Διαταγή στον ρωσικό Στρατό για Υπερδνειστερία – Ρωσία: “Η Μολδαβία θα πληρώσει για ότι έκανε”! – “Λιώνουν” την Νικολάεφ

“Νέα Ρωσία” προ των πυλών

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Tα ρωσικά στρατεύματα έχουν διαταγή να κινηθούν προς Υπερδνειστερία. Για πρώτη φορά Ρώσος Στρατηγός αποκάλυψε πως στρατιωτικός στόχος είναι η ένωση με την Υπερδνειστερία και κατ’ επέκταση η κατάληψη της Νικολάεφ και Οδησσού στα Νότια της Ουκρανίας.

Η αποκάλυψη δεν έγινε από κάποιον τυχαίο, αλλά από τον ίδιο τον Αναπληρωτή Διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, Υποστράτηγο Rustam Minnekaev, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για την δημιουργία της “Νέας Ρωσίας”.

Η εξέλιξη αιφνιδίασε απόλυτα την Μολδαβία η οποία κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις. Η Μολδαβία αδύναμη στρατιωτικά χώρα με μόλις 6.000 στρατιώτες βρίσκεται σε δεινή θέση.

Επιβεβαιώνεται συνεπώς το WarNews247 που ανέφερε εδώ και πολύ καιρό πως ρωσικός στόχος είναι τα όρια του νέου κρατιδίου να ξεκινούν από Χάρκοβο και να καταλήγουν Υπερδνειστερία.

Αυτό εξηγεί και γιατί οι γραμμές άμυνας της Νικολάεφ δέχονται σφοδρούς βομβαρδισμούς εδώ και ημέρες παρά την έναρξη επίθεσης στο Ντονμπάς. Χτες επί έξι συνεχείς ώρες βομβάρδιζαν τα ουκρανικά στρατεύματα προετοιμάζοντας τον δρόμο για νέα χερσαία επιχείρηση.

Πάντως εδώ και ένα μήνα οι σχέσεις Ρωσίας-Μολδαβίας έχουν επιδεινωθεί ραγδαία λόγω πολλών επεισοδίων που έχουν λάβει χώρα καθώς το Κισινάου έχει συνταχθεί πλήρως με το ΝΑΤΟ.

“Η Μολδαβία θα πληρώσει”

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ρώσο Στρατηγό κινείται και η ρωσική κρατική τηλεόραση. Ειπώθηκε σχετικά:

“Η σημαία της ΕΣΣΔ, είναι μια σημαία που ενώνει ειδικά φέτος που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ.

Έχουμε μια καλή ευκαιρία να πετύχουμε ένα σημαντικό στόχο για τους λαούς Ρωσίας-Λευκορωσίας-Ουκρανίας.

Τώρα η Μολδαβία και τα Βαλτικά κράτη διαγράφουν την Ιστορία τους και η κυβέρνηση της Μολδαβίας δεν θα έπρεπε να ντρέπεται μόνο αλλά θα πληρώσει για ότι έχει κάνει”.

Δείτε το βίντεο

Ρώσος Διοικητής: Θα φτάσουμε Υπερδνειστερία – Oι στόχοι μας

Η Ρωσία για πρώτη φορά δήλωσε την στρατιωτική ετοιμότητά της να φτάσει στην Υπερδνειστερία.

Ο χερσαίος διάδρομος μέσω των εδαφών της ιστορικής Νοβορόσια προς την αποκλεισμένη Υπερδνειστερία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ως στόχος της δεύτερης φάσης της ρωσικής στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία,.

«Από την έναρξη της δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης, έχει ήδη ξεκινήσει μόλις πριν από δύο ημέρες, ένα από τα καθήκοντα του ρωσικού στρατού είναι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο στο Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία.

Αυτό θα παράσχει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, καθώς και θα επηρεάσει τα ζωτικά αντικείμενα της ουκρανικής οικονομίας…

Ο έλεγχος στη νότια Ουκρανία δίνει διέξοδο στην Υπερδνειστερία, όπου υπάρχουν επίσης γεγονότα καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού», είπε, μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Αμυντικών Βιομηχανιών Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Sverdlovsk, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, Υποστράτηγος Rustam Minnekaev.

Προφανώς ο Ρώσος Υποστράτηγος μιλά για το non-paper που στάλθηκε από την Ρωσική πρεσβεία και είχε αποκαλύψει το WarNews247.

Ο στρατηγός διέψευσε δημοσιεύματα των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης για την αποτυχημένη πορεία των ρωσικών επιχειρήσεων.

«Τώρα πολλά μέσα μιλούν για τις αποτυχίες μας, αλλά δεν είναι έτσι. Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, οι τακτικές των ουκρανικών μονάδων σχεδιάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι, έχοντας προχωρήσει, μεμονωμένες ομάδες ρωσικών στρατευμάτων θα έπεφταν σε προπαρασκευασμένες ενέδρες και θα είχαν απώλειες. Αλλά οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα σε αυτό και άλλαξαν τακτική» είπε ο Minnekaev.

Τα λόγια του έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό στο Ντονμπάς.

