Μ. Ζαχάροβα: «Η Ρωσία έχει δικαίωμα να χτυπήσει δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αν στείλουν όπλα στην Ουκρανία»

«Νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»

«Η Μόσχα έχει κάθε δικαίωμα να στοχοποιήσει τις αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις, στην περίπτωση που τα όπλα της Δύσης μπουν στο ουκρανικό έδαφος».

Ευθείες απειλές κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν για νέα στρατιωτική και οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία, που ξεπερνά συνολικά το 1 δισ. δολάρια.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποστολή νέου οπλικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να στοχοποιήσει τις αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις, σε περίπτωση που τα όπλα της Δύσης περάσουν στην ουκρανική επικράτεια.

Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ευθεία απειλή επίθεσης από τη Ρωσία προς τη Δύση.

Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τα οχήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία, ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Προειδοποιούμε ότι οι μεταφορές όπλων από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε όλο το ουκρανικό έδαφος θα θεωρηθούν από εμάς ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι», τόνισε, σύμφωνα με το TASS.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν το δικαίωμα να θεωρούν ως νόμιμο στόχο μια μεταφορά των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ που μεταφέρει όπλα μέσω του ουκρανικού εδάφους. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Βόρειας Αμερικής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Κοσέλεφ.

Όπως αναφέρεται στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όλες οι μεταφορές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με όπλα που διακινούνται μέσω ουκρανικού εδάφους θα θεωρούνται νόμιμος στόχος του ρωσικού στρατού. Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν ήδη λάβει προειδοποίηση.

Λέμε απευθείας στους αντιπροσώπους των ΗΠΑ ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις μεταφέρουν με όπλα που περνούν από ουκρανικό έδαφος, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να θεωρούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, είπε ο Κοσέλεφ.

Στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Μπάιντεν για Ουκρανία

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, τη Μαριούπολη να θυμίζει πόλη-φάντασμα και τα ανατολικά να πλήττονται αδιάκοπα από τα ρωσικά πυρά, το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου ανακοίνωσε μεγάλη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ύψους 800 εκατ. δολαρίων. Απελευθερώνοντας το σημαντικό αυτό πακέτο στήριξης, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε το εξής μήνυμα προς τον Ρώσο ομόλογό του: «Δεν θα επιτύχετε ποτέ την κατάληψη και την κυριαρχία στην ουκρανική επικράτεια».

Την ίδια στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν παραφράζοντας τα λόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Θεόδωρου Ρούζβελτ για την αμερικανική εξωτερική πολιτική (speak softly and carry a big stick), δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να μιλά ήρεμα και να μεταφέρει ένα… αντιαρματικό Javelin, από τα όπλα που έχουν προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στις δυνάμεις των ρωσικών τεθωρακισμένων.

Στο στρατιωτικό πακέτο στήριξης δεκάδες οβίδες, πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκαφών (drones), αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Howitzer και πυρομαχικά.

Το Πεντάγωνο ανέπτυξε drones «φαντάσματα» για την Ουκρανία

Τα λεγόμενα drones «φαντάσματα» που αποτελούν μέρος του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού προγράμματος για την Ουκρανία, συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ειδικά για το Κίεβο και έχουν ανάλογες δυνατότητες με τα οπλισμένα «Switchblade» drones, όπως έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο.

«Αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία ανταποκρινόμενη ειδικά στις ανάγκες της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι τουλάχιστον 121 drones του συγκεκριμένου τύπου (Phoenix Ghost Tactical Unmanned Aerial Systems) θα σταλούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού πακέτου.

Η οικονομική βοήθεια των 500 εκατ.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επιπλέον οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Ο Μπάιντεν διερωτήθηκε εάν πράγματι οι Ρώσοι κατέχουν τον έλεγχο ολόκληρης της Μαριούπολης, ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διατρανώνουν ότι συνεχίζουν την αντίσταση στην κομβικής σημασίας πόλη.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει ότι αναμένεται ένα τεράστιο κύμα έως και 7 εκατ. προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν γνωστοποιήσει ότι θα δεχθούν έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.

Αφήστε μια απάντηση