Ραγδαία κλιμάκωση του πολέμου – ΗΠΑ σε Ουκρανία: “Κτυπήστε στόχους σε Κριμαία-Ντονμπάς – Αποδεκατίστε τους Ρώσους”

Ανοίγει η πόρτα του φρενοκομείου

Ραγδαία κλιμάκωση αναμένεται στην ευρύτερη περιοχή καθώς οι Αμερικανοί έχουν δώσει για πρώτη φορά εντολή για κτυπήματα εναντίον ρωσικών στόχων μέσα στην Κριμαία και στα εδάφη του Ντονμπάς, σε Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ.

Για το λόγο αυτό, το Πεντάγωνο και η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία θα δώσουν όλα τα απαραίτητα όπλα στους Ουκρανούς καθώς και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για για να μπορέσουν να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους.

Οι Αμερικανοί ανεβάζουν το επίπεδο κρίσης και πολέμου με την Ρωσία. Ποτέ ξανά μέχρι τώρα δεν είχε γίνει λόγος για “ουκρανική επίθεση σε Κριμαία-Ντονμπας”.

Στόχος είναι να προκληθούν μεγάλες ρωσικές απώλειες και να συρθεί η Ρωσία σε ένα μακροχρόνιο πόλεμο με απώτερο σκοπό οι “Ρώσοι να αποδεκατιστούν και να μην ανασυνταχθούν ποτέ”.

“Κτυπήστε στόχους σε Κριμαία-Ντονμπάς”

“Η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει πληροφορίες και όπλα στην Ουκρανία που θα τη βοηθήσουν να χτυπήσει στόχους στην Κριμαία και στα κατεχόμενα εδάφη του Ντονμπάς”.

Αυτό ανέφεραν στρατιωτικές πηγές του Πενταγώνου.

“Οι ΗΠΑ αύξησαν τη ροή πληροφοριών προς την Ουκρανία. Οι πληροφορίες θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς να πραγματοποιήσουν πιο αποτελεσματικές αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων σε Ντονμπάς-Κριμαία και να προβλέψουν την κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν τις πληροφορίες που μοιράζονται με την Ουκρανία ώστε να ανταποκρίνονται στην μεταβαλλόμενη τακτική κατάσταση και την επανατοποθέτηση των ρωσικών δυνάμεων στο Νότο και την Ανατολή.

Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, ώστε η ουκρανική διοίκηση να μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα στους εχθρικούς ελιγμούς και να καταστείλει αποτελεσματικά τις ρωσικές επιθέσεις με πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα όπλα.

Για το λόγο αυτό το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ αναπτύσσει κατευθυντήριες γραμμές για την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία ενώ το Πεντάγωνο εκδίδει ένα παράλληλο έγγραφο για στρατιωτικούς χειριστές.

Μέχρι τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονταν πληροφορίες με το Κίεβο σχετικά με τις ρωσικές δυνατότητες στο Ντονμπάς και την Κριμαία, αλλά δεν παρείχαν στοιχεία για στόχους που θα επέτρεπαν στον ουκρανικό στρατό να πραγματοποιήσει επιθετικές ενέργειες με σκοπό την επιστροφή των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσική Ομοσπονδία το 2014″

“Δώστε πληροφορίες στην Ουκρανία”

Παράλληλα, και οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν να παρασχεθούν περισσότερες πληροφορίες στο Κίεβο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν το Πεντάγωνο και το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν έχουν παράσχει αρκετές πληροφορίες στην Ουκρανία σχετικά με τις ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, στις περιοχές Κριμαίας και Ντονμπάς.

Σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές ανέφεραν ότι ανησυχούν ότι δεν έγιναν αρκετά για να μοιραστούν κρίσιμες πληροφορίες με Ουκρανούς.

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο και άλλοι ζήτησαν την παροχή πληροφοριών στους Ουκρανούς για να τους βοηθήσουν «να ανακαταλάβουν κάθε ίντσα του κυρίαρχου εδάφους της Ουκρανίας, που περιλαμβάνει την Κριμαία και το Ντονμπάς».

«Θα ανακαταλάβουν κάθε ίντσα του κυρίαρχου εδάφους της Ουκρανίας»

Την περασμένη εβδομάδα, ο γερουσιαστής Tom Cotton, Ρεπουμπλικανός του Αρκάνσας, ρώτησε τον Lloyd J. Austin , τον υπουργό Άμυνας, “εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν αρκετές πληροφορίες στους Ουκρανούς για να τους βοηθήσουν να ανακτήσουν εδάφη στου Ντονμπάς που έχασαν το 2015”.

«Εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με πάρα πολλά ημίμετρα», είπε ο Cotton. «Υπάρχει ακόμη πολύ δισταγμός και επιφυλακτικότητα στη στάση μας απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, άφησε να εννοηθεί ότι οι εργασίες για ένα τροποποιημένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ, Όστιν είπε ότι η κυβέρνηση επικαιροποιεί τις οδηγίες για την ανταλλαγή πληροφοριών για να διασφαλίσει ότι θα μπορούσαν να παρασχεθούν πληροφορίες για τις περιοχές του Ντονμπάς που κατέχονται από τη Ρωσία.

Εκπαίδευση των Ουκρανών σε αμερικανικά όπλα

Παράλληλα, ο Στρατηγός Τοντ Γούλτερς, ο αρχηγός της Ευρωπαϊκής Διοίκησης, εξετάζει επιλογές για την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων.

“Το σχέδιο είναι να πάρουμε Ουκρανούς που έχουν ήδη εξοικείωση με ένα δεδομένο όπλο και να τους διδάξουμε πόσο διαφέρουν οι πιο εξελιγμένες εκδόσεις του. Αυτό ισχύει για πυροβολικό των 155 mm, ραντάρ αντιπυροβολικού και ραντάρ αεράμυνας Sentinel” ανέφερε Ανώτερος αξιωματούχος.

«Δεν εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν περισσότερες από μερικές ημέρες, το πολύ, για να τους εκπαιδεύσουμε σε αυτά τα συστήματα.

Η εκπαίδευση θα γίνει αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν διεύρυνε πολύ την Τετάρτη τα είδη όπλων που θα δώσει στον ουκρανικό στρατό.

“Τους έχουμε ήδη εκπαιδεύσει”

Ο ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ αποκάλυψε επίσης για πρώτη φορά ότι μια μικρή ομάδα Ουκρανών στρατιωτών βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαίδευση όταν η Ρωσία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου.

Η ομάδα αυτή έλαβε εκπαίδευση όχι σε οπλισμένα drones Switchblade, αλλά σε drones επιφανείας παράκτιας άμυνας που ενέκρινε για πρώτη φορά ο Μπάιντεν την Τετάρτη,

«Έλαβαν όντως εκπαίδευση σε αυτό το συγκεκριμένο σύστημα, επομένως μέρος αυτής της εκπαίδευσης έχει ήδη πραγματοποιηθεί», είπε ο αξιωματούχος.

Αυτό εγείρει το ερώτημα: Σε τι *άλλο* εκπαιδεύτηκαν οι Ουκρανοί;

Αφήστε μια απάντηση