Κινεζικό Ντονμπάς! Θα γίνει τελικά πόλεμος για την Ταϊβάν και πώς συνδέεται με την Ουκρανία

Η Κίνα χτίζει ισορροπίες μεταξύ γεωπολιτικής και οικονομίας- Καυτό μέτωπο η Ταϊβάν, με κυματισμούς ως και στην Ουκρανία

Τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν, ένα κινεζικό νησί που ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κλιμακώνεται. Επίσημα, αυτό είναι το έδαφος της Κίνας, στην πραγματικότητα – ένα μη αναγνωρισμένο κράτος, του οποίου η ανεξαρτησία βασίζεται στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Αυτό μοιάζει πολύ με την Ουκρανία και τις «δημοκρατίες» του Ντονμπάς πριν από τον τρέχοντα πόλεμο. Όλο και περισσότερο, η κινεζική κυβέρνηση άρχισε να υπόσχεται να λύσει το ζήτημα της Ταϊβάν με στρατιωτικά μέσα. Αυτό προέκυψε όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αυξάνουν τις προμήθειες όπλων στην Ταϊβάν και να στέλνουν εκεί Αμερικανούς πολιτικούς σε επίσημες επισκέψεις.

Η ένταση γύρω από την Ταϊβάν θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες και για την Ουκρανία.

Γιατί είναι σημαντική η Ταϊβάν;

Η κατάσταση με την Ταϊβάν άρχισε να θερμαίνεται παράλληλα με την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης τους τελευταίους μήνες.

Η Κίνα σε αυτή τη γεωπολιτική αντιπαράθεση, σε γενικές γραμμές, βγήκε στο πλευρό της Μόσχας και, κατά συνέπεια, κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό δεν άργησε να επηρεάσει την Ταϊβάν, ένα από τα κύρια σημεία σύγκρουσης στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Αυτή η περιοχή περιλαμβάνεται στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Κίνας, αλλά de facto παραμένει υπό το στρατιωτικό προτεκτοράτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, από τη φυγή στην Ταϊβάν (μετά την ήττα στον Εμφύλιο Πόλεμο) των Κινέζων εθνικιστών από το κόμμα Κουομιντάνγκ, υπό την ηγεσία του Τσιανγκ Κάι-σεκ, οι οποίοι ελήφθησαν υπό την πτέρυγα των Αμερικανών το 1949.

Και σε ορισμένες περιόδους, αυτό δεν επηρέασε καθόλου τη βαθιά εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Αμερικής. Επιπλέον, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν για να ενισχύσουν τη συμμαχία με τους Κινέζους.

Όμως τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον έχουν προχωρήσει σε ανοιχτή γεωπολιτική αντιπαράθεση σε όλα τα μέτωπα. Κάτι που επιδείνωσε το πρόβλημα της Ταϊβάν. Επιπλέον, οι ίδιοι οι Αμερικανοί άρχισαν να το επιδεινώνουν. Το 2016, ο Τραμπ αποφάσισε να συγχαρεί επίσημα τη νέα ηγέτιδα του νησιού, Τσάι Ινγκ Γουέν, για τη νίκη της στις εκλογές. Και το 2018, ενέκρινε επίσημες επισκέψεις μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ταϊβάν (και ο επόμενος πρόεδρος, ο Μπάιντεν, δεν ακύρωσε αυτόν τον κανόνα).

Στην Κίνα, αυτό προκάλεσε την αναμενόμενη αγανάκτηση, αφού παραβίασε την «πολιτική της μίας Κίνας» που διακήρυξαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Μοιράζεται σχεδόν παντού στη Δύση και στον κόσμο. Η ουσία αυτής της πολιτικής είναι ότι είναι αδύνατη η διεξαγωγή διπλωματικών σχέσεων με το Πεκίνο εάν διατηρηθούν με την Ταϊπέι.

Για τους Αμερικανούς, αυτή η αρχή είναι γραμμένη στον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979. Επίσης, δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προμηθεύουν όπλα στο νησί και να παρέχουν υπηρεσίες ασφαλείας σε όγκους που καθορίζουν οι ίδιες.

