Πείνα και των γονέων! 20 γεγονότα για την αναδυόμενη παγκόσμια έλλειψη τροφίμων- Τί γίνεται στην Ελλάδα

Μια πολύ ανησυχητική παγκόσμια έλλειψη τροφίμων έχει ήδη ξεκινήσει, και πρόκειται να επιδεινωθεί μόνο τους επόμενους μήνες.

Ο ρυθμός με τον οποίο αλλάζουν τα πράγματα σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή κόβει την ανάσα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η ζωή θα συνεχιστεί όπως συνήθως. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι μια πλανητική έκτακτη ανάγκη αναπτύσσεται ακριβώς μπροστά στα μάτια μας.

Τα παρακάτω είναι 20 γεγονότα σχετικά με την αναδυόμενη παγκόσμια έλλειψη τροφίμων:

  1. Ένας από τους σημαντικότερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Γαλλίας μας λέει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια «εξαιρετικά σοβαρή» παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την προοπτική ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει μια «εξαιρετικά σοβαρή» παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
  2. Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε πρόσφατα ότι οι ελλείψεις τροφίμων «θα είναι πραγματικές» και η κυβέρνησή του χρησιμοποιεί τώρα ανοιχτά τη λέξη «λιμός» για να περιγράψει αυτό που έρχεται. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα προκαλέσει λιμό σε μέρη του κόσμου, δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου Σεσίλια Ράουζ.
  3. Αναφέρεται ότι οι τιμές των τροφίμων στα γερμανικά σούπερ μάρκετ σύντομα θα αυξηθούν μεταξύ 20 και 50%. Λίγες μέρες αφότου η Γερμανία ανέφερε τον υψηλότερο πληθωρισμό στη γενιά (με τον ΔΤΚ του Φεβρουαρίου να εκτοξεύεται με ετήσιο ρυθμό 7,6% και να καταρρίπτει όλες τις προσδοκίες), δίνοντας στους ντόπιους μια σαφώς δυσάρεστη αίσθηση deja vu ακόμη και πριν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σπάσει ό,τι λίγες αλυσίδες εφοδιασμού απέμεναν και έστειλε τις τιμές ακόμα υψηλότερες στη στρατόσφαιρα. Tη Δευτέρα, η Γερμανία θα κάνει ένα βήμα προς την επιστροφή του επίφοβου υπερπληθωρισμού της Βαϊμάρης, όταν σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Λιανικής (HDE), οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα ακόμη κύμα αυξήσεων τιμών για καθημερινά είδη και είδη παντοπωλείου με το Reuters να αναφέρει ότι οι τιμές στις γερμανικές αλυσίδες λιανικής θα εκραγούν μεταξύ 20 και 50%
  4. Η τιμολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει στην Ισπανία. Στην Ισπανία, η χώρα άρχισε να αντιμετωπίζει σποραδικές ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα όπως αυγά, γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σχεδόν αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Στις αρχές Μαρτίου, μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως το Mercadona και το Makro άρχισαν να μεριμνούν με δελτίο ηλιέλαιου.
  5. Το Rationing έχει ήδη ξεκινήσει και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον τέσσερις εθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να δεσμεύουν προϊόντα διατροφής όπως αλεύρι και ηλιέλαιο λόγω των εξαιρετικά χαμηλών προμηθειών που προκαλούνται από τις ακρωτηριασμένες αλυσίδες εφοδιασμού που προέρχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
  6. Ο επικεφαλής της BlackRock προειδοποιεί ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που αυτή η γενιά «θα πάει σε ένα κατάστημα και δεν θα μπορέσει να πάρει αυτό που θέλει». Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της BlackRock Inc. Rob Kapito είπε σε ένα ακροατήριο στο Ώστιν του Τέξας, που φιλοξενήθηκε από την Ένωση Ανεξάρτητων Παραγωγών και Ιδιοκτητών του Τέξας, ότι μια ολόκληρη νεότερη γενιά ανακαλύπτει γρήγορα τι σημαίνει να υποφέρεις από ελλείψεις, σύμφωνα με το Bloomberg. «Για πρώτη φορά, αυτή η γενιά θα πάει σε ένα κατάστημα και δεν θα μπορέσει να πάρει αυτό που θέλει», είπε ο Kapito. «Και έχουμε μια πολύ καλομαθημένη γενιά που δεν χρειάστηκε ποτέ να θυσιαστεί».
  7. Από αυτή την εποχή πέρυσι, ορισμένες τιμές λιπασμάτων έχουν αυξηθεί έως και 300%.
