Λιβύη: Συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων παρατάξεων στην Τρίπολη.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ένοπλων φατριών στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, τα ξημερώματα χθες, ώρες μετά την επιστροφή του επικεφαλής του κόμματος «αλ Ουατάν» του πρώην αρχηγού της «Λιβυκής Ομάδας Μάχης», Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάι, στη Λιβύη αφού έφυγε από αυτήν πριν από χρόνια, όπως αναφέρει αραβικό δημοσίευμα.

Μιλώντας στην οικογένειά του και τη φυλή του που τον υποδέχθηκαν στη λιβυκή πρωτεύουσα, ο Μπελχάι τόνισε την ανάγκη να ενωθούν απέναντι στις κρίσεις που πλήττουν τη χώρα του, καλώντας όλους τους πολίτες «να απογυμνωθούν από κομματικά ή ιδεολογικά συμφέροντα και στενά συμφέροντα και να ανοίξουν εκτενείς διαλόγους για την ένωση των εθνικών θεμάτων».

Ο Μπελχάι επέστρεψε στο σπίτι του στην περιοχή Ζενάτα της Τρίπολης από το Κατάρ, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας και μεγάλης γιορτής από τους συγγενείς, τους συντρόφους και τους σεΐχηδες της οικογένειάς του μετά την φυγή του από την πρωτεύουσα το 2017.

Ο Μπελχάι θεωρείται ένας από τους πιο εξέχοντες ηγέτες που καταζητείται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Λιβύης, ως ύποπτος για διάπραξη «εγκλημάτων που αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας».

Πριν από πέντε χρόνια, συμπεριλήφθηκε στη «λίστα τρομοκρατίας» των τεσσάρων χωρών που ζητούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και στη λίστα που εκδόθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Αυτό έγινε τη στιγμή που ντόπιοι κάτοικοι και τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ξέσπασαν ξαφνικά βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του μηχανισμού «υποστήριξης σταθεροποίησης» της κυβέρνησης του  Αμπντέλ Χαμίντ αλ Νταμπαϊμπά και της «Μεραρχίας 301» στο δρόμο προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπου ακούστηκαν πυροβολισμοί κατά διαστήματα στην περιοχή.

aawsat.com

echedoros-a.gr

Αφήστε μια απάντηση