Φινλανδία: «Πρόσω ολοταχώς» για ένταξη στο NATO – Πότε θα υποβληθεί η πρόταση

Η κυβέρνηση στη Φινλανδία αναμένεται να υποβάλει πρόταση ένταξης στο NATO στο κοινοβούλιο της χώρας έως τα μέσα Απριλίου, ανέφερε το Reuters σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Reuters, η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία, άρχισε να κινείται πιο γρήγορα προς την ένταξη μετά την εισβολή της Ρωσίας στο επίδοξο μέλος του NATO, την Ουκρανία, ενώ η Ρωσία απείλησε με «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» εάν η Φινλανδία επιχειρήσει να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Στη Φινλανδία, η δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανήλθε στο 60% τον Μάρτιο, μια αύξηση 34% από το φθινόπωρο του 2021. Η Φινλανδή πρωθυπουργός, Sanna Marin, είπε ότι η Ρωσία «δεν είναι ο γείτονας που νομίζαμε» και ότι η εισβολή στην Ουκρανία και οι απειλές κατά της Φινλανδίας έχουν αλλάξει τις σχέσεις των χωρών με «μη αναστρέψιμο» τρόπο.

Η σχέση Φινλανδίας – ΝΑΤΟ

Αν και η Φινλανδία δεν είναι μέλος του NATO, διατηρεί στενούς δεσμούς με τη συμμαχία. Φινλανδικές στρατιωτικές μονάδες βοήθησαν στις επιχειρήσεις του NATO στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο, συμμετέχουν σε συχνές στρατιωτικές ασκήσεις με τις δυνάμεις του NATO και αποτελούν μέρος της Δύναμης Αντίδρασης της Συμμαχίας.

Πρόσφατα, η Φινλανδία φιλοξένησε στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές ασκήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, την άσκηση «Cold Response 2022». Η άσκση πραγματοποιείται κάθε χρόνο και συμμετέχουν περίπου 30.000 στρατεύματα.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο η Φινλανδία πολέμησε ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, η Φινλανδία αρνήθηκε να ενταχθεί στο NATO, αντ’ αυτού ακολουθούσε μια πολιτική γνωστή ως δόγμα Paasikivi-Kekkonen. Αυτή η πολιτική «τοποθέτησε τη Φινλανδία ως μια ουδέτερη χώρα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ενώ διατηρούσε καλές σχέσεις με τους Σοβιετικούς», γράφουν οι μελετητές του Wilson Center Robin Forsberg και Jason C. Moyer.

Στη Σουηδία, μια χώρα που δεν έχει πολεμήσει από το 1814, η υποστήριξη για ένταξη στο NATO έχει επίσης αυξηθεί, αλλά η Σουηδία δεν κινείται προς την ένταξη τόσο γρήγορα όσο η Φινλανδία, αναφέρει το Reuters.

Mε πληροφορίες από: The Week

onalert.gr

Αφήστε μια απάντηση