Ο Κύριος χάρισε τον Παράδεισο σ’ αυτόν που Του χάρισε τη ζωή, όταν ήταν Παιδί!-o εκ δεξιών ληστής…

35 DYSMAS

Εξ΄αριστερών μιάς αρχαίας  εικόνας όπως την βλέπουμε ο βλάσφημος ληστής Γεστάς καί εκ δεξιών ο μετανοημένος ληστής Δυσμάς ( δεν πολυδιακρίνεται ) τού οποίου γιά πρώτη φορά κτίσθηκε Ναός στήν Θεσσαλονίκη !

 

Του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

«….Ακούστε, ένα άγνωστο στους περισσότερους, αλλά συγκλονιστικό περιστατικό από τη ζωή του Χριστού ώς Θείου Βρέφους πού αναφέρεται στην Ιερή Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας…:

Όταν λοιπόν η Αγία Οικογένεια διέφυγε από το ξίφος του Ηρώδη, και πορευόταν στην Αίγυπτο, εμφανίστηκαν καθ’ οδόν κάποιοι ληστές, με πρόθεση να κατακλέψουν τους οδοιπόρους. Ο δίκαιος Ιωσήφ οδηγούσε το γαϊδουράκι, πάνω στο όποιο ήταν φορτωμένα τα λίγα υπάρχοντά τους και όπου επέβαινε η Υπεραγία Θεοτόκος, κρατώντας στο στήθος της τον Υιό της.

Οι ληστές άρπαξαν το γαϊδουράκι με σκοπό να το οδηγήσουν μακριά, και ένας απ’ αυτούς πλησίασε τη Μητέρα του Θεού για να δει τι κρατούσε κατάστηθα. Μόλις αντίκρισε τον Χριστό-νήπιο, εξεπλάγη από την ασυνήθιστη ομορφιά Του και τότε, μέσα στην έκπληξή του, αναφώνησε:

– «Και ο Θεός αν έπαιρνε σάρκα ανθρώπινη, δεν θα μπορούσε να είναι πιο όμορφος απ’ αυτό το Παιδί!».

Κατόπιν ό ληστής πρόσταξε τους συνεργούς του να μην αρπάξουν τίποτα απ’ αυτούς τους οδοιπόρους.

Γεμάτη ευγνωμοσύνη προς τον γενναιόδωρο αυτό ληστή, η Παναγία Θεοτόκος του είπε: 

– «Γνώριζε, ότι το Παιδί αυτό θα σε ανταμείψει με ανταμοιβή μεγάλη, επειδή εσύ σήμερα Τον προστάτευσες».

Τριάντα τρία χρόνια αργότερα ό ίδιος άνθρωπος κρεμόταν στον Σταυρό, για τα παραπτώματά του, εσταυρωμένος εκ δεξιών του Σταυρού του Χριστού. 

Το όνομά του ήταν Δυσμάς και το όνομα του άλλου, του εξ αριστερών ληστή, ήταν Γεστάς…

++++++++++++++++++++++++++

Βλέποντας ο Δυσμάς τον Δεσπότη, τον αθώο και αναμάρτητο Ιησού Χριστό, εσταυρωμένο, μετανόησε για κάθε κακό που είχε κάνει στη ζωή του.

Όταν ο Γεστάς βλασφήμησε εναντίον του Κυρίου, ο Δυσμάς Τον υπερασπίστηκε λέγοντας:

– Και ημείς μεν δικαίως τιμωρούμεθα, διότι απολαμβάνομεν άξια εκείνων που επράξαμεν. Αυτός όμως κανένα ποτέ άτοπον δεν έπραξε (Λουκ. 23, 41).

Ας θυμηθούμε την περιγραφή που κάνει ο Ευαγγελιστής Λουκάς (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23):

  Ενας δε από τους  σταυρωθέντας κακούργους εβλασφημούσε (τον Χριστό) λέγων·

–  “εάν συ είσαι πράγματι ο Χριστός, σώσε τον εαυτόν σου και ημάς”.
  Απεκρίθη δε ο άλλος (δηλ. ο δεξιός ληστής), τον επέπληττε και του έλεγε:

– Ούτε τον Θεόν συ ο εγκληματίας και ένοχος δεν φοβείσαι, διότι υφίστασαι την ιδίαν καταδίκην με αυτόν τον αθώον;  Και ημείς μεν δικαίως τιμωρούμεθα, διότι απολαμβάνομεν άξια εκείνων που επράξαμεν. Αυτός όμως κανένα ποτέ άτοπον δεν έπραξε.
 Και έλεγεν στον Ιησούν:

– Ενθυμήσου με, Κυριε, όταν θα έλθης με δόξαν και δύναμιν εις την βασιλείαν σου, ώστε να απολαύσω και εγώ την χαράν και την μακαριότητα αυτής.
 Και είπεν εις αυτόν ο Ιησούς·

– Σε διαβεβαιώνω, ότι σήμερον θα είσαι μαζί μου στον Παράδεισον.

Ο Δυσμάς επομένως ήταν ο σοφός ληστής στον οποίον είπε ο Χριστός μας:

“Αμήν λέγω σοι, σήμερον μετ’ εμού έση έν τω Παραδείσω” (Λουκ. 23, 43).  Δηλαδή, «Σε διαβεβαιώνω, ότι σήμερον θα είσαι μαζί μου στον Παράδεισον».

Ο Κύριος χάρισε τον Παράδεισο σ’ αυτόν που Του χάρισε τη ζωή, όταν ήταν Παιδί!


Πηγή: https://ekdoseisxrysopigi.blogspot.com/2018/12/blog-post_31.html

Πηγή: synaxipalaiochoriou.blogspot.com


Ο πρώτος Παγκοσμίως, Ορθόδοξος Ναός του ληστή του

Παραδείσου !

 

Ο ληστής κρεμόταν πάνω στον σταυρό, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Σταυρό του Χριστού, πάνω στον Γολγοθά. Βαθιά μετανιωμένος είπε προς τον Θεάνθρωπο:

– “Κύριε, μνήσθητί μου, όταν έλθεις εν τη Βασιλεία σου”.

Ο Χριστός ανταποκρίθηκε στην ειλικρινή μεταμέλειά του και του είπε:

-“Αμήν λέγω σοι, σήμερον μετ’ εμού έση εν τω Παραδείσω”.

Ήταν ο πρώτος άγιος που πέρασε στον Παράδεισο. Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά τιμάται από την Ορθόδοξη εκκλησία αλλά ουδέποτε Ιερός Ναός είχε αφιερωθεί σε αυτόν!

Πριν από ένα μήνα, ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά απέκτησε τον πρώτο του Ναϋδριο σε όλο τον κόσμο! Βρίσκεται στην “αγκαλιά” της Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας “Η Οσία Ξένη”, στη Θεσσαλονίκη και πλέον αποτελεί τον προστάτη άγιο της Διακονίας Αποφυλάκισης Απόρων Κρατουμένων.

“Ψυχή” τόσο της Αδελφότητας όσο και της Διακονίας είναι ο αρχιμανδρίτης πατέρας Γερβάσιος. Για 36 χρόνια ο πατέρας Γερβάσιος στέκεται δίπλα από τους φυλακισμένους όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή ή θρήσκευμα.

Η Διακονία του έγινε γνωστή σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και το έργο του έχει αναγνωριστεί από τους πάντες. Άλλωστε, έχει βραβευτεί πολλές φορές, ενώ η φήμη του έφτασε έως την επιτροπή των βραβείων Νόμπελ.

Όμως, η Διακονία στερούνταν από έναν προστάτη Άγιο. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να επιλέξει τον Άγιο Ληστή του Γολγοθά.

Ο πατέρας Γερβάσιος έψαξε στα βιβλία και με έκπληξη διαπίστωσε ότι κανένας ναός σε όλο τον κόσμο δεν είναι αφιερωμένος στον πρώτο άγιο της Ορθοδοξίας. “Βάλαμε στόχο να ανεγείρουμε στην έδρα της αδελφότητας και της διακονίας ένα μικρό ιερό ναό στη μνήμη του Αγίου μας. Έστω, ένα ναϋδριο για να προσευχόμαστε σε αυτό για όλους τους κρατούμενους της γης. Να ανάβουμε ένα κερί γι’ αυτούς. Και για όσους πέθαναν στο χώρο των φυλακών, εντός και εκτός Ελλάδας. Να μπορούμε να τελούμε στο δικό τους ναϋδριο, κάθε χρόνο, μία ορισμένη μέρα, μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών τους”, ανέφερε στον Τύπο της Κυριακής.

Παραδέχθηκε ότι ήταν αδύνατη η ανέγερση Ιερού Ναού. “Το κόστος θα ήταν τεράστιο. Γι’ αυτό επιλέξαμε ένα προκάτ ναϋδριο. Μία προκατασκευασμένη μικρή εκκλησία, πάντα με την άδεια και την ευλογία του Μητροπολίτη Κασσανδρείας κκ Νικοδημου”, πρόσθεσε ο πατέρας Γερβάσιος.
Με μεγάλο κόπο, θυσίες, δόσεις και πολλές δωρεές από τους πιστούς, το ναϋδριο τοποθετήθηκε στην αυλή της αδελφότητας στην Περαία Θεσσαλονίκης. Η πρώτη λειτουργία τελέστηκε ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Ληστή του Γολγοθά, την 12η Οκτωβρίου 2013.

Έκτοτε, ο Άγιος αποτελεί τον προστάτη της Διακονίας Αποφυλάκισης Απόρων Κρατουμένων, η οποία έχει αποφυλακίσει περισσότερους από 15.000 κρατουμένους καταβάλλοντας τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Ο αεικίνητος γέροντας δέχεται κάθε μέρα φαξ από αστυνομικά τμήματα και φυλακές. Τον ενημερώνουν για κάποιο άπορο κρατούμενο που δεν μπορεί να βγει καθώς αδυνατεί να πληρώσει το χρηματικό πρόστιμο.

Αμέσως αξιολογείται η κατάσταση και κατατίθενται τα χρήματα. «Είναι άτομα που βρίσκονται στα κρατητήρια για μικροαδικήματα. Έχουμε θέσει ως όριο τα 400 ευρώ για κάθε αποφυλάκιση. Το χαμηλότερο ποσό που έχουμε πληρώσει είναι 8,10 ευρώ και αφορούσε συνάνθρωπό μας που δεν είχε να εξαγοράσει δύο μέρες από τη συνολική ποινή που του είχε επιβληθεί.

Βέβαια, εξετάζουμε την κάθε περίπτωση χωριστά. Έτσι, έχουμε πληρώσει 9.900 ευρώ για καταδικασθέντα ο οποίος είχε υποστεί τρία εγκεφαλικά και η κράτησή του στις φυλακές θα σήμαινε βέβαιο θάνατο», είπε στον ΤτΚ.

kivotoshelp.gr

Αφήστε μια απάντηση