ΕΚΤΑΚΤΟ- Η Υπερδνειστερία δέχτηκε επίθεση από “ΝΑΤΟϊκό drone”: Χτυπήθηκε στρατιωτικό αεροδρόμιο – Ανατινάχτηκαν πύργοι επικοινωνιών

Αποχωρούν οι πολίτες – Ουρές στα σύνορα

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Στα πρόθυρα ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης βρίσκεται η περιοχή της Μολδαβίας καθώς πριν λίγες ώρες η Υπερδνειστερία δέχτηκε νέα επίθεση.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ένοπλοι κτύπησαν με drone στρατιωτικό αεροδρόμιο και ανατίναξαν δύο πύργους επικοινωνιών και πομπούς εκπομπής σημάτων ραδιοφώνου και τηλεόρασης.

Σύμφωνα με Ρώσους δημοσιογράφους, το στρατιωτικό αεροδρόμιο χτυπήθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως επλήγη από δυτικές οβίδες των 60 χιλιοστών που έπεσαν από ΝΑΤΟϊκά UAV.

Οι εκρήξεις σημειώθηκα κοντά στο χωριό Mayak στην Υπερδνειστερία.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι «ειδικές δυνάμεις» στην Υπερδνειστερία έχουν τεθεί σε «ύψιστο συναγερμό». Νωρίτερα το βράδυ υπήρχαν πληροφορίες για 2-3 μεγάλες εκρήξεις στη πόλη Parcani στην Υπερδνειστερία, ακριβώς δίπλα στα σύνορα με τη Μολδαβία.

Στα σύνορα έχουν δημιουργηθεί ουρές αυτοκινήτων. Οι πολίτες αποχωρούν από την ευρύτερη περιοχή…

Ανατίναξαν πύργους επικοινωνίας

Στρατιωτικές πηγές της Υπερδνειστερίας αναφέρουν πως “μετά την χτεσινή επίθεση, οι δολιοφθορές συνεχίστηκαν σήμερα.

Άγνωστοι ανατίναξαν κεραίες εκπομπής σημάτων. Ουκρανοί σαμποτέρ επιτέθηκαν στο ραδιοτηλεοπτικό κέντρο Mayak στην περιοχή Grigoriopol που μετέδιδε ρωσικούς σταθμούς.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές στη Ρωσία πιστεύουν ότι η συσσώρευση της έντασης στην περιοχή προέρχεται από τη γειτονική Ρουμανία.

«Μια στρατιωτική επίθεση στην Υπερδνειστερία θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον. Ο ρουμανικός στρατός βρίσκεται ήδη στη Μολδαβία (επιβεβαιώνεται το WarNews247). Η ομάδα μεγαλώνει. Σύντομα θα υπάρξουν στρατιωτικές προκλήσεις και μετά επίθεση.

Η Ρουμανία, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και με τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού, σχεδιάζει να καταλάβει την Υπερδνειστερία και να πραγματοποιήσει μαζικές πολιτικές καταστολές εναντίον όλων των υποστηρικτών της Ρωσίας. Αυτό θα φέρει τη Ρωσία σε πολύ δύσκολη θέση. Μετά τη στρατιωτική επιχείρηση, η Ρουμανία σχεδιάζει το Anschluss της Μολδαβίας», τονίζει ο πολιτικός αναλυτής Σεργκέι Μάρκοφ.

Δείτε βίντεο

Υπερδνειστερία: Μας βομβάρδισε Drone – Η Ουκρανία πίσω από το χτύπημα

Στρατιωτικές πηγές της Υπερδνειστερίας και ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως “υπάρχουν ουκρανικά ίχνη πίσω από τον βομβαρδισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου και των κεραιών επικοινωνίας”.

Τονίζουν πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από drone. Συνολικά σημειώθηκαν δύο εκρήξεις. Η μία καταγράφηκε σε βίντεο.

Μάλιστα επικαλούνται δηλώσεις του βουλευτή του Verkhovna Rada της Ουκρανίας, Odesa Alexey Goncharenko, ο οποίος είχε πει ότι η Υπερδνειστερία αποτελεί κίνδυνο για την χώρα του.