Το 2020, η Κίνα περιόρισε την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και ως απάντηση σε αυτό, τον Ιανουάριο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν τους τελευταίους περιορισμούς στην εργασία των διπλωματών τους στην Ταϊβάν (ενώ οι διπλωματικές σχέσεις δεν είχαν δημιουργηθεί επίσημα).

Συζήτηση για πόλεμο

Ήδη μετά την άνοδο του Μπάιντεν στην εξουσία -και παράλληλα με την απότομη όξυνση των σχέσεων στο τρίγωνο Ουκρανίας-Ρωσίας-ΝΑΤΟ- άρχισε να θερμαίνεται όχι μόνο η διπλωματική, αλλά και η στρατιωτική κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν.

Όλα ξεκίνησαν όπως με την Ουκρανία: καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και του 2021, ο όγκος των στρατιωτικών ασκήσεων σε αυτήν την περιοχή σταδιακά αυξήθηκε, ιδιαίτερα το φθινόπωρο. Ως απάντηση στις ιαπωνο-αμερικανικές ασκήσεις που αφορούσαν αεροπλανοφόρα, η Κίνα ξεκίνησε τους ελιγμούς της, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα, με κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα πολλές φορές να πετάνε πάνω από το νησί με εντυπωσιακές αρμάδες δεκάδων οχημάτων.

Αυξήθηκε επίσης η συγκρουσιακή ρητορική. Ο Μπάιντεν δήλωσε στα τέλη Οκτωβρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να προστατεύσουν την Ταϊβάν από την Κίνα. Αλλά ποια ακριβώς θα είναι αυτή η προστασία δεν είναι ξεκάθαρο: η υποχρέωση να πολεμήσει για το νησί δεν ορίζεται στο αμερικανικό δίκαιο (οι πολιτείες υποχρεούνται μόνο να του παρέχουν τα μέσα για αυτοάμυνα).

Την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο είπε ότι δεν βλέπουν την πιθανότητα μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν τα επόμενα δύο χρόνια. Στο νησί, είπαν ότι η ΛΔΚ θα ήταν έτοιμη για εισβολή μόνο μέχρι το 2025. Ωστόσο, υπήρχε μικρή σιγουριά σε αυτά τα λόγια. Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, σύμφωνα με το Reuters, άρχισαν να εφαρμόζουν μέτρα σε περίπτωση κλιμάκωσης γύρω από την Ταϊβάν. Αυτά περιελάμβαναν την ανάπτυξη πυραυλικών όπλων και προσωρινών στρατιωτικών βάσεων στα ιαπωνικά νησιά που γειτνιάζουν με την Ταϊβάν.

Τον Ιανουάριο του 2022, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για την Ταϊβάν. «Εάν οι αρχές της Ταϊβάν, με την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίσουν στον δρόμο της κήρυξης της ανεξαρτησίας, πιθανότατα θα οδηγήσει στην ένοπλη σύγκρουση της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δύο μεγάλων χωρών», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, Κν Γκανγκ. Ο κινεζικός στρατός ήταν πιο ειλικρινής. «Προειδοποιούμε τα στοιχεία που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν: όσοι παίζουν με τη φωτιά θα καούν από αυτήν και η ανεξαρτησία της Ταϊβάν συνεπάγεται πόλεμο», δήλωσε ο Γου Κιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.

Τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση με την Ταϊβάν επιδεινώθηκε ξανά σοβαρά. Στις 6 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν 96 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Patriot.

Θυμηθείτε ότι η Ουκρανία στερείται τέτοιων συστημάτων λόγω της απροθυμίας της να προκαλέσει τη Ρωσία, όπως λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η Κίνα, όπως φαίνεται, μπορεί να «προκληθεί». Επίσης, επίσκεψη στο νησί πρόκειται να πραγματοποιήσει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία έχει ήδη προκαλέσει αγανάκτηση στο Πεκίνο. Η Κίνα προειδοποίησε ότι εάν η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επιμείνει να επισκεφθεί την Ταϊβάν, η Κίνα θα λάβει «ισχυρά μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας και η αμερικανική πλευρά θα φέρει την πλήρη ευθύνη για όλες τις συνέπειες».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν πρέπει να ακυρωθεί αμέσως. Και σήμερα, 7 Απριλίου, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν απείλησε την Κίνα με κυρώσεις σε περίπτωση επίθεσης στο νησί. Και ανέφερε ως παράδειγμα τη Ρωσία, κατά της οποίας επιβλήθηκαν περιορισμοί μεγάλης κλίμακας.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε νέα ανακοίνωση με σκληρή ρητορική. «Ο κινεζικός στρατός θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να καταστείλει αποφασιστικά κάθε μορφή εξωτερικής παρέμβασης και απόπειρες αυτονομιστικών δυνάμεων να επιτύχουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», ανέφερε το υπουργείο.

Θα γίνει πόλεμος για την Ταϊβάν;

Η κλιμάκωση στην Ταϊβάν, όπως έχουμε ήδη πει, είναι στενά συνδεδεμένη με την ουκρανική πλοκή. Και γενικά, με γεωπολιτική ένταση στη γραμμή Δύσης-Ρωσίας-Ανατολής.

Η θέση της Κίνας σε αυτή την ιστορία είναι η εξής. Από πολιτική άποψη, το Πεκίνο υποστηρίζει τη Ρωσία – τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, που δεν διαφέρει πολύ από τις αφηγήσεις των ρωσικών αρχών.

Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δύσης, αφενός, συνδέει πιο αξιόπιστα τη Μόσχα σε μια συμμαχία με το Πεκίνο, για το οποίο η Ρωσία αποτελεί αξιόπιστο πίσω μέρος και πηγή αδιάλειπτου εφοδιασμού ενέργειας και άλλων πρώτων υλών.

Χωρίς τη Ρωσία, η Κίνα γίνεται πολύ ευάλωτη σε έναν ενεργειακό αποκλεισμό από τη θάλασσα, η οποία ελέγχεται από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Και γενικά, η Ρωσική Ομοσπονδία είναι πολύτιμος σύμμαχος του Πεκίνου για την παγκόσμια αντιπαράθεση με τα κράτη (και οι κινεζικές αρχές δεν σκοπεύουν ακόμη να αλλάξουν αυτή την πορεία).

Από την άλλη πλευρά, η Δύση έχει τις μεγαλύτερες αγορές για κινεζικά προϊόντα. Και το Πεκίνο δεν θέλει να υποβληθεί σε κυρώσεις, τουλάχιστον περίπου παρόμοιες με τις ρωσικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υποστήριξη από την Κίνα προς τη Ρωσία είναι αρκετά επιφυλακτική και με μισή καρδιά. Στους διεθνείς οργανισμούς, η Κίνα δεν υποστηρίζει άμεσα τη ρωσική εισβολή και καλεί όλα τα μέρη σε αποκλιμάκωση. Αλλά την ίδια στιγμή λέει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκλήθηκε από τη Δύση. Και δεν ψηφίζει στον ΟΗΕ ψηφίσματα κατά της Ρωσίας.

Στην οικονομία, η συμπεριφορά της ΛΔΚ είναι επίσης αμφίθυμη. Το Reuters, για παράδειγμα, γράφει ότι τα κινεζικά διυλιστήρια δεν βιάζονται να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο Urals, το οποίο αυτή τη στιγμή λαμβάνει έκπτωση ρεκόρ 30%.

Τα εργοστάσια φοβούνται να πάρουν το καθεστώς του «αγοραστή ρωσικού πετρελαίου» κάτω από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Στην πραγματικότητα, για τον ίδιο λόγο, εισήχθησαν αυτές οι εκπτώσεις. Την ίδια ώρα, το Bloomberg αναφέρει ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να πληρώνουν τον άνθρακα και το πετρέλαιο από τη Ρωσία σε γιουάν. Αυτό θα παρακάμψει την αποσύνδεση των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT και θα στείλει χρήματα μέσω του ρωσικού συστήματος Mir.

Δηλαδή, η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να εφαρμόσει μεμονωμένα έργα για να παρακάμψει τις κυρώσεις. Αλλά μέχρι στιγμής δεν ενεργοποιεί πλήρως τις δυνατότητές της, χτίζοντας μια ισορροπία μεταξύ γεωπολιτικής και οικονομίας.

Σε γενικές γραμμές, ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει επίσης την κινεζική οικονομία λόγω της αύξησης των τιμών των εισαγόμενων πρώτων υλών (εξάλλου, η Κίνα εισήγαγε πολλά από την Ουκρανία – για παράδειγμα, σιδηρομετάλλευμα), καθώς και λόγω προβλημάτων με το παγκόσμιο κινεζικό έργο «Belt and Road», που προβλέπει τη δημιουργία διαδρόμων μεταφοράς μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Επιπλέον, αυτός ο διάδρομος έπρεπε να διέρχεται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οι οποίες βρίσκονται τώρα υπό κυρώσεις, γι’ αυτό και η σταθερότητα των συγκοινωνιακών συνδέσεων μέσω αυτών των χωρών αποτελεί μεγάλο ερώτημα.

Με βάση τις δημόσιες δηλώσεις των Κινέζων ηγετών, γι’ αυτούς η καλύτερη επιλογή για την εξέλιξη των γεγονότων θα ήταν η έγκαιρη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας με τον καθορισμό του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απίθανο η Κίνα να σπεύσει ανεξάρτητα να πολεμήσει για την Ταϊβάν – με κίνδυνο να υποστεί τεράστιες, πολύ μεγαλύτερες από τις ρωσικές απώλειες λόγω πιθανών κυρώσεων. Και αυτό για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με την Αμερική – δηλαδή ενός πολέμου μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων. Και, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν άμεσες υποχρεώσεις να πολεμήσουν μόνες τους για την Ταϊβάν, είναι αδύνατο να προβλεφθεί το επίπεδο της εμπλοκής τους σε αυτόν τον πόλεμο τώρα.

Ωστόσο, είναι απίθανο τα ίδια τα κράτη να θέλουν μια πυρηνική σύγκρουση. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποτεθεί ότι, κατ’ αναλογία με την Ουκρανία, θα προμηθεύουν όπλα και θα συμβουλεύουν τον στρατό της Ταϊβάν.

Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν 300.000 στρατιώτες οπλισμένοι με τα τελευταία μοντέλα στρατιωτικού εξοπλισμού. Επιπλέον, το νησί χωρίζεται από την Κίνα από ένα ευρύ στενό, το οποίο οι Κινέζοι πρέπει ακόμα να ξεπεράσουν. Επομένως, η κατάκτηση του νησιού για την Κίνα δεν θα είναι εύκολη. Και αυτό, εκτός από τις κυρώσεις, είναι ένας ακόμη παράγοντας που δεν υπόσχεται πρόωρο πόλεμο.

Ένα άλλο γεγονός αφορά το εάν οι Αμερικανοί συνεχίσουν να αντλούν το νησί με όπλα (ειδικά τη σύγχρονη αεράμυνα) και να ενισχύουν τη διπλωματική υποστήριξη προς την Ταϊβάν. Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική – γιατί μετά από λίγο το «τίμημα της νίκης» για την Κίνα θα πολλαπλασιαστεί.

Ταϊβάν και Ουκρανία

Όπως προκύπτει από τα γεγονότα και τα έως τώρα δεδομένα, υπάρχουν πλέον τρόποι να προκληθεί αυτή η σύγκρουση. Και αν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος (ή τουλάχιστον μια ένοπλη κλιμάκωση), θα έχει τις πιο άμεσες συνέπειες για την Ουκρανία.

Όπως προαναφέρθηκε, η Κίνα ακολουθεί πλέον μια πολιτική (σχεδόν) ίσων αποστάσεων απέναντι στη Ρωσία – αφενός τη στηρίζει, αφετέρου προσπαθεί να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση με τους Αμερικανούς.

Αλλά σε περίπτωση πολέμου για την Ταϊβάν, η κινεζική υποστήριξη προς τη Ρωσία θα πολλαπλασιαστεί αισθητά. Αυτό θα αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό και θα καταστήσει χωρίς νόημα το καθεστώς κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες κατά της Μόσχας.

Η Ρωσική Ομοσπονδία θα αποκτήσει τουλάχιστον μια μεγάλη αγορά για το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο (οι θαλάσσιες προμήθειες στην Κίνα από άλλες πηγές ενδέχεται να παγώσουν σε περίπτωση πολέμου).

Ως μέγιστη εξέλιξη, οι χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε κινεζικά οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, την προμήθεια των οποίων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία φοβόντουσαν οι Αμερικανοί.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση