Ετοιμάζεται ρωσική επίθεση; – AWACS στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας- Δύο ΝΑΤΟϊκές Μοίρες Δύναμης VJTF στη Βαλτική

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού βρίσκεται το ΝΑΤΟ στο θέατρο επιχειρήσεων της Βαλτικής. Η Συμμαχία ανέπτυξε δύο ομάδες μάχης της Δύναμη Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας VJTF στην περιοχή.

Ταυτόχρονα για πρώτη φορά αεροσκάφη AWACS καταγράφουν τις ρωσικές κινήσεις στα σύνορα με Ρωσίας με Φινλανδία (!)

Αυτό που μέχρι πριν φάνταζε αδιανόητο πλέον λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν στο ΝΑΤΟ: Ρωσική επίθεση στην Φινλανδία πριν το καλοκαίρι!

Εφιαλτική εξέλιξη για Μόσχα: Ένταξη Φινλανδίας σε ΝΑΤΟ

Το εφιαλτικό σενάριο για την Μόσχα είναι πλέον μπροστά της: Nα μπει η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και να αποκτήσει κοινά σύνορα με την Ατλαντική Συμμαχία, μήκους 1.340 χιλιομέτρων.

Αυτό που παλεύει να αποτρέψει με την Ουκρανία, θα έρθει από την Φινλανδία.

Η Φινλανδία των 5,5 εκατ. κατοίκων είναι ονειρεμένη υποψήφια χώρα για το ΝΑΤΟ καθώς διαθέτει αριθμό εφέδρων-ρεκόρ με δυνατότητα κινητοποίησης 280.000 ως 300.000 ανδρών και γυναικών.

Στα τέλη του 2021 παρήγγειλε 64 αμερικανικά μαχητικά F-35, ενώ αυξάνει δραματικά κατά 40%, τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2026. Συνεπώς θα βρίσκεται πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ που συστήνει το NATO.

Αυτό είναι το ένα σημείο. Υπάρχει και κάτι ακόμη χειρότερο. Αν Φινλανδία και Σουηδία μπουν στο ΝΑΤΟ, η Βαλτική τελείωσε για την Ρωσία. Απομείνει ο θύλακας του Καλίνιγκραντ ο οποίος θα είναι αποκλεισμένος.

Συνεπώς η Ρωσία έχει μόνο μία λύση: Επίθεση στο “Διάδρομο Suwalki”.

K-300P Bastion στα σύνορα με Φινλανδία

Η Ρωσία έστειλε πριν λίγο μήνυμα στο Ελσίνκι με μεταφορά πυραύλων K-300P Bastion προς τον Κόλπο της Φινλανδίας, στα σύνορα με Φινλανδία.

Οι πύραυλοι εντοπίστηκαν δυτικά του Vyborg στην περιοχή του Λένινγκραντ.

Αυτός ο δρόμος οδηγεί στη Φινλανδία κατά μήκος του καναλιού Saimaa. Απέχει περίπου 26 χλμ από τα σύνορα της Φινλανδίας.

GULF OF FINLAND

Δύο ΝΑΤΟϊκές ομάδες μάχης της Δύναμης VJTF στη Βαλτική

Στη Βαλτική αναπτύχθηκαν εσπευσμένα δύο ΝΑΤΟϊκές ναυτικές ομάδες μάχης. Πρόκειται για την Standing Maritime Group 1 (SNMG1) και Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1)

Οι δυνάμεις αυτές αποτελούνται από ναρκοθηρευτικά, φρεγάτες, αμφίβια πλοία.

Η SNMG1 υπό τον Διοικητή A. van de Sande του Βασιλικού Ολλανδικού Ναυτικού, αποτελείται από τα πλοία HNLMS De Zeven Provincien, το γερμανικό πλοίο υποστήριξης FGS Berlin, το HDMS Peter Willemoes, το FGS Erfurt και το HMS Northumberland.

Η SNMCMG1 υπό τον Διοικητή Ott Laanemets αποτελείται από τα πλοία LVSN Virsaitis, BNS Lobelia, FGS Bad Bevensen, ENS Sakala, HMS Grimsby, HNLMS Schiedam, HNOMS Hinnoy. Η SNMCMG1 αποτελείται από ναρκοθηρευτικά διαφορετικών Εθνών.

Οι ομάδες μάχης SNMG1 και SNMCMG1 είναι δύο από τις τέσσερις ομάδες που επί του παρόντος είναι μέρος της Δύναμης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας του NATO (VJTF).

AWACS σαρώνουν τα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας – Kάτι συμβαίνει και σε Καλίνινγκραντ

Ταυτόχρονα, έλαβαν χώρα σπάνιες στρατιωτικές κινήσεις. Αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου της Σουηδίας επιτηρούσε τα σύνορα στην Βαλτική με το βλέμμα στο Καλίνινγκραντ επί 3 ώρες και 22 λεπτά.

Ταυτόχρονα 3 ΝΑΤΟϊκά AWACS E-3 είχαν απογειωθεί και χτένιζαν την περιοχή τόσο στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας, όσο και Ρωσίας- κρατών Βαλτικής.

Τα αεροσκάφη ανέλαβαν 3 διαφορετικές αποστολές. Το πρώτο κατευθύνθηκε στον Κόλπο της Φινλανδίας, το δεύτερο στον εναέριο χώρο Λιθουανίας και το τρίτο στον Εναέριο Χώρο της Εσθονίας.

Παράλληλα, αεροσκάφος RC-135 της USAF επιτηρούσε την ρωσική πόλη Murmansk και την Θάλασσα του Μπάρεντς.

Τα αεροσκάφη αυτά μέχρι τώρα εστίαζαν στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας. Πετούσαν είτε στον Εναέριο Χώρο Πολωνίας είτε Ρουμανίας ή Βουλγαρίας.

Προφανώς κάτι συνέβη και έπρεπε να ελεγχθεί ή κάτι φοβούνται στο ΝΑΤΟ.

Στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι η Φινλανδία;

Yπάρχουν πληροφορίες πως η Φινλανδία θα καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ το Μάιο.

«Θα ξεκινήσουμε διεξοδικές συζητήσεις» αλλά δεν θα κρατήσουν «πάνω απ’ ό,τι χρειάζεται», είπε την Παρασκευή η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν. «Θεωρώ πως θα έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις μας πριν από τα τέλη Ιουνίου», πρόσθεσε η νεαρή σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός.

«Εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα θα υποβληθεί κάποια στιγμή τον Μάιο» ώστε να ληφθεί απόφαση στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ, υποστηρικτής της ένταξης.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ τόνισαν ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία ήταν «το θέμα συζήτησης» και «πολλών συναντήσεων» μεταξύ υπουργών Εξωτερικών χωρών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού την περασμένη εβδομάδα, στην οποία πήραν μέρος Στοκχόλμη και Ελσίνκι.

Άλλοτε ρωσικό μεγάλο δουκάτο, ως την ανεξαρτησία της το 1917, η Φινλανδία υπέστη εισβολή από την πάλαι ποτέ σοβιετική ένωση το 1939, όταν ξέσπασε ο «χειμερινός πόλεμος» τριών μηνών. Μετά τη νέα σύρραξη, τον λεγόμενο «πόλεμο της συνέχειας» (1941-1944) με τους σοβιετικούς, η σκανδιναβική χώρα επέλεξε την ουδετερότητα –αναγκαστικά για πολλούς– κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, τη λεγόμενη «φινλανδοποίηση», υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μόσχας. Η χώρα δεν έγινε μέλος της ΕΕ και εταίρος του NATO παρά τα χρόνια του 1990.

Προειδοποίηση Ρωσίας: “Μην μπείτε στο ΝΑΤΟ”

Τις προειδοποιήσεις της προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία έτσι ώστε να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εξέφρασε για μια ακόμη φορά η Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “η συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο προσανατολισμένο προς την αντιπαράθεση”.

Ο Πεσκόφ προειδοποίησε ότι το μπλοκ του ΝΑΤΟ “δεν είναι αυτό το είδος συμμαχίας που διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και η περαιτέρω επέκτασή του δεν θα φέρει παραπάνω ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο”.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να «εξισορροπήσει εκ νέου την κατάσταση» με δικά της μέτρα εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Και τον Φεβρουάριο η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποίησε για «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» εάν οι χώρες ενταχθούν στο μπλοκ.

Δείτε χάρτες με τις πτήσεις των ΝΑΤΟϊκών AWACS

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση