ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Πώς να μεγαλώσετε κότες – οδηγίες για αρχαρίους! Στάδιο 1ο: Κοτέτσι

Εισαγωγή στην εκτροφή κοτόπουλων – Για αρχάριους.

Aρθρο της νέας αποκλειστικής συνεργασίας του eirinika με την πρώτη ηλεκτρονική Αγροτική Βιβλιοθήκη Wikifarmer.

Αν διαθέτετε το τρίπτυχο «Χώρος – Χρόνος – Ενέργεια», τότε μπορείτε να αισθανθείτε τη χαρά να μεγαλώσετε τις δικές σας κότες στο χώρο σας, είτε σκοπεύετε να τις μεγαλώσετε για τα αυγά τους είτε για το κρέας τους. Το πρώτο έτος δραστηριοποίησης είναι εισαγωγικό καλό θα είναι κάποιος να ξεκινά με maximum 4-5 κότες, προκειμένου να τεστάρει τις αντοχές του.

Πρώτα απ όλα, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, δεν χρειάζεστε έναν κόκορα (ένα ενήλικο αρσενικό) εάν ενδιαφέρεστε μόνο για τη συλλογή αυγών. Οι θηλυκές κότες μπορούν να παράγουν αυγά χωρίς την παρουσία κάποιου κόκορα. Ο κόκορας είναι απαραίτητος μόνο αν μεγαλώνετε κότες για το κρέας τους. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεστε έναν κόκορα για να πάρετε γόνιμα αυγά (από τα οποία θα προκύψουν νεογέννητα κοτόπουλα) και φυσικά θα χρειαστείτε και μια γόνιμη θηλυκή κότα.

Οι τοπικοί κανονισμοί είναι αυστηρότεροι για τα κοτέτσια που φιλοξενούν κόκορα σε σχέση με εκείνα που έχουν μόνο κότες. Θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με τις τοπικές αρχές για να δείτε το πλήρες νομικό πλαίσιο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα εάν μεγαλώσετε μόνο κότες και όχι κόκορα (ο θόρυβος είναι πολύ χαμηλότερος) σε μια ημι-αγροτική περιοχή.

Η διάρκεια ζωής ενός υγιούς κοτόπουλου κυμαίνεται από 8 έως 12 χρόνια. Υπάρχουν βέβαια εντυπωσιακές εξαιρέσεις από αυτά τα όρια ηλικίας. Οι κότες αρχίζουν να παράγουν αυγά σε ηλικίας 5-6 μηνών και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Ωστόσο, οι περισσότερες κότες σταματούν να παράγουν αυγά με καλό ρυθμό όταν γίνουν 3 χρονών. Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, οι περισσότερες κότες παράγουν 180-270 αυγά ετησίως.

Πώς να σχεδιάσετε το κοτέτσι – Που και πώς να φιλοξενήσετε κοτόπουλα

Η υποδομή είναι πολύ σημαντική όταν μεγαλώνουμε κότες στο χώρο μας. Προκειμένου να μεγαλώσουμε υγιείς κότες που θα παράγουν καθημερινά ποιοτικά αυγά, θα πρέπει να έχουμε ένα καθαρό, μονωμένο, καλά αεριζόμενο και ευήλιο κοτέτσι. Συνιστάται ιδιαίτερα να σχεδιάσουμε και να χτίσουμε ή να αγοράσουμε το κοτέτσι προτού υποδεχτούμε τις κότες στο χώρο μας. Τα κοτέτσια ξεκινούν από 80 $ (για 2 κοτόπουλα) και μπορούν να κοστίζουν περισσότερα από 5.000 $ (για δώδεκα και παραπάνω κοτόπουλα). Κατά μέσο όρο, χρειαζόμαστε 6 τετραγωνικά πόδια (0,5 τετραγωνικό μέτρο) για κάθε κοτόπουλο, και αυτό είναι μόνο για το κοτέτσι. Θα χρειαστούμε επίσης ένα χωράφι, έτσι ώστε οι κότες μας να περιπλανηθούν ψάχνοντας για το φυσικό τους φαγητό (βοσκή, έντομα, σκουλήκια κλπ.). Τέλος, χρειαζόμαστε έναν πολύ καλό φράκτη.

Όσον αφορά το κοτέτσι, θα λειτουργεί ως καταφύγιο και θα προστατεύει τα κοτόπουλα από κρύα, ακραία θερμότητα, ηλιακά εγκαύματα και διάφορα είδη αρπακτικών που παραμονεύουν. Αν έχετε ένα μεγάλο χωράφι με πλούσια χλωρίδα και βλάστηση και εάν η θερμοκρασία είναι ήπια όλο το χρόνο, οι κότες θα χρησιμοποιήσουν το κοτέτσι μόνο για τον ύπνο και την ωοτοκία. Εάν όμως οι κότες δεν είναι ελεύθερες να βόσκουν σε ένα χωράφι, χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο κοτέτσι για να τις φιλοξενήσει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι ευεργετικό να τοποθετήσετε ένα μεγάλο ανεμιστήρα και τουλάχιστον 2 λυχνίες θέρμανσης για κάθε 4 κότες στο εσωτερικό του κοτετσιού. Ο λόγος είναι ότι ο ρυθμός ωοτοκίας γενικά επιβραδύνεται όταν υπάρχουν πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μέσω του ανεμιστήρα και των λαμπτήρων θερμότητας, βοηθούμε τις κότες διατηρώντας μια κανονική θερμοκρασία μέσα στο κοτέτσι. Είναι επίσης ευεργετικό να βάλουμε ένα φως μέσα στο κοτέτσι. Το φως πιστεύεται ότι προάγει την γέννηση αυγών από τις κότες. Υπάρχουν πολλοί έμπειροι αγρότες/κτηνοτρόφοι που συλλέγουν εκατοντάδες αυγά ημερησίως χωρίς να έχουν κανένα τεχνητό φως, αλλά το τεχνητό φως πιστεύεται ότι βοηθά τον μέσο ιδιοκτήτη κοτόπουλων. Πολλοί κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι συλλέγουν συστηματικά περισσότερα αυγά όταν ανάβουν το φως στις 5 το πρωί και το σβήνουν στις 8 το βράδυ. Ορισμένοι άλλοι ισχυρίζονται επίσης ότι το τεχνητό φως μέσα στο κοτέτσι ηρεμεί τις κότες και τις εμποδίζει να είναι επιθετικές και να επιτίθενται η μία στην άλλη.

Είναι επίσης απαραίτητο να τοποθετήσουμε άχυρα, σανό, άμμο και / ή πριονίδια στο πάτωμα του κοτετσιού ως υπόστρωμα. Το υπόστρωμα είναι απαραίτητο για διάφορους λόγους (προστατεύει τα πόδια της κότας από τραυματισμούς) και σίγουρα θα σας διευκολύνει να καθαρίσετε το κοτέτσι από τα απόβλητα των κοτόπουλων. Πολλοί κτηνοτρόφοι τοποθετούν κιβώτια ωοτοκίας στο εσωτερικό του κοτετσιού, έτσι ώστε να προσφέρουν στις κότες τους ένα ασφαλές και προστατευμένο μέρος για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Τέλος, μια σημαντική παράμετρος όταν θέλουμε να μεγαλώσουμε κότες στον κήπο μας είναι ο φράκτης. Οι θηρευτές μπορεί να είναι πιο κοντά από ό, τι νομίζετε. Για παράδειγμα, ο σκύλος του γείτονα πιθανότατα θα προσπαθήσει να επιτεθεί στις κότες, και στην περίπτωση αυτή μόνο ένας ενισχυμένος ψηλός ενσύρματος φράκτης μπορεί να τις προστατεύσει. Αλεπούδες, ρακούν, λύκοι και άλλοι είναι επίσης περιβόητοι κυνηγοί κοτόπουλων. Εκτός από τους συνηθισμένους ενσύρματους φράκτες, υπάρχουν επίσης ηλεκτρικοί φράκτες σχεδιασμένοι ειδικά για αρπακτικά πουλερικών.

 

m.eirinika.gr

wikifarmer.com

 

Αφήστε μια απάντηση