνιστούν να αγοράσουν φυσικό χρυσό για να πληρώσουν για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, γεγονός που με τη σειρά του θα δημιουργούσε τεράστιες πιέσεις στις αγορές χαρτιού (τίτλων) χρυσού του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, όπου ολόκληρη η διαδικασία καθορισμού  της «τιμής του χρυσού» βασίζεται σε συνθετικά και κλασματικά υποστηριζόμενα μετρητά που δεν έχουν διακανονιστεί με βάση τον «χρυσό» και την τιμή του χρυσού «παράγωγα». 

Ρωσικές ράβδοι χρυσού αποθηκευμένες σε ξύλινα κουτιά στα θησαυροφυλάκια Gokhran, Μόσχα 

Τι σημαίνει αυτό για το Ρούβλι; 

Η σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό μέσω της σταθερής τιμής της Τράπεζας της Ρωσίας έχει πλέον βάλει ένα πάτωμα κάτω από το επιτόκιο RUB / USD, και έτσι σταθεροποίησε και ενίσχυσε το ρούβλι. Η απαίτηση να πληρώνονται σε ρούβλια οι εξαγωγές φυσικού αερίου (και ενδεχομένως  πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα στην πορεία) θα λειτουργήσει και πάλι ως σταθεροποίηση και στήριξη. Εάν η πλειοψηφία του διεθνούς εμπορικού συστήματος αρχίσει να δέχεται αυτά τα ρούβλια για ρυθμίσεις πληρωμών εμπορευμάτων, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει το ρωσικό ρούβλι να γίνει ένα σημαντικό παγκόσμιο νόμισμαΤαυτόχρονα, οποιαδήποτε κίνηση της Ρωσίας να δεχθεί άμεσα χρυσό για πληρωμές πετρελαίου θα αναγκάσει περισσότερο διεθνή χρυσό να εισρέει στα ρωσικά αποθέματα, γεγονός που θα ενίσχυε επίσης τον ισολογισμό της Τράπεζας της Ρωσίας και με τη σειρά του θα ενίσχυε το ρούβλι. 

Η συζήτηση για ένα επίσημο χρυσό πρότυπο για το ρούβλι μπορεί να είναι πρόωρη, αλλά ένα ρούβλι που υποστηρίζεται από χρυσό πρέπει να είναι κάτι που η Τράπεζα της Ρωσίας έχει εξετάσει.  

Τι σημαίνει αυτό για άλλα νομίσματα; 

Το παγκόσμιο νομισματικό τοπίο αλλάζει ραγδαία και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προφανώς το σημειώνουν. Δυτικές κυρώσεις, όπως το πάγωμα της πλειονότητας των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, ενώ προσπαθούν να επιβάλουν κυρώσεις σε ρωσικό χρυσό, κατέστησαν πλέον προφανές ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αποθέματα συναλλάγματος που διατηρούνται στο εξωτερικό ενδέχεται να μην γίνονται σεβαστά, και ομοίως, ότι ο χρυσός της ξένης κεντρικής τράπεζας που διατηρείται σε θησαυροφυλάκια, όπως στην Τράπεζα της Αγγλίας και στη Fed της Νέας Υόρκης, δεν είναι ασφαλής από  δήμευση.  

Ως εκ τούτου, άλλες μη δυτικές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θα ενδιαφερθούν έντονα για τη Ρωσία που θα συνδέσει το ρούβλι με το χρυσό και θα συνδέσει τις πληρωμές εξαγωγών βασικών προϊόντων με το ρούβλι. Με άλλα λόγια, εάν η Ρωσία αρχίσει να δέχεται πληρωμές για πετρέλαιο σε χρυσό, τότε άλλες χώρες μπορεί να αισθάνονται την ανάγκη να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. 

Κοιτάξτε ποιοι, εκτός από τις ΗΠΑ, είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο – Ιράν, Κίνα, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κατάρ. Προφανώς, όλες οι χώρες BRICS και οι ευρασιατικές χώρες παρακολουθούν επίσης πολύ στενά όλα αυτά. Εάν πλησιάζει η εξαφάνιση του δολαρίου ΗΠΑ, όλες αυτές οι χώρες θα θέλουν τα νομίσματά τους να είναι δικαιούχοι μιας νέας πολύπλευρης νομισματικής τάξης.  

“Κάποτε ειπώθηκε ότι “ο χρυσός και το πετρέλαιο δεν μπορούν ποτέ να ρέουν προς την ίδια κατεύθυνση”. 

Τι σημαίνει αυτό για το δολάριο ΗΠΑ; 

Από το 1971, το παγκόσμιο αποθεματικό καθεστώς του δολαρίου ΗΠΑ υποστηρίζεται από το πετρέλαιο και η εποχή του πετροδολαρίου ήταν δυνατή μόνο λόγω της συνεχιζόμενης χρήσης αμερικανικών δολαρίων από τον κόσμο για το εμπόριο πετρελαίου και της ικανότητας των ΗΠΑ να αποτρέψουν οποιονδήποτε ανταγωνιστή του δολαρίου ΗΠΑ. 

Αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα μοιάζει με την αρχή του τέλους αυτού του 50ετούς συστήματος και τη γέννηση ενός νέου χρυσού και ενός πολύπλευρου νομισματικού συστήματος που υποστηρίζεται από εμπορεύματα. Το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας υπήρξε το έναυσμα. Οι γιγαντιαίες ισχυρές χώρες του κόσμου, όπως η Κίνα και τα έθνη εξαγωγής πετρελαίου, μπορεί τώρα να αισθάνονται ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε ένα νέο πιο δίκαιο νομισματικό σύστημα. Δεν είναι έκπληξη, το συζητούν εδώ και χρόνια.  

Ενώ είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα επηρεαστεί το δολάριο ΗΠΑ, από αυτή την περίοδο θα βγει ασθενέστερο και λιγότερο ισχυρό από πριν.  

Ποιες είναι οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων; 

Η κίνηση της Τράπεζας της Ρωσίας να συνδέσει το ρούβλι με το χρυσό και να συνδέσει τις πληρωμές εμπορευμάτων με το ρούβλι είναι μια αλλαγή συστήματος που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη κατανοήσει. Καθώς πέφτουν τα ντόμινο, αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να αντηχήσουν με διαφορετικούς τρόπους: Αυξημένη ζήτηση για φυσικό χρυσό. Εκρήξεις στις αγορές χρυσού χαρτιού. Μια αναπροσαρμοσμένη τιμή χρυσού. Μια μετατόπιση μακριά από το δολάριο ΗΠΑ. Αυξημένο διμερές εμπόριο εμπορευμάτων μεταξύ μη δυτικών κρατών σε άλλα νομίσματα εκτός του δολαρίου ΗΠΑ. 

Αφήστε μια απάντηση