Ρευματοειδής Αρθρίτιδα – Αίτια – Συμπτώματα

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα – Αίτια – Συμπτώματα

Ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού βοηθά στη διαχείριση της φλεγμονής και στη βελτίωση της υγείας των ασθενών.

Εξειδικευμένες εξετάσεις εντοπίζουν τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που οδηγούν στην ανάπτυξη ΡΑ και επηρεάζουν την υγεία των ασθενών.

Η ΡΑ είναι μια από τις πιο κοινές μορφές αρθρίτιδας. Πρόκειται για μια νόσο που διαταράσσει σημαντικά τη ζωή των ασθενών, λόγω του πόνου, του περιορισμού της κίνησης, της δυσκαμψίας, της κόπωσης και της μειωμένης λειτουργικότητας.

Οφείλεται σε πολυάριθμούς παράγοντες και συχνά απαιτούνται αρκετά χρόνια έως και δεκαετίες για την εκδήλωση της.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ο πόνος, ο περιορισμός της κίνησης και η φλεγμονή που εμφανίζεται με οίδημα (πρήξιμο) ερυθρότητα και ευασθησία στις αρθρώσεις. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα, μπορούν να είναι είτε ήπια, όπως μια μικρή πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων, είτε να περιορίζουν πλήρως την κινητικότητα.  

Η εκδήλωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας προκύπτει από το συνδυασμό πολλών και διαφορετικών παραγόντων. Χαρακτηρίζεται από μια ομάδα κυρίαρχων συμπτωμάτων που συνδέονται με τον πόνο, τη φλεγμονή και τον περιορισμό της κίνησης.

Η δυσκολία στην αντιμετώπιση της νόσου έγκειται στο ότι οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες που δρουν ταυτόχρονα και οδηγούν στην εκδήλωση της.

Για την αποτελεσματική διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας, δεν αρκεί η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Χρειάζεται να εντοπιστούν και να διαχειριστούν όλοι οι διαφορετικοί παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωσή της και επηρεάζουν την πορεία της.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δε διαχειριστούν οι παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου, η πορεία της προχωρά σε σταθερή και σταδιακή επιδείνωση μέσα από εξάρσεις και υφέσεις, μειώνεται η ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα και την κατάσταση υγείας του ασθενή.

Τα τελευταία χρόνια εξειδικευμένες εξετάσεις εντοπίζουν τους παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και επιτρέπουν τη διόρθωση τους, βελτιώνοντας σημαντικά την πορεία της υγείας και την καθημερινότητα των ασθενών που πάσχουν από αυτή.
 


Ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.


 

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι αυτοάνοσο νόσημα, όπου ο οργανισμός επιτίθεται τις αρθρώσεις του και τις καταστρέφει σταδιακά. Οι αρθρώσεις σε αυτή την περίπτωση πλήττονται συμμετρικά και μακροπρόθεσμα παραμορφώνονται.

Συμπτώματα Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας 

 • Πόνος στην αρθρώσεις με οίδημα (πρήξιμο) και ερυθρότητα
   
 • Δυσκαμψία των αρθρώσεων ιδιαίτερα το πρωί και μετά από ξεκούραση ή ακινησία
   
 • Καταβολή με απώλεια της όρεξης 
   
 • Πυρετός

H ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα, όπως την καρδιά, τα μάτια, το δέρμα ή το αναπνευστικό σύστημα. Πρόκειται για ένα νόσημα που επηρεάζει την υγεία του ατόμου σε πολλαπλά επίπεδα4,5.

Εικόνα 1. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί βλάβες σε πολλαπλά σημεία μιας άρθρωσης.  

Παράγοντες Κινδύνου Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

 • Ηλικία: η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως πιο συχνή των 35-55 ετών
 • Φύλο: είναι πιο συχνή στις γυναίκες
 • Κάπνισμα: συνδέεται τόσο με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου όσο και με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων
 • Μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο
 • Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά: βιταμίνες (D3, K2, C), μεταλλικά στοιχεία (μαγνήσιο, ψευδάργυρος, χρώμιο), ωμέγα 3 λιπαρά, αμινοξέα (λυσίνη, προλίνη, γλυκίνη, γλουταμίνη), προβιοτικά και αντιοξειδωτικά
 • Παχυσαρκία

Διάγνωση

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συχνά είναι δύσκολο να διαγνωσθεί στα αρχικά της στάδια, γιατί μιμείται τα συμπτώματα πολλών άλλων νοσημάτων. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αιματολογικό τεστ που να επιβεβαιώνει τη διάγνωση της.
Η τελική διάγνωση γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την κλινική εικόνα, σε συνδυασμό με τον εργαστηριακό έλεγχο και απεικονιστικές εξετάσεις.

Εργαστηριακός έλεγχος

 • Γενική αίματος
 • Δείκτες φλεγμονής: ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ), C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP)
 • Ρευματοειδής παράγοντας: RF
 • Αυτοαντισώματα: αντισώματα έναντι του κυκλικού κιτρουλλινιωμένου πεπτιδίου (anti-CCP)

Απεικονιστικός έλεγχος

Απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της πορείας της νόσου:

 • Ακτινογραφία
 • Μαγνητική τομογραφία
 • Υπερηχογράφημα

Φαρμακευτική και Χειρουργική Θεραπεία Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

 • Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη: Algofren, Brufen, Naprosyn, Voltaren. Χορηγούνται είτε από του στόματος, είτε τοπικά σε μορφή τζελ, είτε και σε ενέσιμη μορφή. Σε μακροχρόνια χρήση μπορούν να προκαλέσουν γαστρικές διαταραχές, καρδιαγγειακά προβλήματα και να επιβαρύνουν το νεφρά και το συκώτι.
 • Κορτικοστεροειδή: Medrol, Prezolon. Xρησιμοποιούνται στην οξεία φάση για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Στη συνέχεια γίνεται σταδιακή μείωση της δόσης (tapering). Μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους, διαβήτη, οστεοπόρωση, αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και τριχόπτωση στα μαλλιά.
 • Αντιρρευματικοί παράγοντες τροποποιητικοί της νόσου: Μεθοτρεξάτη, Plaquenil, Arava, Salopirine. Καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και προστατεύουν τις αρθρώσεις από μόνιμη βλάβη. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν βλάβη στο συκώτι, καταστολή του μυελού των οστών και σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού.
 • Βιολογικοί παράγοντες: Οrencia, Humira, Kineret, Remicade, Cimzia, Enbrel, Xeljanz. Είναι ανοσοτροποιητικές θεραπείες που στοχεύουν στο ανοσοποιητικό σύστημα που πυροδοτεί τη φλεγμονή και προκαλεί βλάβη στις αρθρώσεις. Αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων. Η αποτελεσματικότητα τους ενισχύεται όταν συνδυάζονται με αντιρρευματικούς παράγοντες τροποιητικούς της νόσου, όπως η μεθοτρεξάτη.
 • Συνοκτομή: χειρουργική αφαίρεση του υμένα που καλύπτει το εσωτερικό της άρθρωσης.
 • Επεμβάσεις σε αρθρώσεις και τένοντες: αποκατάσταση επί ρήξης τένοντα ή αρθρόδεση.
 • Αρθροπλαστική: αφορά στην χειρουργική αντικατάσταση των αρθρώσεων που έχουν πληγεί, με τεχνητές αρθρώσεις από μεταλλικά ή πλαστικά υλικά. Οι κίνδυνοι αφορούν σε λοιμώξεις και θρόμβωση. Οι τεχνητές αρθρώσεις φθείρονται μετά από κάποια χρόνια και χρειάζεται να αντικατασταθούν.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όπως και άλλες χρόνιες αρθρίτιδες, χαρακτηρίζεται από μια σταθερή και σταδιακή επιδείνωση.

Είναι σημαντικό οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για τις αρθρίτιδες να προσφέρουν ανακούφιση από τους πόνους, καθώς οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα νοσήματα βιώνουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, έντονους και χρόνιους πόνους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους6.

Παράλληλα, με τη διαχείριση του πόνου, η θεραπεία πρέπει να στοχεύει στη μείωση της ταχύτητας καταστροφής των αρθρώσεων.

Ο Ρόλος της Φλεγμονής στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Η φλεγμονή (φλέγω, καίω) περιγράφει:

 • τον πόνο
 • την ερυθρότητα
 • τη θερμότητα και
 • το πρήξιμο

που προκύπτουν, καθώς ο οργανισμός επουλώνει την πάσχουσα περιοχή. Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι η φλεγμονή είναι η διαδικασία που ενεργοποιεί το σώμα για να λύσει ένα πρόβλημα7,10.

Όσο πιο μεγάλη η βλάβη σε έναν ιστό ή όργανο του σώματος, τόσο πιο έντονη και η διαδικασία επούλωσης. Στην προσπάθεια μείωσης του πόνου που συνοδεύει τη φλεγμονή, χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά και άλλα μέσα που είτε στοχεύουν τον πόνο (παυσίπονα, ακινητοποίηση), είτε την φλεγμονή (αντιφλεγμονώδη, πάγος, κορτιζόνη) ή και τα δύο μαζί.

Η φλεγμονή, είναι λοιπόν, το σύνολο το διεργασιών που κινητοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός, στην προσπάθεια του να διορθώσει μια βλάβη.

Όταν αυτή ολοκληρώνεται φυσιολογικά, η βλάβη αποκαθίσταται και το σημείο που είχε τραυματιστεί ή υποστεί βλάβη, ανακτά τη φυσιολογική του λειτουργία.


 

Η Φλεγμονή, είναι το σύνολο το διεργασιών που κινητοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός, στην προσπάθεια του να διορθώσει μια βλάβη.

 


Στην περίπτωση ενός τραυματισμού στο γόνατο, το γόνατο πρήζεται και πονάει. Το χτύπημα προκάλεσε την καταστροφή ιστών και το σώμα στη συνέχεια ξεκίνησε διαδικασίες επιδιόρθωσης. Ξεκινάει στο συγκεκριμένο σημείο η παραγωγή ουσιών που προκαλούν αύξηση της αιμάτωσης αλλά και πόνο. Το σώμα χρησιμοποιεί τον πόνο για να ακινητοποιήσει το μέρος που πάσχει, μέχρι αυτό να επουλωθεί.

Πότε η Φλεγμονή Γίνεται Χρόνια 

Η φλεγμονή ωστόσο, δεν ολοκληρώνεται επιτυχώς σε όλες τις περιπτώσεις.

Υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου η διαδικασία της φλεγμονής δεν ολοκληρώνεται και η φλεγμονή παραμένει σε χρόνια βάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φλεγμονή γίνεται μέρος του προβλήματος και αντί να οδηγήσει σε επούλωση, επιδεινώνει τη βλάβη6.

Στις χρόνιες φλεγμονές, ο οργανισμός αυξάνει την προσέλευση λευκών αιμοσφαιρίων στη περιοχή. Τα λευκά αιμοσφαίρια, στην προσπάθεια τους να λύσουν τη φλεγμονή, ενεργοποιούν την απελευθέρωση φλεγμονωδών ουσιών στο σημείο. Διαμορφώνεται έτσι ένα υψηλά φλεγμονώδες περιβάλλον στη συγκεκριμένη περιοχή, που οδηγεί σε μεγαλύτερη βλάβη7.

Εικόνα 2. Διαδικασία της φλεγμονής: Λευκά αιμοσφαίρια (Neutrophils) μετακινούνται προς το σημείο της βλάβης.

Η χρόνια φλεγμονή, επηρεάζει και τη συνολική λειτουργία του οργανισμού. Επιβαρύνει τις ήδη υπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές και προκαλεί νέες, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η δυσλιπιδαιμία και ο διαβήτης, που τροφοδοτούν περαιτέρω τη φλεγμονή και προκαλούν επιπρόσθετες επιπλοκές για την υγεία8,9.

Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτει ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζει τη φλεγμονή. Παρεμβάσεις στους μηχανισμούς ελέγχου της φλεγμονής και η αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών, είναι απαραίτητες για την επίλυση της φλεγμονής.

Ο οργανισμός χρειάζεται δομικά συστατικά και ενέργεια, ώστε να φτιάξει νέους ιστούς και να επουλώσει οποιαδήποτε βλάβη. Η θρεπτική κατάσταση του οργανισμού και τα αποθέματα του σε αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα καθορίζουν την διάρκεια και τον βαθμό επούλωσης μιας βλάβης7,10.

Όταν πρόκειται για κάτι οξύ και μεμονωμένο, το σώμα είναι σε θέση να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την φυσιολογική λειτουργία. Όταν όμως υπάρχουν χρόνιες κακώσεις και φλεγμονές, μειώνονται τα αποθέματα θρεπτικών συστατικών και παράλληλα η ικανότητα επαναφοράς της φυσιολογικής λειτουργίας.

Ο εντοπισμός και η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού και η αποκατάσταση των μηχανισμών διαχείρισης της φλεγμονής είναι ζωτικής σημασίας στην ρευματοειδή αρθρίτιδα και στην οστεοαρθρίτιδα10-13.

Μεταβολικές Διαταραχές που Σχετίζονται με την Ανάπτυξη Αρθρίτιδας 

Οι μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση αρθρίτιδας αφορούν:

 • στο μεταβολισμό της γλυκόζης
 • στο μεταβολισμό των αμινοξέων (τα βασικά δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. 20 αμινοξέα σχηματίζουν όλες τις πρωτεΐνες στον ανθρώπινο οργανισμό)
 • στο μεταβολισμό των λιπιδίων
 • στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα)
 • σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών

Η υπερ-λειτουργία ή υπο-λειτουργία των συγκεκριμένων μεταβολικών οδών, μεταφράζεται σε διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και κυρίως των Τ-Λεμφοκυττάρων.

Η σύγχρονη αντιμετώπισης της φλεγμονής των αρθρώσεων επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Αντιμετώπιση των Μεταβολικών Διαταραχών που Επιδεινώνουν τη Φλεγμονή

Σήμερα η αντιμετώπιση των φλεγμονωδών νοσημάτων των αρθρώσεων, επικεντρώνεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος, αφορά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Υπάρχει πλέον πληθώρα φαρμακευτικών επιλογών για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου και της φλεγμονής, που βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ο δεύτερος άξονας, αφορά στην αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, που προδιαθέτουν και πυροδοτούν τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενειών. Λίγα μόλις χρόνια πριν, η πορεία αυτών των νοσημάτων οδηγούσε σε σταθερή επιδείνωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα, ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής επιφέρουν:

 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της καταστροφής των αρθρώσεων
 • Μείωση του πόνου και της ανάγκης λήψης αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων
 • Βελτίωση της κινητικότητας και μείωση της δυσκαμψίας
 • Μείωση του κινδύνου συστηματικής βλάβης στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα (καρδιά, νεφροί, δέρμα, μάτια)
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή
 • Μείωση των φλεγμονωδών εξάρσεων της νόσου
 • Αύξηση των επιπέδων ενέργειας και βελτίωση της ποιότητας ζωής

Ειδικές εξετάσεις που μετρούν πολύ μικρά μόρια, εντοπίζουν τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας.

Η μέτρηση πολύ μικρών μορίων μέσω μεταβολομικών αναλύσεων, αποτυπώνει ελλείψεις και ανάγκες του οργανισμού που οφείλονται τόσο σε κληρονομικούς, όσο και εξωγενείς παράγοντες (τρόπος ζωής, φαρμακευτική αγωγή, διατροφή, άσκηση).
Πρόκειται για μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων που ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες, που αφορούν:

 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με αρθρίτιδα.
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του ορμονικού συστήματος και ανάπτυξη αυτοανοσίας. Η μειωμένη απόδοση των μιτοχονδρίων, οδηγεί το ανοσοποιητικό σε υπερ-λειτουργία και σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας του.
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία των χρόνιων φλεγμονωδών νοσήμάτων.
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, επιδεινώνουν τις φλεγμονές και επιταχύνουν την καταστροφή των αρθρώσεων που πλήττονται από το νόσημα.
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών.
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με την εκδήλωση χρόνιας αρθρίτιδας.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αξιολογούνται από την επιστημονική ομάδα της κλινικής μας, ώστε να διαμορφωθεί το θεραπευτικό πλάνο, που ταιριάζει στον κάθε ασθενή.

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η ευαίσθητη μέθοδος μέτρησης, που ανιχνεύει μικρά μόρια στον οργανισμό, παρέχει ακριβή εικόνα για την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

Η σταδιακή ανάπτυξη οριακών ελλείψεων, που περνούν απαρατήρητες, συσσωρεύονται σε διάστημα αρκετών ετών ή και δεκαετιών και υποσκάπτουν την υγεία μας.

Όταν πλέον γίνουν αντιληπτές, έχουν ήδη οδηγήσει στην ανάπτυξη χρόνιου φλεγμονώδους νοσήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που η εντοπισμός και η διόρθωσή τους απαιτούν χρόνο και στενή ιατρική παρακολούθηση, ώστε να έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση της υγείας του ασθενή.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της βλάβης στις αρθρώσεις.

Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Η επιστημονική μας ομάδα έχει διαχειριστεί περισσότερα από 25.000 περιστατικά με αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα.

Η αποκατάσταση της μεταβολικής ισορροπίας του οργανισμού, με την εφαρμογή εντατικής ιατρικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής και διατροφής, βελτιώνει την κλινική εικόνα και την πορεία της υγείας ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα10-13.

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού και η αποκατάσταση της ικανότητας του να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, αλλάζει ριζικά την πορεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης9,14,15.

Dr Tsoukalas

Αφήστε μια απάντηση