Επικίνδυνο κρυφτούλι με ρώσικα πολεμικά και το “Χάρι Τρούμαν” στα νερά μας

Σύμφωνα με πληροφορίες και ιστοσελίδα, ένα ρωσικό καταδρομικό κλάσης Udaloy του ρωσικού Ναυτικού, ευρίσκεται 20 μίλια από την αμερικανική βάση της Σούδας, σημαίνοντας συναγερμό στους Αμερικανούς, ενώ είναι γνωστό ότι σήμερα το πρωί η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας “Μόσχα”, κατά τους Ρώσους, καταστράφηκε από φωτιά στα πυρομαχικά του πλοίου, ενώ κατά τους Ουκρανούς, κτυπήθηκε από αντι-πλοϊκούς  πυραύλους “Ποσειδών”.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αντιτορπιλικά κλάσης Udaloy στην περιοχή του νότιου Αιγαίου, το Admiral Tributs (μέρος της ομάδας μάχης του Καταδρομικού Varyag και το Vice-Admiral Kulakov (μέρος της ομάδας μάχης του Καταδρομικού Ustinov.

Όπως και να έχει, η παρουσία των ρωσικών πολεμικών πλοίων, φορτωμένων με πυραύλους Κρουζ kalibr,  συνεχώς γύρω  από την αμερικανική βάση στην Σούδα, έχει προκαλέσει συναγερμό στην αμερικανική πλευρά.

Αυτά τα στοιχεία είναι ενδιαφέροντα για δύο λόγους, ο πρώτος είναι ακριβώς η θέση του, πολύ κοντά στη ναυτική βάση της Σούδας, το σημαντικότερο λιμάνι του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, και ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι το ρωσικό πολεμικό πλοίο πλέει στο νότιο Αιγαίο, μια περιοχή όπου, μέχρι τώρα, δεν είχαμε παρακολουθήσει καμία ρωσική ναυτική μονάδα.

Από χθες όμως μοίρα κρούσης του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο, με επικεφαλής το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Truman έσχει αποπλεύσει από την Αδριατική, συνοδευόμενη από την ομάδα μάχης της ( Αντιτορπιλικά, Φρεγάτες Αεράμυνας και Κορβέτες, και λογικά πλησιάζει κοντά στο νότιο Αιγαίο.

Την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου αποτελούν το καταδρομικό USS San Jacinto (CG 56) και τα αντιτορπιλικά USS Bainbridge (DDG 96), USS Cole (DDG 67), USS Gravely (DDG 107), και το USS Jason Dunham (DDG 109), ενώ έχει ενταχθεί σε αυτή και η φρεγάτα HNoMS Fridtjof Nansen (F310).

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ Κάρλος ντελ Τόρο είχε επισκεφθεί το αεροπλανοφόρο USS Harry Truman, κάνοντας μια  δήλωση που πραγματικά θορύβησε την Μόσχα:

«Η αποστολή μας στην πραγματικότητα, είναι μια προκαταρκτική κατάσταση μάχης. Υπάρχουν πολλά ρωσικά πλοία και υποβρύχια στη Μεσόγειο σήμερα και γι’ αυτό είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ να έχει δυναμική παρουσία, για να τα αποτρέψει. Το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει ο Πούτιν είναι η δύναμη.

Η αποστολή είναι να δείξουμε όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ότι, παρά την έλλειψη προθυμίας να εμπλακούμε στρατιωτικά για λογαριασμό της Ουκρανίας, είναι διαφορετικό θέμα όταν πρόκειται για χώρες εντός του ΝΑΤΟ.

Το όλο σκηνικό προκαλεί ερωτηματικά και άσχημους συνειρμούς, αφού υλοποιείται σε ελληνικά ύδατα, ενώ υπάρχει μια συνεχής ρωσική κινητικότητα κοντά στην Κρήτη, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Η κόντρα Μόσχας και Ουάσιγκτον έχει μεταφερθεί στην περιοχή μας, ενώ το διακύβευμα είναι πιθανότατα το Αιγαίο πέλαγος, το οποίο συνδέει την Μ.θάλασσα  με την Α.Μεσόγειο  και το Σουέζ.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση