Η Ρωσία εκτόξευσε τον RS-28 Sarmat με πολλαπλές κεφαλές MIRV – Προσομοίωσε διάτρηση της ΝΑΤΟϊκής ασπίδας BMD

Β.Πούτιν σε ΝΑΤΟ: Δεν έχετε κάτι ανάλογο
Πλήρης επιβεβαίωση για το WarNews247: Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας προχώρησαν για πρώτη φορά σε δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου πέμπτης γενιάς RS-28 (15A28) Sarmat ICBM ή αλλιώς με το παρατσούκλι “Satan 2”.

Οι Ρώσοι εκτόξευσαν τον διηπειρωτικό πύραυλο με πολλαπλές κεφαλές MIRV προσομοιώνοντας διάτρηση της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας (BMD) σε Ρουμανία και Πολωνία.

Όπως είχαμε αποκαλύψει, η εκτόξευση προγραμματίστηκε αμέσως μετά την βύθιση του καταδρομικού Moskva και αποτελεί ένα μήνυμα προς την Δύση και το ΝΑΤΟ. Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο Β.Πούτιν στις δηλώσεις του.

Β.Πούτιν: Δεν έχετε κάτι ανάλογο – Να το σκεφτείτε διπλά

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις για την επιτυχή εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου RS-28 Sarmat.

«Θα το σκεφτούν διπλά όσοι προσπαθούν να απειλήσουν την Ρωσία. Αποτελεί τροφή για σκέψη» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντησή του με στρατιωτικούς αξιωματούχους που μεταδόθηκε στην τηλεόραση.

«Δεν υπάρχει ανάλογό του στον πλανήτη και δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό» υποστήριξε σύμφωνα με το Reuters.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο, σημαντικό γεγονός στην ανάπτυξη προηγμένων οπλικών συστημάτων του ρωσικού στρατού. Ο νέος διηπειρωτικός πύραυλος έχει τα υψηλότερα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και είναι σε θέση να αποφεύγει όλα τα σύγχρονα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας» είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο Β.Πούτιν σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο με τον RS-28 Sarmat στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, πρόκειται για ένα μοναδικό όπλο που θα ενισχύσει το οπλοστάσιο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα διασφαλίσει αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας από εξωτερικές απειλές.

Πριν από την έναρξη της εκτόξευσης, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε στον Πούτιν την ολοκλήρωση των προετοιμασιών για τη δοκιμή.

«Σύντροφε Ανώτατο Διοικητή, οι προετοιμασίες για την πρώτη πτητική δοκιμή του πυραυλικού συστήματος Sarmat έχουν ολοκληρωθεί στο πρώτο κρατικό δοκιμαστικό κοσμοδρόμιο στην περιοχή του Αρχάγγελσκ», είπε.

Δείτε βίντεο

Έφερε πολλαπλές κεφαλές MIRV – Επιτυχημένη δοκιμή

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε σήμερα στις 15:12 τοπική ώρα Μόσχας. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι εργασίες εκτόξευσης ολοκληρώθηκαν πλήρως. Τα υπολογισμένα χαρακτηριστικά του πυραύλου επιβεβαιώθηκαν σε όλα τα στάδια της πτήσης.

Ο RS-28 Sarmat εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στην περιοχή του Αρχάγγελσκ και χτύπησε στόχους στην χερσόνησο Καμτσάτκα της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Οι εκπαιδευτικές κεφαλές έφτασαν σε μια δεδομένη περιοχή στο πεδίο εκπαίδευσης Kura στην Καμτσάτκα.

«Οι πτητικές δοκιμές ενός πολλά υποσχόμενου πυραύλου βαριάς κλάσης με όχημα πολλαπλής επανεισόδου κατέστησαν δυνατή την αξιολόγηση της ορθότητας του σχηματικού σχεδιασμού και των τεχνικών λύσεων που καθορίστηκαν κατά τη δημιουργία του πυραυλικού συστήματος Sarmat», σημείωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι αυτή η εκτόξευση είναι η πρώτη στο κρατικό πρόγραμμα δοκιμών. Όταν ολοκληρωθούν, το πυραυλικό σύστημα Sarmat θα τεθεί σε λειτουργία με τις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ είχαν στείλει δύο αεροσκάφη για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση και να συλλέξουν δεδομένα. Πρόκειται για δύο RC-135 Cobra Ball από την αεροπορική βάση Eielson στην Αλάσκα με κωδικούς πτήσης:

SUMO11 // 61-2663 // AE01D6
DOLLY27 // 62-4128 // AE01D7

Δείτε βίντεο

 

Το στρατηγικό όπλο RS-28 Sarmat – Με κεφαλή MIRV

Ο πύραυλος των 200 τόνων έχει βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων μπορεί να μεταφέρει έως και 15 πυρηνικές κεφαλές που απελευθερώνονται σε μεγάλο ύψος και πλήττουν πολλαπλούς στόχους με ταχύτητα Mach 20,7, ή σχεδόν 25.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Με αυτήν την ταχύτητα, μπορεί θεωρητικά να πλήξει οποιοδήποτε σημείο της Γης σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Ο RS-28 Sarmat είναι ένα από τα έξι στρατηγικά πυρηνικά όπλα νέας γενιάς που προανήγγειλε ο Πούτιν το 2018, μαζί με το υπερ-υπερηχητικό όπλο Avanguard, το οποίο μπορεί να αναπτύσσει Mach 27.

Ο διηπειρωτικός πύραυλος Sarmat αντικαθιστά τους РС-20В Satan. Οι εργασίες ανάπτυξης του νέου πυραύλου ξεκίνησαν το 2009.

Ο RS-28 Sarmat (κωδική ονομασία NATO SS-X-29 ή SS-X-30) διαθέτει κινητήρα υγρών καυσίμων και μπορεί να φέρει κεφαλή MIRV. Είναι ένα από τα έξι νέα ρωσικά στρατηγικά όπλα που παρουσίασε ο B.Πούτιν το 2018.

Ο Sarmat μπορεί να φέρει οπλικό φορτίο μέχρι 10 τόνων με 10 βαριές ή 15 ελαφρύτερες κεφαλές MIRV ή 3 πολυηχητικά βλήματα Avangard (HGV)ή συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Διαθέτει αντίμετρα για την αντιμετώπιση της εχθρικής αεράμυνας ενώ δεν εντοπίζεται εύκολα από τα αμερικανικά μέσα επιτήρησης και τα αμυντικά συστήματα.

Ο Sarmat σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD).

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εντυπωσιακή εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα.

Τέλος, η προετοιμασία εκτόξευσης του συστήματος RS-28 Sarmat είναι κάτω από 60 δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας ένα πολύ αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο σημαίνει ότι σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να πυροδοτηθεί για να πλήξει τον εχθρό.

Οι Ρώσοι σκοπεύουν επίσης να προστατεύσουν τον RS-28 Sarmat με τα νέα συστήματα αεράμυνας S-500.

Δείτε τι είχε πει ο Β.Πούτιν κατά την διάρκεια παρουσίασης του RS-28 Sarmat

Image

Αφήστε μια απάντηση