Αυτό είναι το νέο πανίσχυρο “συνθετικό” νόμισμα Ρωσίας-Κίνας: Ψηφιακό & συνδεδεμένο με αγαθά – Ποιες χώρες εγκαταλείπουν το δολάριο

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

“Βόμβα” στα θεμέλια του δολαρίου και της τωρινής παγκοσμιοποίησης έριξε η Μόσχα καθώς ο εξ απορρήτων οικονομικός σύμβουλος του Β.Πούτιν περιέγραψε για πρώτη φορά αναλυτικά το νέο νόμισμα και το νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δολάριο μετά την συμφωνία Ρωσίας-Κίνας!

Σύμφωνα με πληροφορίες του WarNews247, αναμένονται σύντομα σημαντικές ανακοινώσεις από Β.Πούτιν και Σι Τζιπίνγκ. Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου νομίσματος είναι τα εξής:

-Το νέο νόμισμα-χρηματοπιστωτικό σύστημα σχεδιάζεται από το 2016, που ξεκίνησε ο πόλεμος δασμών του Ν. Τραμπ. Πρόκειται για ένα συνθετικό νόμισμα που παίζει τον ρόλο του αντι-δολαρίου και ακυρώνει όλα τα γνωστά συστήματα επιβολής του (ΔΝΤ, SWIFT, κλπ) και δημιουργεί άλλα αντίστοιχα.

-Το νέο νόμισμα χωρίζει τον κόσμο σε Ανατολή και Δύση. Θα περιλαμβάνει Ρωσία-Κίνα, τις χώρες της Ευρασίας, τις χώρες των BRICS, Ινδία, Ιράν, Τουρκία ως ιδρυτικά μέλη ενώ σκοπός είναι να ενταχθούν όλες οι χώρες του Νότου. Εδώ υπάρχει μείζον θέμα για την Τουρκία, το ΝΑΤΟ και εμάς καθώς είναι μέσα στις χώρες που αποχαιρετούν το δολάριο και άρα, την Δύση. Συνεπώς, ποιοι υποστηρίζουν συνεκμετάλλευση μαζί της; Αν η Τουρκία βάλει χέρι στα κοιτάσματα, όπως θα δούμε βάση της περιγραφής του Ρώσου οικονομολόγου, τότε θα απογειώσει το νόμισμα της.

-To νέο παγκόσμιο νόμισμα θα είναι ψηφιακό και θα κινείται εξωτραπεζικά. Έτσι έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τα λεγόμενα “κρυπτονομίσματα” αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό. Πρόκειται για “stablecoins”.

-Οι χώρες που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα, δεν θα έχουν κανένα λόγο να αποπληρώσουν τα χρέη που έκαναν σε δολάρια ή ευρώ! Συνεπώς, όλες οι χώρες του Νότου θα σπεύσουν να ενταχθούν στην νέα ζώνη, να εθνικοποιήσουν χωρίς κυρώσεις από το ΔΝΤ τα ενεργειακά τους αποθέματα κλπ. Αυτό θα οδηγήσει την αντίπαλη ζώνη, δηλαδή το δολάριο και τη Δύση, σε συνθήκες τραπεζικής και οικονομικής κατάρρευσης, η έστω συρρίκνωσης.

-Η αξία του νέου νομίσματος θα προέρχεται από την σύνθεση των αξιών των νομισμάτων και από την χρηματιστηριακή αξία αγαθών: Όπως οι υδρογονάνθρακες, το σιτάρι, η ζάχαρη, ο καφές, η σόγια, το νερό (!), άλλους φυσικούς πόρους και 15 ακόμα εμπορεύματα, κυρίως μέταλλα. Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι αυτή η σύνθεση το καθιστούν πιο ανθεκτικό στις οικονομικές κρίσεις τύπου Leman Brothers. Ιδού γιατί συγκέντρωναν σιτάρι Ρωσία και Κίνα(παρά το γεγονός ότι καταναλώνει ρύζι).

Ακολουθεί όλη η συνέντευξη που έδωσε ο Sergey Glazyev είναι ένας από τους πιο σημαντικότερους Ρώσους οικονομολόγους και ένας από τους πιο σημαντικούς στον κόσμο, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Τα τελευταία τρία χρόνια διηύθυνε το στρατηγικό χαρτοφυλάκιο της Μόσχας ως Υπουργός Ένταξης και Μακροοικονομίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU).

