ΓΟΝΑΤΙΣΕ μπροστά στον Πούτιν η Αυστρία: «ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, δεν μπορούμε χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο»

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες παραδέχονται την ρωσική υπερδύναμη στην ενέργεια…

Η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου είναι «αδύνατη» για την Αυστρία, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της χώρας, Leonore Gewessler, στον Τύπο το Σαββατοκύριακο.

«Η Αυστρία εξαρτάται κατά 80% από το ρωσικό αέριο. Όσο επώδυνο κι αν είναι, το εμπάργκο φυσικού αερίου δεν είναι εφικτό επί του παρόντος για εμάς, όπως και για ορισμένες άλλες χώρες», σημείωσε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Ρωσία έως το 2027. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Gewessler, είναι απίθανο η Ευρώπη να καταφέρει να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι την προθεσμία του 2027.

« Αυτό δεν συμβαίνει εν μία νυκτί και, για να είμαι ειλικρινής, το 2027 είναι πολύ φιλόδοξο. Κάθε σχέδιο σταδιακής κατάργησης έχει τρεις πυλώνες: πρώτον, μειώστε την κατανάλωση φυσικού αερίου ή σταματήστε την εντελώς, για παράδειγμα, αντικαθιστώντας το σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο και μεταβαίνοντας στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια (σ.σ. ΟΥΤΟΠΙΑ, η εν λόγω ενέργεια θα φτάνει μόνο για τα άκρως βασικά). Δεύτερον, αύξηση της εγχώριας παραγωγής, δηλαδή με επέκταση της παραγωγής υδρογόνου και βιοαερίου. Και τρίτον, αναζητήστε νέες χώρες προμηθευτές », εξήγησε, όπως αναφέρει μια άλλη εφημερίδα, η Kurier , σημειώνοντας ότι όλα αυτά τα μέτρα χρειάζονται χρόνο.

Η Gewessler σημείωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση των αυστριακών υποθέσεων όσον αφορά τις πηγές ενέργειας είναι « το αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων 15 ετών κατά τις οποίες έχουν γίνει πολύ λίγα για τη μείωση της εξάρτησης » από τη ρωσική ενέργεια. Και ενώ τόνισε ότι κάθε βήμα που γίνεται για την σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Αυστρία όσο και για την ΕΕ, αναγνώρισε ότι θα ήταν δύσκολο να διακοπεί εντελώς ο ρωσικός εφοδιασμός.

«Σε περίπτωση παγώματος του φυσικού αερίου, δεν μιλάμε απλώς για πτώση της θερμοκρασίας στο διαμέρισμα δύο βαθμούς χαμηλότερα, αλλά για μείωση της παραγωγής, ανεργία και φτώχεια. Είναι λοιπόν μια κατάσταση στην οποία δεν μπορούμε να αντέξουμε όσο ο κ. Πούτιν», κατέληξε.

photo btv. md

el.gr

Αφήστε μια απάντηση