«Το θέμα της Υπερδνειστερίας γίνεται όλο και πιο κρίσιμο. Η Υπερδνειστερία αποτελεί απειλή για την Οδησσό. Χρειαζόμαστε μια φιλική Μολδαβία στα σύνορα, όχι μια επιθετική Ρωσία» ανέφερε ο Goncharenko.

“Δεύτερο Μέτωπο”

Ο Λευκορώσος πολιτικός επιστήμονας Aleksey Dzermant, πιστεύει ότι η αποσταθεροποίηση στην Υπερδνειστερία είναι έργο της Δύσης και της Ουκρανίας:

«Είναι προφανές ότι η Δύση, μέσω του καθεστώτος του Κιέβου, της Ρουμανία και της ελεγχόμενης κυβέρνησης της Μολδαβίας, προσπαθούν να εμποδίσουν την υλοποίηση των σχεδίων για το πρώτο στάδιο της ειδικής επιχείρησης μας, προκειμένου να αποτρέψουν τη Ρωσία από τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας. Δεν θέλουν να δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος από το Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ μέχρι Οδησσό και Υπερδνειστερία»

Δεν είναι τυχαίο ότι ένας πρώην βουλευτής της Verkhovna Rada, πρώην διοικητής του συντάγματος Dnepr-1, ο Γιούρι Μπερέζα είπε ότι ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να πραγματοποιήσει επίθεση στο έδαφος της Μολδαβίας για να επιλύσει το ζήτημα της Μολδαβίας με την Υπερδνειστερία.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αλεξάντερ Νόσοβιτς, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Υπερδνειστερία είναι ένα όργανο πίεσης στις αρχές της Μολδαβίας.

«Η Ουκρανία δεν θέλει πεισματικά να πολεμήσει μόνη της και ως εκ τούτου βομβαρδίζει το έδαφος της Μολδαβίας. Άλλωστε, για το Κίεβο, η Υπερδνειστερία είναι η Μολδαβία. Και για τον υπόλοιπο κόσμο (προς το παρόν) επίσης.

Μια άλλη επιβεβαίωση της παλιάς μου θέσης ότι η ουδετερότητα στον μετασοβιετικό χώρο δεν είναι βιώσιμη. Η Maia Sandu δεν θα σταματήσει τις παραδόσεις καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μέσω Giurgiulesti

Παρεμπιπτόντως, αυτό ισχύει και για εμάς. Είναι αδύνατο να φέρουμε τη ρωσική σημαία μαζί με τη σημαία της Υπερδνειστερίας και να υπολογίζουμε σε εποικοδομητικές, οικονομικές σχέσεις με τις γειτονικές περιοχές της Ουκρανίας. Η Ουκρανία διαχωρίζει φίλους από εχθρούς», τόνισε ο Νόσοβιτς.

Ο Λευκορώσος τηλεοπτικός παρουσιαστής Vladimir Azarenok πιστεύει ότι η Δύση προσπαθεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία:

«Φαίνεται ότι η Δύση επέλεξε να επεκτείνει την ουκρανική σύγκρουση. Πιθανότατα, η Λευκορωσία ήταν στο στόχαστρο. Αλλά οι καπιταλιστές κάθισαν, υπολόγισαν, κοίταξαν και αποφάσισαν ότι η Βαρσοβία θα συντριβεί.

Στόχος το μεγάλο σοβιετικό οπλοστάσιο στην Υπερδνειστερία

Η δημοσιογράφος Irina Alksnis σημειώνει ότι ένας από τους στόχους του ουκρανικού στρατού στην Υπερδνειστερία θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο οπλοστάσιο στο Kolbasnoye, όπου έχει αποθηκευτεί μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης:

«Στην Υπερδνειστερία, εκτός από τη γεωπολιτική πτυχή, υπάρχει και μια πολύ σημαντική στρατιωτική. Λέγεται Λουκάνικο. Αυτό είναι ένα χωριό όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών στην Ευρώπη. Σοβιετικά πυρομαχικά.

Βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Φυλάσσεται από τον ρωσικό στρατό. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρειάζονται απεγνωσμένα όπλα».

Δείτε βίντεο και εικόνες

Image
Image

Image

Image

Image

Αφήστε μια απάντηση