ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ MOSKVA

Υπήρξε έξωθεν σχεδιασμός για κάτι «μεγάλο»;

Το πρωί της ίδιας μέρας που όπως ισχυρίζονται οι Ουκρανοί χτυπήθηκε το Ρωσικό πλοίο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είχε παρουσιάσει το νέο γραμματόσημο της χώρας, προς τιμήν ακριβώς της ηρωικής αντίστασης των συνοριοφυλάκων, που αναπαριστά έναν εξ αυτών να υψώνει το δάχτυλό του προς το Moskva!

Το γραμματόσημο στην φωτ/α επάνω

“Θρίλερ διαρκείας με το ρωσικό πυραυλοφόρο – καταδρομικό Moskva που αποτελεί τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, καθώς άγνωστη παραμένει μέχρι αυτές τις ώρες η θέση του. Οι καταιγίδες πάνω από την Μαύρη Θάλασσα «εμποδίζουν», σύμφωνα με το CNN την δορυφορική εικόνα. Νωρίτερα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά λόγο έκρηξης στο ρωσικό “Moskva” . «Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Εκκενώθηκε από το πλήρωμα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA Novosti και Interfax, χωρίς να δίνουν την θέση του καταδρομικού.

Σύμφωνα με το CNN, το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, «είτε πλέει εγκαταλειμμένο είτε βρίσκεται στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας», ενώ το αμερικανικό δίκτυο κάνει λόγο για «μεγάλο χτύπημα» στις δυνάμεις της Μόσχας που τα έχουν βρει σκούρα με την ουκρανική αντίσταση, 50 περίπου μέρες μετά την έναρξη της εισβολής.

Ο ρωσόφωνος λογαριασμός του πρακτορείου Anadolu στο Twitter δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τη στιγμή της έκρηξης στο Moskva. Όπως και πολλά άλλα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media τις ώρες μετά την επίθεση, δεν έχει σταθεί δυνατό να επαληθευτεί η γνησιότητά του με ανεξάρτητο τρόπο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Moskva (“Μόσχα”), υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά. «Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ήταν η ακριβής ανακοίνωση του υπουργείου, την οποία μετέδωσαν όλα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, χωρίς να διευκρινίζουν πάντως ποια είναι η θέση του καταδρομικού.

Οι καταιγίδες κρύβουν το τι έγινε

Πάντως Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. «Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο. «Εξαιτίας μεγάλων καταιγίδων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα που παρεμποδίζουν τη δορυφορική απεικόνιση και την καταγραφή δορυφορικών δεδομένων, το CNN δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει οπτικά ότι το πλοίο χτυπήθηκε και την τρέχουσα θέση του, ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι μια φωτιά πάνω σε ένα τέτοιο πλοίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφική έκρηξη, ικανή να βυθίσει το πλοίο», αναφέρει το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου. «Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ξέσπασε η πυρκαγιά, οι αναλυτές μιλούν για πλήγμα στην καρδιά του ρωσικού ναυτικού αλλά και στην εθνική υπερηφάνεια της Ρωσίας, που θα ισοδυναμούσε – για το Αμερικανικό Ναυτικό – με την απώλεια ενός θωρηκτού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή με την καταστροφή ενός αεροπλανοφόρου σήμερα».

Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα. Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το αποβατικό καταστράφηκε. Ο ρωσικός στρατός σπανίως ανακοινώνει στοιχεία για τις απώλειές του στον πόλεμο.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας». «Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».

Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με Ρώσους αιχμαλώτους.

Τα Bayraktar

Στο μεταξύ μια τελευταία πληροφορία που διακινείται έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθότι αφορά εμπλοκή τουρκικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων Bayraktar TB-2 στην επιχείρηση εξουδετέρωσης του εμβληματικού ρωσικού καταδρομικού Moskva.

Στοιχεία της χθεσινής ημέρας, αργά το απόγευμα, καταγράφουν πτήσεις τουρκικών Bayraktar στην περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η ενασχόληση και εμπλοκή με ένα εξ αυτών από το ρωσικό πολεμικό πλοίο “Ναύαρχος Έσσεν“, με το αντιαεροπορικό σύστημα SHTIL-1 που φέρουν.

Όλα δείχνουν όμως, ότι η χρήση των Bayraktar αποτέλεσε μια καλά σχεδιασμένη απόπειρα τακτικής παραπλάνησης και αντιπερισπασμού με στόχο τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις, ή την εξασφάλιση συντεταγμένων βολής κατά του καταδρομικού. Εστιάζοντας την προσοχή των πληρωμάτων των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη δράση των ουκρανικών TB-2 και το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν βλήμα εναντίον στόχου επιφανείας, μείωσαν την προσοχή τους σε άλλες απειλές.

Ως αποτέλεσμα το Moskva δέχθηκε μπαράζ αντιπλοϊκών πυραύλων και κατά τα φαινόμενα βυθίστηκε, με το ενδεχόμενο η πιθανότητα να αληθεύουν οι αναφορές για 150+ θύματα ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος, να είναι πολύ υψηλή…”

http://enaasteri.blogspot.com/2022/04/moskva.html

https://diodotos-k-t.blogspot.com/2022/04/moskva.html

Αφήστε μια απάντηση