Σαγκάη: Πείνα και απόγνωση – Έλληνας περιγράφει στο CNN Greece τη ζωή στο δυστοπικό lockdown

Την ώρα που η Ευρώπη αίρει τα μέτρα για τον κορωνοϊό ενόψει του καλοκαιριού, στη μακρινή Σαγκάη ο κόσμος υποφέρει από ένα δυστοπικό lockdown εδώ και περίπου ένα μήνα.

Οι δρόμοι μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, είναι άδειοι, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της υποπαραλλαγή της Όμικρον 2, ενώ τα διαμερίσματα γεμάτα με απόγνωση.

Η κινεζική κυβέρνηση μετά από μια σταθερή πολιτική μηδενικής ανοχής, ήρθε ξανά αντιμέτωπη με τον Covid-19 τον Μάρτιο και εφαρμόζει σε 27 εκατομμύρια πολίτες ένα αυστηρό lockdown, όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναδεί.

To CNN Greece επικοινώνησε με τον Γιώργο Κιούση, Έλληνα εκπαιδευτικό που ζει τα τελευταία έξι χρόνια στη Σαγκάη, ο οποίος μιλά για τη ζωή του και μοιράζεται πληροφορίες για το πώς είναι η κατάσταση στην πόλη.

Κλεισμένοι στα σπίτια περιμένοντας την ελευθερία

Αρχικά, διευκρινίζει πως σε κάποιες περιοχές της πόλης, ο κόσμος μπορεί να είναι σε καλύτερη μοίρα, από ότι σε άλλες. Έχουν ανοίξει για παράδειγμα, κάποια σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία ή τράπεζες και ίσως κάποιοι άνθρωποι, πολύ λίγοι, να μπορούν να βγουν έξω, μετά από δύο εβδομάδες αρνητικών PCR τεστ.

Ωστόσο οι περιπτώσεις αυτές είναι μεμονωμένες καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει στα σπίτια του, ενώ όπως εξηγεί, ακόμη και ένα άτομο να βρεθεί θετικό σε μια πολυκατοικία, όλοι οι υπόλοιποι δεν μπορούν να βγουν έξω.

«Ακόμα δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα λήξει η καραντίνα. Ακούγονται διάφορα και σίγουρα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα σιγά σιγά. Κάποιοι λένε πως θα ανοίξουν όλα τον Μάιο. Πάντως ακόμα όλα τα σχολεία είναι κλειστά και όλα τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά από τα τέλη Μαρτίου, όταν ξεκίνησε το lockdown», μας λέει.

Ελλείψεις σε τροφίμα: Φτάνουν χαλασμένα ενώ οικογένειες ζουν χωρίς τα βασικά

Όπως επισημαίνει ο κ. Κιούσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει:

«Υπάρχει σοβαρή έλλειψη τροφίμων. Από την στιγμή που δεν μπορεί να βγει κάποιος έξω να ψωνίσει, ο μόνος τρόπος είναι να παραγγέλνει online. Σε κάποιες περιοχές ωστόσο υπάρχει delivery, σε άλλες όχι. Πολλές εφαρμογές επίσης δεν λειτουργούν γιατί πέφτει το σύστημα όταν μπαίνουν πολλά άτομα την ίδια στιγμή. Πρέπει να είσαι τυχερός για να μπορέσεις να παραγγέλλεις και να σου φέρουν την άλλη μέρα το φαγητό».

Συνεχίζει λέγοντας πως η κυβέρνηση φέρνει φαγητά στον κόσμο, μια φορά την εβδομάδα και τα αφήνει έξω.

«Όμως πολλές φορές αργούν να φτάσουν, έρχονται χαλασμένα όπως για παράδειγμα τα λαχανικά ή κάποια κρέατα. Και πάλι είναι λίγες ποσότητες που δεν φτάνουνε. Υπάρχουν συμφωνίες σε όλες τις γειτονιές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάνουμε μαζική παραγγελία, την δίνουμε στον φύλακα και αυτός τις προωθεί. Όταν φέρνουν τα τρόφιμα, τα παίρνουμε και τα μοιράζουμε».

Ο ίδιος είναι όπως λέει, είναι από τους τυχερούς που δεν έχει οικογένεια, καθώς οι άνθρωποι που έχουν παιδιά ή μωρά έχουν να καλύψουν μεγαλύτερες ανάγκες και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ο καθηγητής γνωρίζει για παράδειγμα μια οικογένεια Ελλήνων που έχουν βρέφος και χρειάζονται προϊόντα που δεν μπορούν να τα βρουν υπό αυτές τις συνθήκες, ενώ φέρει και ως παράδειγμα πολίτες που μπορεί να χρειάζονται φάρμακα και έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.

«Υπάρχει χάος στην οργάνωση αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να οργανώσει κάτι τέτοιο γιατί πρόκειται για μια τεράστια πόλη 27 εκατομμυρίων», σημειώνει.

Εικόνες βίας και εξαναγκασμού

Ο κ. Κιούσης μιλά και για τις σκηνές βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με κόσμο που βγαίνει έξω και σέρνεται δια της βίας πίσω καθώς και πολίτες που οδηγούνται και με βάναυσο τρόπο σε κέντρο καραντίνας.

Όπως περιγράφει:

«Ο κόσμος με αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, κανείς δεν θέλει να είναι σε αυτή την κατάσταση. Πολλές δουλειές έχουν κλείσει και κάποιοι τυχεροί όπως εγώ μόνο μπορούμε να εργαζόμαστε online. Ο κόσμος έχει απηυδήσει γι΄αυτό υπάρχουν και αντιδράσεις. Κάποιοι που προσπάθησαν να βγουν έξω στο δρόμο, είχαν λογομαχίες και καυγάδες με την αστυνομία που δια της βίας προσπάθησε να τους ξαναβάλει μέσα.

Σε άλλες περιπτώσεις που πήραν δημοσιότητα, όπως βίντεο που δείχνουν αστυνομικούς να μπαίνουν σε σπίτια και να τραβάνε έξω τον κόσμο, αφορά ανθρώπους που βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Αν είσαι θετικός, δεν μπορείς να μείνεις στο σπίτι. Τους πάνε σε μεγάλους χώρους καραντίνας για να περάσουν εκεί τις ημέρες μέχρι να βγουν αρνητικοί, με δύο συνεχόμενα PCR τεστ.

Οι συνθήκες εκεί δεν είναι οι καλύτερες. Είναι ο ένας πάνω στον άλλον, τα κρεβάτια είναι όλα μαζί, φασαρία, το φως διαρκώς ανοιχτό και το βράδυ… Έχουν μόνο νιπτήρες και ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει ούτε μπάνιο. Σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λένε πχ ότι αύριο θα περάσουμε να σας πάρουμε με λεωφορείο, μαζέψτε κάποια πράγματα να έχετε μαζί. Ο κόσμος δεν θέλει να πάει και αντιδρά γι’ αυτό έχουμε σκηνές βίας».

Αφήστε μια απάντηση