Τελειώνουν και το Άγιο Φως: Μεταφορά «σαν κεράκι της Λαμπρής» και χωρίς εκπρόσωπο της Εκκλησίας

Λόγω… κορωνοϊού οι αλλαγές

Η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη δίνει όπως φαίνεται ένα τέλος στο τελετουργικό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα καθώς αποφάσισε φέτος να υποβαθμίσει την σημασία του, ουσιαστικά να το μετατρέψει σε “κεράκι της Λαμπρής”, με αφορμή τον… κορωνοϊό!

Από τη δική της μεριά, η Ιερά Σύνοδος έκανε γνωστό στο Υπουργείο Εξωτερικών ότι δε μπορεί να στείλει εκπρόσωπο για να συμμετάσχει στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός, αφού οι Αρχιερείς τη Μεγάλη Παρασκευή τελούν την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου.

“Με αφορμή την Πανδημία ακυρώθηκε το Τυπικό που ακολοθούνταν επί δεκάδες χρόνια και τώρα φαίνεται η σημερινή κυβέρνηση το… θεσμοθέτησε μονομερώς”, τόνισε Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος που αναμένεται να διαμαρτυρηθεί στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο

Έτσι δημιουργείται αλλαγή πλάνου για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτης δεν πρόκειται να πάει το Μεγάλο Σάββατο για να το παραλάβει, αλλά θα βρίσκεται στο Ισραήλ από τη Μεγάλη Παρασκευή.

Τι συνέβη και δεν πηγαίνει κυβερνητική αντιπροσωπεία το Μεγάλο Σάββατο, όπως πήγαινε εδώ και χρόνια και άλλαξε ημέρα; Επίσημα οφείλεται στα μέτρα προστασίας κατά του covid.

Οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές ειδοποίησαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι με την άφιξη της ελληνικής αντιπροσωπείας θα πρέπει να υποβληθούν όλοι σε τεστ, κάτι που σημαίνει ότι θα καθυστερούσαν, όπως μου είπε ο υφυπουργός, κάπου επτά ώρες στο αεροδρόμιο.

Έτσι αποφασίστηκε να πάνε από τη Μεγάλη Παρασκευή ώστε να είναι συνεπείς με το ραντεβού τους με το Άγιο Φως.  Εφέτος η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Αθήνα δεν πρόκειται να γίνει με κυβερνητικό αεροσκάφος, αλλά, με αεροσκάφος της Aegean (άραγε τα κυβερνητικά αεροσκάφη-συμπεριλαμβανομένου και του νέου Falcon που βρίσκονται).

Δεν είναι άλλωστε πρώτη φορά που η Aegean προσφέρεται για ιερούς σκοπούς. Προσφάτως είχε μεταφέρει από την Κύπρο στην Ελλάδα τον Πάπα και από την Αθήνα στη Ρώμη. Αλλά και κατά τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων η Aegean είχε και πάλι μεταφέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα.

Υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους μην περιμένετε να γίνει. Και όπως φαίνεται δεν θα ξαναγίνει. Θα υπάρχει ωστόσο τιμητικό άγημα, θα υπάρχει επίσης το κόκκινο χαλί, πλην όμως δεν θα υπάρχει ο εθνικός ύμνος και η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ανέφερε και υφυπουργός θα αποδοθούν τιμές που αρμόζουν στον θρησκευτικό, ιερό χαρακτήρα του Αγίου Φωτός χωρίς να έχει καταλάβει τι σημαίνει αυτό.

pronews.gr

One thought on “Τελειώνουν και το Άγιο Φως: Μεταφορά «σαν κεράκι της Λαμπρής» και χωρίς εκπρόσωπο της Εκκλησίας”
  1. Ντροπή – Αίσχος – Ασέβεια , είναι οι πιο ήπιοι χαρακτηρισμοί που μπορούν να ειπωθούν για αυτήν την πράξη .
    Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος λυπάμαι πολύ , αλλά ή δεν είσαι σε θέση ή δεν θέλεις , να σηκώσεις το ανάστημά σου μπροστά σε αυτόν το Υποβιβασμό , σε αυτήν την Βεβήλωση που πάει να γίνει από την Ελληνική Κυβέρνηση , που καμία έως τώρα Κυβέρνηση δεν τόλμησε να υποβιβάση και να βεβηλώση την σημασία αυτού του γεγονότος .
    ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΕ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ” ΕΙΣΤΕ ΑΝΑΞΙΟΣ ΝΑ ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ” ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΙΔΕΧΘΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΤΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΣΥΝΤΑΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΠΕΝΕΛΛΗΝΙΟ .

Αφήστε μια απάντηση