“Τέλος το δολάριο”

Ερώτηση: Βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή μιας γεωοικονομικής ανάπτυξης που αλλάζει το παιχνίδι: ο σχεδιασμός ενός νέου νομισματικού/χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της σύνδεσης μεταξύ EAEU και Κίνας, παρακάμπτοντας το δολάριο των ΗΠΑ, με ένα προσχέδιο που θα ολοκληρωθεί σύντομα. Θα μπορούσατε ενδεχομένως να προωθήσετε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος –που σίγουρα δεν είναι Bretton Woods III– αλλά φαίνεται να είναι μια σαφής εναλλακτική απέναντι στην Ουάσιγκτον και πολύ κοντά στις ανάγκες του Παγκόσμιου Νότου;

Glazyev: Σε μια περίοδο ρωσοφοβικής υστερίας, η άρχουσα ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών έπαιξε τον τελευταίο της «άσο ατού» στον υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Έχοντας «παγώσει» τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα σε λογαριασμούς των δυτικών κεντρικών τραπεζών, των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου υπονόμευσαν το καθεστώς του δολαρίου, του ευρώ και της λίρας ως παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων. Αυτό το βήμα επιτάχυνε απότομα τη συνεχιζόμενη διάλυση της οικονομικής παγκόσμιας τάξης που βασίζεται στο δολάριο.

Πριν από μια δεκαετία, οι συνάδελφοί μου στο Οικονομικό Φόρουμ της Αστάνα και εγώ προτείναμε τη μετάβαση σε ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που θα βασίζεται σε ένα νέο συνθετικό εμπορικό νόμισμα βασισμένο σε έναν δείκτη νομισμάτων των συμμετεχουσών χωρών.

20 εμπορεύματα

Αργότερα, προτείναμε να επεκτείνουμε το καλάθι νομισμάτων προσθέτοντας περίπου είκοσι εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο. Mοντελοποιήσαμε μαθηματικά μια νομισματική μονάδα που βασίζεται σε ένα τέτοιο διευρυμένο καλάθι και έδειξε υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας και σταθερότητας.

Ταυτόχρονα, προτείναμε να δημιουργήσουμε έναν ευρύ διεθνή συνασπισμό αντίστασης στον υβριδικό πόλεμο για την παγκόσμια κυριαρχία που εξαπέλυσε η οικονομική και εξουσία ελίτ των ΗΠΑ στις χώρες που παρέμεναν εκτός του ελέγχου της. Το βιβλίο μου The Last World War: the USA to Move and Lose, που δημοσιεύτηκε το 2016, εξήγησε επιστημονικά τη φύση αυτού του επερχόμενου πολέμου και υποστήριξε το αναπόφευκτό του – ένα συμπέρασμα που βασίζεται σε αντικειμενικούς νόμους μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Με βάση τους ίδιους αντικειμενικούς νόμους, το βιβλίο υποστήριξε το αναπόφευκτο της ήττας της παλιάς κυρίαρχης δύναμης.

Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ αγωνίζονται για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους, αλλά όπως η Βρετανία προηγουμένως, η οποία προκάλεσε δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά δεν μπόρεσε να διατηρήσει την αυτοκρατορία της και την κεντρική της θέση στον κόσμο λόγω της απαρχαιότητας του αποικιακού οικονομικού της συστήματος, προορίζεται να αποτύχουν. Το βρετανικό αποικιακό οικονομικό σύστημα που βασίζεται στην εργασία των σκλάβων ξεπεράστηκε από δομικά πιο αποτελεσματικά οικονομικά συστήματα των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΣΣΔ ήταν πιο αποτελεσματικές στη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου σε κάθετα ολοκληρωμένα συστήματα, τα οποία χώρισαν τον κόσμο στις ζώνες επιρροής τους. Μια μετάβαση σε μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη ξεκίνησε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Αποσύνθεση παγκόσμιου οικονομικού συστήματος – Νέα τάξη

Αυτή η μετάβαση φτάνει τώρα στο τέλος της με την επικείμενη αποσύνθεση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που βασίζεται στο δολάριο, το οποίο παρείχε τα θεμέλια της παγκόσμιας κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το νέο συγκλίνον οικονομικό σύστημα που προέκυψε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και την Ινδία είναι το επόμενο αναπόφευκτο στάδιο ανάπτυξης, συνδυάζοντας τα οφέλη τόσο του συγκεντρωτικού στρατηγικού σχεδιασμού και της οικονομίας της αγοράς, όσο και του κρατικού ελέγχου της νομισματικής και φυσικής υποδομής και την επιχειρηματικότητα.

