Τρία εκατομμύρια Τούρκοι έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα! – Επιβεβαίωση Directus για την οικονομική κρίση στη Τουρκία

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Fatih Dönmez ανακοίνωσε ότι 2,9 εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας διέκοψαν το ρεύμα πέρυσι, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν 1 εκατομμύριο για τους χρήστες φυσικού αερίου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Fatih Dönmez είπε ότι 2,9 εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας διέκοψαν το ρεύμα το 2021. Ο υπουργός απάντησε σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Erkan Aydın.

Ο Dönmez ανακοίνωσε επίσης ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πελάτες διέκοψαν το φυσικό αέριο το 2021.

Ο βουλευτής Aydın ρώτησε επίσης τον υπουργό πόσα οφείλουν οι πολίτες στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ενόψει των πρόσφατων υπέρογκων αυξήσεων των τιμών.

Σε απάντηση, ο υπουργός Dönmez είπε ότι οι λογαριασμοί συνολικού ύψους 850,1 εκατομμυρίων λιρών δεν πληρώθηκαν το 2021, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν 368,5 εκατομμύρια λίρες για λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ηγέτης του CHP Kemal Kılıçdaroğlu ανακοίνωσε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του κόπηκε. Τον Φεβρουάριο, ο Kılıçdaroğlu είχε πει ότι δεν θα πληρώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έως ότου η κυβέρνηση αποσύρει τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών.

Η απάντηση του Τούρκου Υπουργού, επιβεβαιώνει πλήρως το Directus.gr, το οποίο ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες, πως στη Τουρκία λαμβάνει χώρα μία τεράστια οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα αναφέραμε, πως η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δύο δεκαετιών με τις τιμές καταναλωτή (πληθωρισμό) να εκτινάσσονται στο 61,1% και το νόμισμά της, τη λίρα, να παραμένει σε ύφεση για αρκετό καιρό που οδηγεί σε απότομη υποτίμηση, καθιστώντας τις εισαγωγές ακριβότερες και διόγκωνοντας την αξία του χρέους της, το οποίο θα επηρεάσει και την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Οι αναλυτές κατηγορούν για τη σοβαρή κακοδιαχείριση τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ενώ η πανδημία του Covid-19 και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία έχουν εντείνει περαιτέρω την κρίση. Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πολλοί Τούρκοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να λογοδοτήσει για την κακοδιαχείριση της οικονομίας για να την σταματήσει από την ασυδοσία, την υπερβολή και τις ανεύθυνες δαπάνες από τα κρατικά ταμεία σε τομείς που δεν έχουν προτεραιότητα. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι ενώ οι απλοί πολίτες υποφέρουν από οικονομική καταστροφή και υψηλό πληθωρισμό, οι υπερβολικές δαπάνες του Παλατιού συνεχίστηκαν.

Ο προϋπολογισμός της κεντρικής κυβέρνησης παρουσίασε έλλειμμα 69 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών τον Μάρτιο του 2022 και οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 102,3% σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας επιδείνωση των προοπτικών του προϋπολογισμού. Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι υπάρχει ελάχιστη διαφάνεια στις κρατικές δαπάνες με την αύξηση των «κρυφών εξόδων υπηρεσιών» υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν.

directus.gr

Αφήστε μια απάντηση