Διαταγή άμεσης εκκένωσης από Κίεβο: Έσπασε η αμυντική διάταξη των Ουκρανών στο Λουγκάνσκ – Πέφτει η Avdiivka

8.000 αποχώρησαν από Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Ο ρωσικός Στρατός έσπασε την αμυντική διάταξη των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Λουγκάνσκ ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως ουκρανικές δυνάμεις από Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ οπισθοχωρούν ήδη καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος εγκλωβισμού.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Κίεβο ζήτησε άμεσα να πραγματοποιηθεί εκκένωση των κατοίκων από τις περιοχές της Αν. Ουκρανίας. Πάνω από 8.000 Ουκρανοί πολίτες αποχώρησαν από Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ, τις δύο πόλεις που επίκειται η μεγάλη ρωσική επίθεση.

Στο Λουγκάσνκ οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν στις περιοχές Rubizhne, Lysychansk, Popasna, Severodonetsk, Toshkivka ενώ το ρωσικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε την καταστροφή του Αρχηγείου της 56ης ουκρανικής Ταξιαρχίας σε Novogradovka και Grodovka.

Δείτε βίντεο από τις μάχες

Έσπασε η αμυντική διάταξη του ουκρανικού Στρατού

Οι ρωσικές δυνάμεις διέρρηξαν την αμυντική διάταξη του ουκρανικού Στρατού και στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο ουκρανικός Στρατός αποχώρησε από το βορειοανατολικό Barvenkovo. Το γεγονός επιβεβαιώνει και το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο το οποίο ανέφερε πως οι δυνάμεις υποχώρησαν προς το χωριό Rodnoe, 3-4 χλμ από το Barvenkovo.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο ρωσικός Στρατός να “δεσμεύει” τη λεγόμενη Oυκρανική φρουρά σε Χάρκοβο-Barvenkovsky ειδικά μετά την ήττα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην πόλη Izyum.

Κατά συνέπεια, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν μπορούν να ανασυνταχθούν σωστά για να συνδράμουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Σλαβιάνσκ από την περιοχή του Χάρκοβο.

Δείτε βίντεο

Έπεσε η πόλη Novobakhmutovka – Xάνουν την Avdiivka

Δυνάμεις του ρωσικού Στρατού και του Ντονέτσκ κατέλαβαν την περιοχή Novobakhmutovka μετά από σκληρές μάχες με την 24η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία των Ουκρανών.

Ταυτόχρονα οι δυνάμεις αυτές προχώρησαν σε βάθος 2 χιλιομέτρων και απέκλεισαν την περιοχή Novotoshkovskoye από ανατολικά και νότια.

Το γεγονός επιτρέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις μονάδες του του Ντόνετσκ να χτυπήσουν από πίσω τις ουκρανικές δυνάμεις στην Avdiivka.

Ουσιαστικά οι ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη Avdiivka έχουν εγκλωβιστεί. Οι Ρώσοι μιλούν για μεγάλες ουκρανικές απώλειες.

Οι ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί που βρίσκονται στη γραμμή Avdiivka-Krasnohorivka, βομβαρδίζονται από πυροβολικό και αεροσκάφη ταυτόχρονα από πολλές κατευθύνσεις, τόσο από την πλευρά του Ντόνετσκ όσο και από την πλευρά της Novobakhmutovka.

Κίεβο: Εκκενώστε τώρα την Αν. Ουκρανία – Ουρές χλμ

Το Κίεβο κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν «τώρα» την περιοχή.

Οι περιφερειακές αρχές «καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα, ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου Ενσωμάτωσης στο Telegram, η Βέρεστσουκ τόνισε ότι η εκκένωση πρέπει να γίνει «τώρα», γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν «θανάσιμο κίνδυνο».

Εάν ο ρωσικός στρατός εξαπολύσει ευρεία επίθεση στην περιοχή «δεν θα μπορούμε πια να βοηθήσουμε» τους κατοίκους, προειδοποίησε «γιατί θα ήταν πρακτικά αδύνατον να σταματήσουν οι μάχες».

«Πρέπει να γίνει η εκκένωση όσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Προς το παρόν, υπάρχει ακόμα», επέμεινε η Βέρεστσουκ, η οποία συντονίζει την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων από την αρχή της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

“Θα τους βγάλουμε όλους έξω αν οι Ρώσοι μας επιτρέψουν να πάμε στα σημεία συνάντησης (για την απομάκρυνση αμάχων). Καθώς, όπως μπορείτε να δείτε, δεν τηρούν πάντα τις εκεχειρίες”, σημείωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

“Απευθύνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιφέρειας του Λουχάνσκ –εκκενώστε (την περιοχή) όσο είναι ασφαλές (…) Όσο υπάρχουν λεωφορεία και τρένα – αδράξτε αυτήν την ευκαιρία”, τόνισε.

Ο Γκαϊντάι προσέθεσε ότι οι σιδηροδρομικές συνδέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, που βρίσκεται επίσης στο Ντονμπάς, είχαν υποστεί ζημιές αυτήν την εβδομάδα, οι οποίες πήραν μερικές ώρες για να επισκευαστούν.

“Αυτό σήμανε άλλο ένα καμπανάκι συναγερμού”, συνέχισε.

Ήδη από χθες, χιλιάδες κάτοικοι του Ντονμπάς (επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ) εγκαταλείπουν την περιοχή με κατεύθυνση προς τα δυτικά, εν όψει της επίθεσης που προετοιμάζει εντατικά ο ρωσικός στρατός για κατάληψη εδαφών.

Ουρές μήκους άνω των 70 χιλιομέτρων δημιουργήθηκαν σε οδικές αρτηρίες προς δυτικότερες επαρχίες της Ουκρανίας, με τον στρατό της χώρας να έχει στήσει σημεία ελέγχου σε όλους τους άξονες εισόδου και εξόδου από την περιοχή.

Δείτε χάρτες

Image

Image

Image

Αφήστε μια απάντηση