«Η στρατιωτική διοίκηση έχει τελικά διατυπώσει ξεκάθαρα τους στόχους της Ρωσίας στο τρέχον στάδιο. “Νέα Ρωσία”, τελικά, να είναι», σχολίασε ο Alexander Zhuchkovsky, συμμετέχων στις μάχες του Slavyansk.

Σύμφωνα με τον Αντιστράτηγο της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Λεονίντ Ρεσέτνικοφ, η Ουκρανία θα πρέπει να στερηθεί της πρόσβασης στη θάλασσα.

Βίντεο: Βομβαρδισμοί στην Νικολάεφ

Διάβημα Μολδαβίας – Η Ουκρανία καλεί για κοινή επίθεση στην Υπερδνειστερία

Η Μολδαβία κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του Ρώσου Αναπληρωτή Διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, Υποστράτηγου Rustam Minnekaev.

Η Μολδαβία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της στον Ρώσο πρεσβευτή σχετικά με τις δηλώσεις αυτές του Ρώσου στρατηγού Ρουστάμ Μινεκάγεφ, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ένα δελτίο τύπου.

Η Μολδαβία «θεωρεί αυτές τις δηλώσεις αβάσιμες και αντιφατικές με τη θέση της Ρωσίας για υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων», συνεχίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας.

«Η Μολδαβία είναι μια ουδέτερη χώρα» και καλεί τη Μόσχα «να σεβαστεί αυτήν την αρχή», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας Vitaly Ignatiev αρνήθηκε να σχολιάσει. Είπε σχετικά:

«Επιτρέψτε μου να μην κάνω σχόλια. Δεν θεωρώ σκόπιμο να σχολιάσω τα σχέδια του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda Moldova.

Παράλληλα, ο Ουκρανός βουλευτής Oleksiy Goncharenko κάλεσε την ότι Μολδαβία να λύσουν το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας από κοινού.

Η Ουκρανία σχολίασε ότι τα σχόλια του Ρώσου στρατηγού αποκάλυψαν ότι οι προηγούμενοι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι δεν έχει εδαφικές φιλοδοξίες ήταν ψευδείς. «Σταμάτησαν να το κρύβουν», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Η Ρωσία «παραδέχτηκε ότι ο στόχος της ‘δεύτερης φάσης’ του πολέμου δεν είναι η νίκη επί των υποτιθέμενων Ναζί, αλλά απλώς η κατάληψη της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας. Όπως έχουν τα πράγματα είναι ιμπεριαλισμός».

Βίντεο: Βομβαρδισμοί στην Νικολάεφ

Η Ουκρανία εξαπέλυσε κυβερνοεπιθέσεις κατά της Υπερδνειστερίας

Οι αρχές ασφαλείας της Υπερδνιεστερίας ανέφεραν πως το αυτοανακηρυγμένο κρατίδιο δέχεται κυβερνοεπιθέσεις από την Ουκρανία ενώ υπάρχει και μπαράζ τρομοκρατικών απειλών για τοποθετήσεις βομβών σε ιδρύματα και κυβερνητικά κτίρια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας εξέδωσε ειδική ανακοίνωση.

«Σας ενημερώνουμε ότι εμφανίστηκε ένα ψεύτικο site στο Διαδίκτυο, οπτικά παρόμοιο με το site του Υπουργείου Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας. Σημειώνουμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει καμία σχέση με τη δημιουργία και λειτουργία αυτού του πόρου και δεν είναι υπεύθυνο για το περιεχόμενο των υλικών που δημοσιεύονται σε αυτόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ψεύτικο site ήταν καταχωρημένο στις Η.Π.Α. και δημοσίευσε δήλωση για την υποστήριξη της Ουκρανίας με κατηγορίες κατά της Ρωσίας.

Επιπλέον, τα Μολδαβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι περισσότεροι από 50 ιστότοποι κρατικών ιδρυμάτων της Υπερδνειστερίας υπέστησαν επιθέσεις DDoS. Οι ιστοσελίδες του προέδρου, της κυβέρνησης, του Ανωτάτου Συμβουλίου, του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων βρίσκονται υπό επίθεση.

Παράλληλα εδώ και ένα μήνα, υπάρχουν τρομοκρατικές απειλές για τοποθετήσεις βομβών σε σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε διοικητικά κτίρια, αγορές και δικαστήρια.

Στα μέσα ενημέρωσης της Υπερδνειστερίας εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι οι τρομοκράτες τηλεφωνούσαν από το έδαφος της Ουκρανίας.

«Η ηγεσία του PMR γνωρίζει με βεβαιότητα ότι τέτοιες κλήσεις γίνονται από την επικράτεια στην άλλη πλευρά του Κουτσουργκάν. Αλλά κάνουν ότι δεν ξέρουν. Το ερώτημα είναι γιατί; ανέφερε ο Μολδαβός παρατηρητής Βλαντιμίρ Μπουκάρσκι

Το Κουτσουργκάν είναι ένα χωριό στο Rozdilna Raion της περιφέρειας της Οδησσού στην Ουκρανία.

Δείτε βίντεο

Αφήστε μια απάντηση