ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΣ ο Μητσοτάκης λόγω Πούτιν! Τι ανακοίνωσε ΞΑΦΝΙΚΑ για τους λιγνίτες;
Ούτε να το σκέφτονται δεν θέλουν στο Μαξίμου το σενάριο να κόψει το αέριο ο Πούτιν.

Tη συνέχιση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για τουλάχιστόν μέχρι το 2028, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη του λιγνίτη, προανήγγειλε από την Κοζάνη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204,3 MW των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνταχθεί με τη γραμμή των διεθνιστών μη πληρώνοντας σε ρούβλια τη ρωσική Gazprom.

Ο κίνδυνος επιμένως να κοπεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι πιο μεγάλος από ποτέ!

«Η χώρα προχωρά σε προσαρμογή του ενεργειακού πλάνου και στο πλαίσιο αυτό θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ως προσωρινό μέτρο ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο λόγω της τρέχουσας συγκυρίας, χωρίς οι όποιες προσαρμογές να μεταβάλλουν τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης των εκπομπών κατά 50% έως το 2030», παραδέχθηκε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, η οποία μπαίνει σε πιλοτική λειτουργία το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει ως λιγνιτική έως το 2028, από το 2025 που ήταν ο αρχικός στόχος.

Όπως επεσήμανε, αν χρειαστεί θα παραταθεί και η λειτουργία πιθανότατα για τις μονάδες του Αγ. Δημητρίου και της Μελίτης, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί να κλείσουν το 2023.

Και συμπλήρωσε:

«Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την πορεία των τιμών των καυσίμων».

el.gr

Αφήστε μια απάντηση