  8. Πολλοί αγρότες στην Αφρική δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά λίπασμα φέτος, και προβλέπεται ότι αυτό θα μειώσει την αγροτική παραγωγή κατά ένα ποσό ικανό να θρέψει «100 εκατομμύρια ανθρώπους». Με τις τιμές να τριπλασιάζονται τους τελευταίους 18 μήνες, πολλοί αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από την αγορά λιπασμάτων φέτος. Αυτό αφήνει μια αγορά που διαφημίζεται από καιρό για το δυναμικό ανάπτυξής της που αναμένεται να συρρικνωθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με τον Sebastian Nduva, διευθυντή προγράμματος στην ομάδα ερευνητών AfricaFertilizer.Org. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει την παραγωγή δημητριακών κατά 30 εκατομμύρια τόνους, αρκετά για να θρέψουν 100 εκατομμύρια ανθρώπους, είπε.
  9. Η Ρωσία είναι συνήθως ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους εξαγωγείς λιπασμάτων. Η Ρωσία είναι βασικός παγκόσμιος παίκτης στο φυσικό αέριο, μια σημαντική εισροή στην παραγωγή λιπασμάτων. Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και οι περικοπές της προσφοράς θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών των λιπασμάτων. Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς των τριών μεγάλων ομάδων λιπασμάτων (άζωτο, φώσφορο και κάλιο). Οι φυσικές περικοπές της προσφοράς θα μπορούσαν να διογκώσουν περαιτέρω τις τιμές των λιπασμάτων.
  10. Σε ένα τυπικό έτος, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν συλλογικά περίπου το 30% του συνόλου των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.
  11. Οι μισές από τις εισαγωγές σιταριού της Αφρικής συνήθως προέρχονται είτε από τη Ρωσία είτε από την Ουκρανία.
  12. Άλλα έθνη βασίζονται στις εξαγωγές σιταριού από τη Ρωσία και την Ουκρανία ακόμη περισσότερο από ό,τι η Αφρική. Η Αρμενία, η Μογγολία, το Καζακστάν και η Ερυθραία έχουν εισαγάγει σχεδόν όλο το σιτάρι τους από τη Ρωσία και την Ουκρανία και πρέπει να βρουν νέες πηγές. Αλλά ανταγωνίζονται πολύ μεγαλύτερους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Μπαγκλαντές και του Ιράν, που έχουν προμηθευτεί περισσότερο από το 60% του σιταριού τους από τις δύο εμπόλεμες χώρες.
  13. Ένας Ρώσος αξιωματούχος προειδοποιεί ότι το έθνος του μπορεί σύντομα να εξάγει τρόφιμα μόνο σε «φιλικά έθνη». Ένας Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος απείλησε ότι η Ρωσία θα περιορίσει τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές τροφίμων της μόνο σε χώρες που θεωρεί «φιλικές». Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος ασφαλείας που στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του έθνους, έχει απειλήσει ότι η Ρωσία μπορεί σύντομα να αποκόψει τη Δύση από τις εξαγωγές τροφίμων.
  14. Την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι άλλα 5 εκατομμύρια κοτόπουλα που γεννούν αυγά στην Αϊόβα θα έπρεπε να θανατωθούν λόγω της γρίπης των πτηνών.
  15. Ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη των πτηνών μόνο στην Αϊόβα θα ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια ως αποτέλεσμα αυτού του τελευταίου περιστατικού.
  16. Συνολικά, αυτός είναι ο συνολικός εθνικός αριθμός θανάτων από τη γρίπη των πτηνών επί του παρόντος: «22 εκατομμύρια κοτόπουλα που γεννούν αυγά, 1,8 εκατομμύρια κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, 1,9 εκατομμύρια πουλερικά και άλλα εμπορικά κοτόπουλα και 1,9 εκατομμύρια γαλοπούλες».
  17. Ο υπουργός Γεωργίας της Κίνας ανακοίνωσε ότι η συγκομιδή χειμερινού σιταριού στην Κίνα μπορεί να είναι «η χειρότερη στην ιστορία».
  18. Η συγκομιδή χειμερινού σιταριού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι «καταστροφική» λόγω της έντονης ξηρασίας.
  19. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης, ένας εξέχων Αμερικανός αγρότης δήλωσε ότι στους περισσότερους Αμερικανούς δεν θα αρέσει όταν “ο λογαριασμός του παντοπωλείου φτάσει 1.000,00 $ το μήνα”.
  20. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ λέει ότι αυτό που αντιμετωπίζει τώρα ο πλανήτης δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχουμε δει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η Ουκρανία συνέτεινε μόνο μια καταστροφή πάνω από μια καταστροφή», δήλωσε ο David M. Beasley, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών που ταΐζει 125 εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα. «Δεν υπάρχει προηγούμενο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Έχουμε προειδοποιηθεί ξανά και ξανά ότι αυτή η μέρα ερχόταν, και τώρα είναι εδώ. Μια πραγματικά εφιαλτική παγκόσμια επισιτιστική κρίση βρίσκεται μπροστά μας, και εκατοντάδες εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι θα υποφέρουν βαθιά ως αποτέλεσμα.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση