Κίνδυνος σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας: Ελληνική μονάδα στη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία.

Τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, μελετά η κυβέρνηση, η οποία, όμως, για να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, θα πρέπει να το αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ. Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, θα εδρεύει στη Βουλγαρία. Φόβοι ακόμα και για στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

(Ανανεωμένο) Με μια διμοιρία αντιαρματικών, μαζί με το συνοδευτικό προσωπικό, θα μετέχει η Ελλάδα στη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο μελετάται προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση, αλλά, ως γνωστόν, η οποιαδήποτε αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο εξωτερικό, θα πρέπει να αποφασιστεί από το ΚΥΣΕΑ.

 

Πάντως, η αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία δεν έγινε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, κάτι για το οποίο η αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση, αλλά με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κρίσιμες ώρες

Στην περίπτωση που αποφασιστεί η αποστολή ελληνικής δύναμης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αυτή κατ’ αρχήν θα εδρεύει στη Βουλγαρία. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και πολύ περισσότερο μετά την εκδήλωσή της, στις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, έχουν προωθηθεί περί τις σαράντα χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό, καθώς και πολλά και σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Στην παρούσα στιγμή, η αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Στους κόλπους του ΝΑΤΟ, μάλιστα, η ονομαζόμενη σκληρή ατλαντική τάση, η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζεται κυρίως από την Πολωνία και χώρες της Βαλτικής, πιέζει για ενεργό εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο παρασκήνιο, επίσης, ενεργή εμπλοκή στον πόλεμο έχει η Βρετανία.

Κάτι που, έως τώρα, αρνούνται επισήμως οι ΗΠΑ, και είναι κάθετα αντίθετες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις – μέλη του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, πέραν της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, μια άμεση εμπλοκή στο Ουκρανικό θα σήμαινε την στρατιωτική σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία.

Ωστόσο, μετά τη σφαγή στην κωμόπολη, Μπούκα, στα περίχωρα του Κιέβου, για την οποία η Δύση από κοινού με το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα, η κατάσταση έχει χειροτερεύσει θεαματικά, ενώ στους κόλπους του ΝΑΤΟ πληθαίνουν οι φωνές για στρατιωτική παρέμβαση του Οργανισμού.

Η Μόσχα, από τη μεριά της, αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι εικόνες φρίκης με νεκρούς αμάχους στη Μπούκα είναι προϊόν σκηνοθεσίας, με στόχο τη σκλήρυνση της στάσης της Δύσης απέναντι στη Ρωσία.

Το προηγούμενο της Βοσνίας

Να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στη Μπούκα, χρησιμοποιεί δύο λέξεις – κλειδιά. Κάνει λόγο για νέα «Σρεμπτρένιτσα» και για «γενοκτονία».

Ως γνωστόν, ο πόλεμος στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο βομβαρδισμός της αγοράς του Σαράγεβο, που συνοδεύτηκαν από κατηγορίες σε βάρος της Σερβίας για «γενοκτονία» των μουσουλμάνων στη Βοσνία, οδήγησε στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μένει να φανεί εάν ορισμένοι κύκλοι εντός του ΝΑΤΟ «σπρώχνουν» τον Οργανισμό προς μια τέτοια κατεύθυνση. Η διαφορά, βέβαια, μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας είναι καίρια, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι πυρηνική δύναμη.

Ελληνική εμπλοκή;

Εφόσον συμβεί το παραπάνω σενάριο, αυτό σημαίνει άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Κι αυτό διότι οι περιοχές του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μεσογείου κάτω από την Κρήτη, κ.ο.κ., καθώς και η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη αλλά και άλλες περιοχές με αμερικανικές βάσεις, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τις ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που κινούνται στη γειτονιά μας.

Άκρως ενδιαφέρον είναι ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Κώστας Φλώρος, σε χθεσινή ανάρτησή του στο twitter, κοινοποίησε το εξής: «Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό μου, Milley Chairman, συζητήσαμε τη Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της σε διμερές και διασυμμαχικό επίπεδο, τη γενικότερη κατάσταση ασφαλείας, όπως και τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Προχθές, επίσης, στην Αθήνα βρέθηκε η νυν υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία ως υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Ομπάμα, μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ, και πριν πρέσβη στο Κίεβο, είχαν ένθερμα υποστηρίξει το 2014 την ανατροπή του τότε προέδρου της Ουκρανίας, φιλορώσου, Γιανουκόβιτς. Ως γνωστόν, μετά ακολούθησε πόλεμος, η απόσχιση της Ανατολικής Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ) και η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ενδιαφέρον είναι ότι προχθές, η Β.Νούλαντ συναντήθηκε με τον υπουργός Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

 

Κίνδυνος σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας: Ελληνική μονάδα στη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία 433472 photo

 

Τέλος, τις προηγούμενες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα αποστείλει στη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς (τετραπλοί εκτοξευτές τύπου Asrad). Τώρα, ωστόσο, γίνεται λόγος για ενδεχόμενη αποστολή διμοιρίας αντιαρματικών και όχι αντιαεροπορικών.

antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση