Μετ΄εμποδίων η Τελετή του Αγίου Φωτός-Έξαλλος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων με τις ισραηλινές αρχές

ΟΠατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ να αφήσει μόνο χίλιους ανθρώπους να εισέλθουν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου το Μεγάλο Σάββατο. Κάλεσε τις αρχές να άρουν τους περιορισμούς στην επίσκεψη στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου το Πάσχα, αναφέρει το Interfax-religion .

«Η αστυνομία πρέπει να σταματήσει να επιβάλλει περιορισμούς και να χρησιμοποιεί βία, τα οποία, δυστυχώς, έχουν γίνει μέρος των ιερών μας τελετών. Προτρέπουμε επίσης τις ενορίες μας να μην εγκαταλείψουν την ιστορική τους κληρονομιά και φέτος να συμμετάσχουν στους εορτασμούς του Πάσχα και στην τελετή του Αγίου Φωτός το Μ.Σάββατο στον Ιερό Ναό του Παναγίου Τάφου και τα περίχωρά του», έγραψε στην ομιλία του. στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Αφορμή για τη θέσπιση περιορισμών ήταν η τραγωδία που σημειώθηκε στις 30 Απριλίου πέρυσι, όταν άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ταραχή σε μια εβραϊκή θρησκευτική γιορτή στο όρος Meron. Στη συνέχεια, η αστυνομία αποφάσισε να συνεχίσει να περιορίζει τις θρησκευτικές τελετές σε χίλιους συμμετέχοντες και αυτή τη στιγμή προσπαθεί να επεκτείνει αυτόν τον περιορισμό και στις χριστιανικές γιορτές.

Επιπλέον, την παραμονή του Ορθόδοξου Πάσχα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την είσοδο στην Παλιά Πόλη μόνο σε 500 ενορίτες. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος πιστεύει ότι τέτοιοι πρόσθετοι περιορισμοί είναι άδικοι, δεν έχουν «καμία δικαιολογία» και εξέφρασε την πλήρη απόρριψή τους.

«Το Πατριαρχείο μας έχει βαρεθεί με αστυνομικούς περιορισμούς στη θρησκευτική ελευθερία και απαράδεκτες μεθόδους παραβίασης των θεόδοτων δικαιωμάτων των χριστιανών να τελούν τελετουργίες και να έχουν πρόσβαση σε ιερά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση