Στόχος η Ν. Βεσσαραβία: Ο ρωσικός Στρατός “έκοψε” στα δύο την Οδησσό – Άνοιξε δρόμος για Υπερδνειστερία – Χρησμός Κρεμλίνου για νέα εμπλοκή

“Οι Ουκρανοί πίσω από την επίθεση”

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Η Ρωσία “έκοψε” στα δύο την Οδησσό με την Αεροπορία να βομβαρδίζει την μοναδική γέφυρα (χάρτης 1) που ένωνε το νότιο τμήμα της πόλης με την ηπειρωτική χώρα.

Πλέον η Οδησσός έχει “σπάσει” σε δύο κομμάτια με το νότιο τμήμα της, η νότια Βεσσαραβία, να είναι πλήρως αποκλεισμένη (χάρτης 2).

Η ανατίναξη της γέφυρας ανησυχεί πολύ τις ουκρανικές δυνάμεις, αφού μέσω αυτής μπορούσε να γίνει εκκένωση, να μεταφερθούν ενισχύσεις από τη Νότια Βεσσαραβία και δυτική στρατιωτική βοήθεια από τη Ρουμανία.

Οι δηλώσεις του Κρεμλίνου και άλλων Ρώσων αξιωματούχων δείχνουν εμπλοκή. Ήδη αναφέρουν πως “σύμφωνα με την έρευνα, η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την επίθεση” την οποία δεν θεωρούν πλέον ως “τρομοκρατική” αλλά ως προπαρασκευαστική πολέμου.

Ρωσικό σχέδιο κατάληψης της Ν. Βεσσαραβίας

Η γέφυρα αυτή ήταν η μοναδική που ένωνε κατευθείαν Ρουμανία-Μολδαβία με την Οδησσό. Παράλληλα μέσω αυτής της γέφυρας μεταφέρονταν βαγόνια με καύσιμα και λιπαντικά όπως αποκάλυψε χτες το WarNews247.

Φαίνεται ότι οι Ρώσοι θέλουν να καταλάβουν τη Νότια Βεσσαραβία, ένα τμήμα της περιοχής της Οδησσού που χωρίζεται από την ηπειρωτική χώρα με τον κόλπο του Δνείστερου και συνδεόταν μόνο με τη γέφυρα που καταστράφηκε.

Εάν η Νότια Βεσαρραβία καταληφθεί μετά από αμφίβια επιχείρηση, τότε τα ρωσικά στρατεύματα θα κινηθούν προς Μολδαβία και εισέρχονται Υπερδνειστερία παρακάμπτοντας πλήρως Νικολάεφ και κεντρική Ουκρανία.

Από εκεί, μετά την Υπερδνειστερία μπορούν να κάνουν αναστροφή και να χτυπήσουν από πίσω τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται Οδησσό-Νικολάεφ.

Πάντως στην Συμφερόπολη, εδώ και 24 ώρες συγκεντρώνονται ισχυρές δυνάμεις οι οποίες κινούνται προς την Χερσώνα.

Δείτε βίντεο από το κτύπημα

Οι Ρώσοι “έσπασαν” σε δύο κομμάτια την Οδησσό

Δεν είναι σύμπτωση, πως λίγες ώρες μετά την επίθεση στην Υπερδνειστερία, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στην περιοχή της Οδησσού.

Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος, καταστράφηκε η γέφυρα Zatoka.

Η καταστροφή της γέφυρας έχει ως αποτέλεσμα να αποκλεισθεί η Νότια Βεσσαραβία μεταξύ του Δνείστερου και του Δούναβη. Η γέφυρα στη Zatoka, βρίσκεται στο Budak Spit, στα σύνορα μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και των εκβολών του Δνείστερου.

Η γέφυρα ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς είναι η μόνη διαδρομή που διέρχεται από το έδαφος της Ουκρανίας, κατά μήκος της οποίας μπορείτε κάποιος να μεταβεί από την Οδησσό στο Belgorod-Dnestrovsky, το Reni, το Izmail, το Kiliya, το Bolgrad και άλλους οικισμούς της Νότιας Βεσσαραβίας.

Τώρα υπάρχει μόνο μια διαδρομή μέσω της Μολδαβίας (το συνοριακό σημείο “Παλάνκα”), που βρίσκεται μεταξύ του ποταμού Δνείστερου και των αδιάβατων εκτάσεων του εθνικού φυσικού πάρκου του Κάτω Δνείστερου, κάτι που περιπλέκει πολύ τα πάντα.

Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί τον ουκρανικό Στρατό καθώς φοβάται τυχόν επίθεση από την βόρεια κατεύθυνση δηλαδή από Υπερδνειστερία ή Νικολάεφ.

Κρεμλίνο: Ανησυχητικές οι εξελίξεις – Θέλουμε να αποφύγουμε εμπλοκή

Οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων δείχνουν πως προετοιμάζονται για εμπλοκή.

Το Κρεμλίνο ανέφερε πως “η Ρωσία παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση στην Υπερδνειστερία καθώς τα νέα που έρχονται από εκεί είναι “ανησυχητικά”.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ρωσία «θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο» στο οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να παρέμβει στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας.

Και ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Ρουντένκο σημείωσε πως “η κατάσταση στην Υπερδνειστερία είναι ανησυχητική”.

“Να προετοιμαστούμε για σκληρή απάντηση”

“Η Ρωσία πρέπει να προετοιμαστεί για μια σκληρή απάντηση στην Υπερδνειστερία. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Ρουμανίας, αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Υπερδνειστερία, προσπαθώντας να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Ρωσίας”.

Αυτό δήλωσε σε σχόλιο ο στρατιωτικός ειδικός Igor Korotchenko.

«Πρόκειται για πρόκληση που πραγματοποιήθηκε από τουλάχιστον μία χώρα του ΝΑΤΟ – προφανώς, η Ρουμανία, η υπηρεσία της Μολδαβίας και η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας. Ο στόχος είναι να προκληθεί ένταση, να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην Υπερδνειστερία και να τεθεί υπό έλεγχο η περιοχή μπαίνοντας σε σύγκρουση με τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις και στη συνέχεια να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο.

Όπως είναι φυσικό, τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς την έγκριση της CIA ή της βρετανικής MI6, αλλά, προφανώς, από κοινού από τις δύο αυτές ειδικές υπηρεσίες.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορώ να πω ότι ο παράγοντας της αποσταθεροποίησης στην Υπερδνειστερία θα πρέπει να αναλυθεί πολύ σοβαρά και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σκληρή απάντηση εδώ», είπε ο Korotchenko.

Η Ρωσία προκαλείται να ανοίξει δεύτερο μέτωπο

“Η Ουκρανία προσπαθεί να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και για αυτό χρειάζεται προκλήσεις στην Υπερδνειστερία. Για τη Ρωσία, ένα δεύτερο μέτωπο στην Υπερδνειστερία θα ήταν ένα ανεπιθύμητο σενάριο, αλλά έχει αρκετούς πόρους για να λύσει αυτό το πρόβλημα”.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης “Αξιωματικοί της Ρωσίας”, Σεργκέι Λιποβόι.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Υπερδνειστερία έχουν έναν λόγο – να τραβήξουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθεια των «δυτικών φίλων», οι οποίοι, όπως αποδείχτηκε, δεν βιάζονται να βοηθήσουν, ξεφεύγοντας με υποσχέσεις. Και με αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις, η Ουκρανία προσπαθεί απεγνωσμένα να αναγκάσει το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Η εμφάνιση ενός δεύτερου μετώπου είναι ασύμφορη για εμάς – αυτές είναι δυνάμεις, χρόνος, πόροι που θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί. Δεν μπορούμε να μην εμπλακούμε – υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται την προστασία μας. Δεν έχουμε κοινά σύνορα με την Υπερδνειστερία, κάτι που, φυσικά, περιπλέκει την παροχή βοήθειας στην χώρα.

Η Ρωσία δεν θα αποδυναμώσει τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς εάν αποφασίσει να επέμβει, υπάρχουν αρκετοί πόροι, επομένως, το έργο είναι σίγουρα επιλύσιμο, απλά δεν θα θέλαμε να μας αποσπάσει την προσοχή.

Αλλά η πιθανότητα να συρθεί η Υπερδνειστερία στη σύγκρουση είναι εξαιρετικά υψηλή. Ως εκ τούτου, η ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να λάβει υπόψη τη δυνατότητα υλοποίησης ενός τέτοιου σεναρίου και να προσπαθήσει να προετοιμαστεί για αυτό», σημειώνει ο Lipovoy.

Η Ουκρανία ξεκίνησε τις προετοιμασίες για επίθεση στην Υπερδνειστερία

“Οι βομβαρδισμοί και οι εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες και σήμερα στο Υπερδνειστερία δεν είναι τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά προετοιμασίες για πόλεμο”.

Αυτό δήλωσε ο Alexander Khramchikhin, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής και Στρατιωτικής Ανάλυσης.

Ο ειδικός σημειώνει ότι η Ουκρανία επιδεινώνει την κατάσταση σχεδιάζοντας να διεξαγάγει επιχείρηση στην Υπερδνειστερία, όπου βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα.

“Είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους βοηθήσουμε μεταφέροντας στρατεύματα από την Χερσώνα μέσω της περιοχής της Οδησσού και είναι απίθανο να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την επίθεση μόνοι τους. Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ρωσικό στρατό στην Υπερδνειστερία για να τους ανταλλάξει με τις εγκλωβισμένες δυνάμεις από τη Μαριούπολη.

«Το να μιλάς για τρομοκρατική επίθεση είναι ανόητο. Δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, αλλά για προετοιμασία για πόλεμο, και είναι περίεργο ότι αυτό δεν συνέβη και νωρίτερα.

Ο κίνδυνος για εμάς είναι ότι δεν μπορούν να προσφέρουν αντίσταση οι δυνάμεις μας εκεί ενώ οι ενισχύσεις από την Χερσώνα είναι δύσκολο να φτάσουν έγκαιρα. Επομένως, θα υπάρξουν πολύ μεγάλα προβλήματα.

Δεν πρόκειται καν για προσπάθεια αποκλεισμού των στρατευμάτων μας, αλλά για πλήρη επιχείρηση. Ίσως όσοι επιζήσουν να συμμετάσχουν σε ανταλλαγή με μαχητές από τη Μαριούπολη, αυτό είναι πολύ πραγματικό», είπε ο Khramchikhin.

Τρία άτομα από την Ουκρανία πίσω από την επίθεση

Στην Υπερδνειστερία έχει εισαχθεί κόκκινο επίπεδο τρομοκρατικής απειλής γεγονός που προβλέπει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας, δήλωσε ο πρόεδρος της περιοχής.

Ο συναγερμός θα ισχύσει για 15 μέρες τουλάχιστον.

Στη περιοχή Ρίμπνιτσα της Υπερδνειστερίας εγκαθίστανται σημεία ελέγχου. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν σημεία ελέγχου στους δρόμους που οδηγούν στις πόλεις της περιοχής και θα πραγματοποιήσουν έρευνες σε οχήματα και επιβάτες.

Ταυτόχρονα στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί και ρωσικές “ειρηνευτικές δυνάμεις” που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία.

Οι αρχές της περιοχής ανέφεραν ότι έχουν καταγραφεί ήδη τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις: εναντίον του κτιρίου του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, εναντίον μιας στρατιωτικής μονάδας στο χωριό Parkany και του πύργου ενός ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού κέντρου.

Παράλληλα, λόγω της τρομοκρατικής απειλής, η “Παρέλαση της Νίκης” στις 9 Μαϊου ακυρώθηκε.

Ο πρόεδρος της Υπερδνειστερίας, Krasnoselsky, ανέφερε ότι οι έρευνες δείχνουν πως η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

“Τρία άτομα που έφτασαν από το έδαφος της Ουκρανίας κατηγορούνται ότι βομβάρδισαν το κτίριο του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Υπερδνειστερίας με RPG”.

Αυτό ανέφερε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο πηγή στους κυβερνητικούς κύκλους του της Υπερδνειστερίας .

Η ταυτότητα των εγκληματιών δεν έχει εξακριβωθεί, αφού εισήλθαν στο έδαφος της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας παρακάμπτοντας το σημείο ελέγχου.

Στις 17.15 οι τρεις ένοπλοι διέσχισαν τα σύνορα Υπερδνειστερίας-Ουκρανίας κοντά στον οικισμό Novovladimirovka (8 χλμ. από την Τιρασπόλ) και στη συνέχεια έφυγαν από την Υπερδνειστερία στις 18.00 από τον ίδιο δρόμο.

Δείτε χάρτες

Χάρτης 1

Image

Χάρτης 2

Image

Χάρτης 3

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Αφήστε μια απάντηση