Το νέο οικονομικό σύστημα ένωσε διάφορα στρώματα των κοινωνιών τους γύρω από τον στόχο της αύξησης της κοινής ευημερίας με τρόπο ουσιαστικά ισχυρότερο από τις αγγλοσαξονικές και ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον δεν θα μπορέσει να κερδίσει τον παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο που ξεκίνησε. Αυτός είναι επίσης ο κύριος λόγος για τον οποίο το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με επίκεντρο το δολάριο θα αντικατασταθεί από ένα νέο, με βάση τη συναίνεση των χωρών που εντάσσονται στη νέα παγκόσμια οικονομική τάξη.

Στην πρώτη φάση της μετάβασης, αυτές οι χώρες επαναχρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα και τους μηχανισμούς εκκαθάρισης, που υποστηρίζονται από διμερείς ανταλλαγές νομισμάτων. Σε αυτό το σημείο, ο σχηματισμός τιμών εξακολουθεί να οφείλεται κυρίως στις τιμές σε διάφορα χρηματιστήρια, που εκφράζονται σε δολάρια. Αυτή η φάση έχει σχεδόν τελειώσει: αφού τα αποθέματα της Ρωσίας σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν «πάγωσαν», είναι απίθανο κάποια κυρίαρχη χώρα να συνεχίσει να συσσωρεύει αποθέματα σε αυτά τα νομίσματα.

Η άμεση αντικατάστασή τους είναι τα εθνικά νομίσματα και ο χρυσός.

Το δεύτερο στάδιο – Νέοι μηχανισμοί τιμολόγησης

Το δεύτερο στάδιο της μετάβασης θα περιλαμβάνει νέους μηχανισμούς τιμολόγησης που δεν θα έχουν σημείο αναφοράς το δολάριο. Ο σχηματισμός τιμών σε εθνικά νομίσματα συνεπάγεται σημαντικά γενικά έξοδα, ωστόσο, θα εξακολουθεί να είναι πιο ελκυστικός από την τιμολόγηση σε «μη αγκυρωμένα» και δόλια νομίσματα όπως δολάρια, λίρες, ευρώ και γιεν.

Το μόνο εναπομείναν υποψήφιο παγκόσμιο νόμισμα – το γιουάν – δεν θα πάρει τη θέσης του λόγω της μη μετατροπής του και της περιορισμένης εξωτερικής πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές. Η χρήση του χρυσού ως τιμής αναφοράς περιορίζεται από την άβολη χρήσης του για πληρωμές.

Το τρίτο στάδιο – Νόμισμα ψηφιακών πληρωμών με εμπλοκή BRICS

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της μετάβασης στη νέα οικονομική τάξη θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος ψηφιακών πληρωμών που θα ιδρυθεί μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας που βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, της καλής θέλησης και της αποτελεσματικότητας.

Περιμένω ότι το μοντέλο μιας τέτοιας νομισματικής μονάδας που αναπτύξαμε θα παίξει τον ρόλο του σε αυτό το στάδιο. Ένα νόμισμα όπως αυτό μπορεί να εκδοθεί από μια ομάδα συναλλαγματικών αποθεμάτων των χωρών BRICS, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες.

ο βάρος κάθε νομίσματος στο καλάθι θα μπορούσε να είναι ανάλογο με το ΑΕΠ κάθε χώρας (με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, για παράδειγμα), το μερίδιό του στο διεθνές εμπόριο, καθώς και το μέγεθος του πληθυσμού και της επικράτειας των χωρών που συμμετέχουν.

Σύνδεση με αγαθά, μέταλλα, σιτηρά, υδρογονάνθρακες

Επιπλέον, το καλάθι θα μπορούσε να περιέχει έναν δείκτη τιμών των βασικών εμπορευμάτων που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο: χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα, βασικά βιομηχανικά μέταλλα, υδρογονάνθρακες, σιτηρά, ζάχαρη, καθώς και νερό και άλλους φυσικούς πόρους.

Για την παροχή υποστήριξης και για να γίνει το νόμισμα πιο ανθεκτικό, μπορούν να δημιουργηθούν σχετικά αποθέματα διεθνών πόρων σε εύθετο χρόνο. Αυτό το νέο νόμισμα θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για διασυνοριακές πληρωμές και θα εκδίδεται στις συμμετέχουσες χώρες με βάση έναν προκαθορισμένο τύπο.

Οι συμμετέχουσες χώρες θα χρησιμοποιούσαν τα εθνικά τους νομίσματα για τη δημιουργία πιστώσεων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν εθνικές επενδύσεις και βιομηχανία, καθώς και για κρατικά αποθεματικά πλούτου. Οι διασυνοριακές ροές λογαριασμών κεφαλαίων θα εξακολουθήσουν να διέπονται από τους κανονισμούς του εθνικού νομίσματος.

Ερώτηση: Μπορεί αυτό το νέο σύστημα να επιτρέψει στα έθνη στον Παγκόσμιο Νότο να αναστείλουν το χρέος που έχει δολαριοποιηθεί;

Glazyev: Η μετάβαση στη νέα παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων θα συνοδεύεται από συστηματική άρνηση τήρησης των υποχρεώσεων σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν. Από αυτή την άποψη, δεν θα διαφέρει από τις χώρες που εκδίδουν αυτά τα νομίσματα και θεώρησαν σκόπιμο να κλέψουν τα συναλλαγματικά αποθέματα του Ιράκ, του Ιράν, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν και της Ρωσίας ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εφόσον οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η ΕΕ και η Ιαπωνία αρνήθηκαν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και κατέσχεσαν τον πλούτο άλλων εθνών που διατηρούνταν στα νομίσματά τους, γιατί θα έπρεπε άλλες χώρες να υποχρεωθούν να τους αποπληρώσουν και να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους;

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή στο νέο οικονομικό σύστημα δεν θα περιοριστεί από τις υποχρεώσεις στο παλιό. Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στο νέο σύστημα ανεξάρτητα από τα συσσωρευμένα χρέη τους σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν. Ακόμη και αν αθετούσαν τις υποχρεώσεις τους σε αυτά τα νομίσματα, αυτό δεν θα είχε καμία επίπτωση στην πιστοληπτική τους ικανότητα στο νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η εθνικοποίηση της εξορυκτικής βιομηχανίας, επίσης, δεν θα προκαλούσε διακοπή.

Επιπλέον, εάν αυτές οι χώρες δεσμεύσουν ένα μέρος των φυσικών τους πόρων για τη στήριξη του νέου οικονομικού συστήματος, το αντίστοιχο βάρος τους στο καλάθι νομισμάτων της νέας νομισματικής μονάδας θα αυξανόταν αναλόγως, παρέχοντας σε αυτό το έθνος μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα και πιστωτική ικανότητα. Επιπλέον, οι διμερείς γραμμές swap με χώρες εμπορικούς εταίρους θα τους παρείχαν επαρκή χρηματοδότηση για συν-επενδύσεις και χρηματοδότηση του εμπορίου.

Διπολική γεωοικονομία – Δύση εναντίον Ανατολής

Ερώτηση: Μεταξύ των συστάσεων, προτείνετε συγκεκριμένα τη δημιουργία «συστήματος πληρωμών και διακανονισμού στα εθνικά νομίσματα των κρατών μελών EAEU» και την ανάπτυξη και εφαρμογή «ανεξάρτητου συστήματος διεθνών διακανονισμών στην EAEU, SCO και BRICS, το οποίο θα μπορούσε να εξαλείψει κάθε κρίσιμη εξάρτηση του ελεγχόμενου από τις ΗΠΑ συστήματος SWIFT». Υπάρχει συντονισμένη κοινή προσπάθεια από την EAEU και την Κίνα να «πουλήσουν» το νέο σύστημα σε μέλη SCO, άλλα μέλη BRICS, μέλη ASEAN και έθνη στη Δυτική Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική; Και αυτό θα οδηγήσει σε μια διπολική γεωοικονομία – η Δύση εναντίον των Υπόλοιπων;

Glazyev: Πράγματι, αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία εργαζόμαστε. 

Υπογραμμίζετε σωστά τους δυνητικά κεντρικούς ρόλους της Κίνας και της Ρωσίας στη γένεση της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Έχουν ήδη δημιουργηθεί γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων με βασικά συμμετέχοντα κράτη. Οι περισσότερες συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών της EAEU εκφράζονται ήδη σε εθνικά νομίσματα και το μερίδιο των νομισμάτων τους στο εσωτερικό εμπόριο αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Μια παρόμοια μετάβαση λαμβάνει χώρα στο εμπόριο με την Κίνα, το Ιράν και την Τουρκία. Η Ινδία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να στραφεί σε πληρωμές και σε εθνικά νομίσματα. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη μηχανισμών εκκαθάρισης για πληρωμές σε εθνικό νόμισμα.

Τα stablecoins

Παράλληλα, γίνεται μια συνεχής προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού μη τραπεζικού συστήματος πληρωμών, το οποίο θα συνδέεται με τον χρυσό και άλλα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο – τα «stablecoins».

Οι πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης που επιβλήθηκαν προκάλεσαν ταχεία αύξηση αυτών των προσπαθειών. Η ομάδα των χωρών που εργάζονται για το νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται μόνο να ανακοινώσει την ολοκλήρωση του πλαισίου και την ετοιμότητα του νέου εμπορικού νομίσματος και η διαδικασία διαμόρφωσης της νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής τάξης θα επιταχυνθεί περαιτέρω από εκεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να το πραγματοποιήσουμε θα ήταν να το ανακοινώσουμε στις τακτικές συνεδριάσεις της SCO ή των BRICS. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό.

Στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας Κίνας – Σημείο καμπής ο πόλεμος δασμών επί Τραμπ

Το θεμέλιο της ρωσο-κινεζικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι η κοινή λογική, τα κοινά συμφέροντα και η εμπειρία της συνεργασίας εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η κυβερνώσα ελίτ των ΗΠΑ ξεκίνησε έναν παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο με στόχο την υπεράσπιση της ηγεμονικής της θέσης στον κόσμο, στοχεύοντας την Κίνα ως τον βασικό οικονομικό ανταγωνιστή και τη Ρωσία ως τη βασική δύναμη αντιστάθμισης. Αρχικά, οι γεωπολιτικές προσπάθειες των ΗΠΑ αποσκοπούσαν στη δημιουργία σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Παράγοντες δυτικής επιρροής ενίσχυαν ξενοφοβικές ιδέες στα μέσα μας και εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια μετάβασης σε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα. Πράκτορες δυτικής επιρροής πίεζαν την κυβέρνηση της Κίνας να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις των αμερικανικών συμφερόντων.

Ωστόσο, τα κυρίαρχα συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας οδήγησαν λογικά στην αυξανόμενη στρατηγική εταιρική σχέση και συνεργασία τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κοινές απειλές που προέρχονται από την Ουάσιγκτον.

Ο πόλεμος δασμών των ΗΠΑ με την Κίνα και ο πόλεμος οικονομικών κυρώσεων με τη Ρωσία επικύρωσαν αυτές τις ανησυχίες και κατέδειξαν τον σαφή και παρόντα κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Κοινά συμφέροντα επιβίωσης και αντίστασης ενώνουν την Κίνα και τη Ρωσία και οι δύο χώρες μας είναι σε μεγάλο βαθμό συμβιωτικές οικονομικά. Συμπληρώνουν και αυξάνουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μεταξύ τους. Αυτά τα κοινά συμφέροντα θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα.

Η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός θυμούνται πολύ καλά τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην απελευθέρωση της χώρας τους από την ιαπωνική κατοχή και στη μεταπολεμική εκβιομηχάνιση της Κίνας. Οι δύο χώρες μας έχουν ισχυρά ιστορικά θεμέλια για στρατηγική εταιρική σχέση και είμαστε προορισμένοι να συνεργαστούμε στενά για τα κοινά μας συμφέροντα. Ελπίζω ότι η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας και Κίνας, η οποία ενισχύεται από τη σύζευξη του One Belt One Road με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, θα αποτελέσει το θεμέλιο του σχεδίου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ευρύτερη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση και τον πυρήνα της νέας παγκόσμια οικονομική τάξη.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση