Μαζική οικονομική ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ: «ΤΕΛΟΣ τα ρωσικά πλοία από τα ευρωπαϊκά λιμάνια! Εμπάργκο σε πετρέλαιο και άνθρακα»
Φέρνουν εξαθλίωση εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο στην Ουκρανία!

«Ολοκληρώνουμε το πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας προωθώντας παράλληλα διευθετήσεις, ώστε να κλείνουν τρόποι να παρακαμφθούν. Θέλουνε οι κυρώσεις να στρέφονται κατά του καθεστώτος του Πούτιν και όχι να μένουν στα χαρτιά», δήλωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά την σημερινή συνεδρίαση του Ecofin.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της αγοράς ρωσικού άνθρακα και των ρωσικών πλοίων που εισέρχονται σε λιμάνια της ΕΕ.

Μάλιστα όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία ειδήσεων, οι «27» της Ε.Ε. εργάζονται για την απαγόρευση και των εισαγωγών πετρελαίου.

«Όλοι είδαμε τις φρικιαστικές εικόνες από την Μπούχα και άλλες περιοχές από τις οποίες έφυγαν πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα. Αυτές οι φρικαλεότητες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες», δήλωσε η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Και συνέχισε:

«Τα τέσσερα πακέτα κυρώσεων έπληξαν σκληρά και περιόρισαν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου. Ενόψει των γεγονότων πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω την πίεσή μας.

H πρότασή μας συνεπάγεται απαγόρευση της ΕΕ για εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και πλήρη απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης της χώρας, της VTB.

Η ΕΕ θα απαγορεύσει επίσης στα ρωσικά πλοία και στα πλοία ρωσικών συμφερόντων την πρόσβαση σε λιμένες της ΕΕ, αν και θα υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις».

Η απόηχος των παραπάνω κυρώσεων αναμένεται να είναι σφοδρός για τα ελληνικά λιμάνια καθώς και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.

Παράλληλα θα υπάρξουν περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε κρίσιμους τομείς: προηγμένοι ημιαγωγοί, μηχανήματα και εξοπλισμός μεταφορών.

Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα στο σημερινό Ecofin θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα ένα συνολικό εμπάργκο και στο ρωσικό πετρέλαιο.

EL 

Αφήστε μια απάντηση