Πόσο προετοιμασμένοι είστε για ένα διαφορετικό είδος εφιάλτη;

Η οικονομία έχει περάσει από την εντατική στο νεκροτομείο. Ήταν αναπόφευκτο. Δεν υπήρξε κανένας βομβαρδισμός, κανένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός, κανένας στρατός εισβολής, καμία πυρηνική επίθεση. Όλα είναι λίγο πολύ τα ίδια, αλλά όλα έχουν αλλάξει τόσο δραστικά. Αισθάνεσαι σαν να ζεις σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Η παρακμή είναι παντού τριγύρω, και ήρθε γρηγορότερα απ’ ό,τι μπορούσαν να φανταστούν οι άνθρωποι. Επιχειρήσεις, υφάσματα, εμπόριο και ψυχαγωγία – όλα λειτουργούν. Τα πράγματα παράγονται, πωλούνται και εξυπηρετούνται. Απλά όχι όπως πριν.

Οι δρόμοι είναι αμυδροί, βρώμικοι – στερούνται συντήρησης και συντήρησης. Είναι πολύ πιο ανασφαλές να περπατάς, ειδικά μετά το σκοτάδι. Τα γκράφιτι είναι παντού, το ίδιο και η λεηλασία και τα σκουπίδια. Οι επιχειρήσεις και το εμπόριο είναι παρακμιακό, με πολλούς κλειστούς και “προς ενοικίαση” χώρους και ερειπωμένες ιδιοκτησίες.

Εν ολίγοις, η ζωή έχει γίνει σημαντικά πιο δύσκολη.

Ορδές ανέργων, αστέγων και τοξικομανών περιφέρονται στους δρόμους και τις λεωφόρους, ζώντας σε πάρκα και κάτω από γέφυρες. Η αλητεία και η εγκληματικότητα οργιάζουν. Το ίδιο και οι εκδηλώσεις και οι απεργίες: όλοι είναι δυσαρεστημένοι. Τον περασμένο μήνα οι χειριστές των τρένων αρνήθηκαν να εργαστούν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα απλώς σταύρωσαν τα χέρια.

Τα κτίρια και τα σπίτια σε πολλές κατοικημένες γειτονιές έχουν πλέον παράθυρα με κάγκελα και περιμετρικά υψηλούς φράχτες και συρματοπλέγματα. Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα εδώ και εκεί, και τα παιδιά δεν είναι τόσο ασφαλή για να παίξουν στους δρόμους όσο πριν. Τα πάρκα είναι κακοδιατηρημένα, με ψηλό γρασίδι και αδέσποτα ζώα.

Δεν προσπαθώ να είμαι ζοφερός, αλλά αυτό δεν είναι μυθοπλασία.

Είναι μια σύντομη περιγραφή της ζωής κατά τη δεκαετία του 1980, ακόμη και σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες. Βέβαια, τα πράγματα δεν έχουν φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, αλλά οδεύουν προς τα εκεί. Βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια μιας τρομερής περιόδου.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι τότε, ο κόσμος ζούσε επίσης υπό τον φόβο ενός πυρηνικού πολέμου, ο οποίος ευτυχώς δεν ήρθε ποτέ (και ελπίζουμε ότι δεν θα έρθει ποτέ). Είναι πιθανό να συμβεί κάτι μεγαλύτερο πριν καταρρεύσει η οικονομία. Είναι όμως πιθανό; Ποιος ξέρει.

Ιστορίες της πραγματικότητας.

Τι πραγματικά συμβαίνει στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων σαν εσάς και εμένα σε χώρες που έχουν περάσει παρατεταμένες υφέσεις και οικονομικές κρίσεις; Η γνώση σχετικά με αυτό μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το τι μας περιμένει και κάποια στοιχεία για να προετοιμαστούμε.

Όλοι φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε κατακτήσει το μυστικό της αιώνιας αφθονίας. Σε ορισμένες χώρες, οι άνθρωποι έχουν γαλουχηθεί πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο σε μακρινά μέρη. Έχουν χάψει είτε την ιδέα του εξαιρετισμού (δεν θα συμβεί εδώ) είτε τη μοιρολατρία (μόνο μια αποκάλυψη μπορεί να συμβεί).

Τώρα αυτή η αργή σύρση σε έναν παρακμιακό τρόπο ζωής συμβαίνει παντού και επηρεάζει τους πάντες. Δεν είναι αυτό που πολλοί έχουν φανταστεί, αλλά είναι ένας εφιάλτης, και οι άνθρωποι αναρωτιούνται πώς θα το αντιμετωπίσουν.

Πόσο προετοιμασμένοι είστε για να αντιμετωπίσετε έναν διαφορετικό εχθρό;

Τι θα γινόταν αν, αντί να εισβάλλουν ή να βομβαρδίζονται από κάποια ξένη χώρα, οι κυβερνήσεις στρέφονταν πλήρως οργουελικά εναντίον των πολιτών τους; Τώρα θα πρέπει να ανεχτούμε βλακείες όπως η κοινωνική πιστωτική βαθμολογία, τα CBDCs, τα κλιματικά λουκέτα και άλλες πολιτικές αρπαγής της ελευθερίας που, στην πράξη, θα αφαιρέσουν κάθε ίχνος προσωπικής ελευθερίας που είχαμε και θα δώσουν στους τυράννους απόλυτη εξουσία και έλεγχο.

Συμμορφωθείτε ή να κλειστείτε στο οικονομικό, ψηφιακό και κοινωνικό Γκουλάγκ: να απολυθείτε ή να τεθείτε σε διαθεσιμότητα, να εξοστρακιστείτε και να εγκαταλειφθείτε από τους φίλους σας, ακόμη και από τους συγγενείς σας. Τι θα συμβεί αν οι συνάδελφοι, οι πρώην φίλοι, οι γείτονες, το αφεντικό σας, αρχίσουν να συνεργάζονται με τον εχθρό; Έχετε κάποια ιδέα για το πώς αυτό θα περιόριζε τη ζωή σας ή πόσο μεγάλο κίνδυνο θα αποτελούσε για εσάς;

Πόσο προετοιμασμένοι είστε να ζήσετε με την υγεία σας σε αποσύνθεση;

Τι θα γινόταν αν αντί να πεθάνετε από την πείνα λόγω της κατάρρευσης των αλυσίδων εφοδιασμού, απλά δυσκολευόσασταν πολύ περισσότερο να φροντίσετε την υγεία σας – μέσω της κακής ή ανεπαρκούς διατροφής, της απλησίαστης υγειονομικής περίθαλψης, της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων, των κακών νοσοκομείων και της έλλειψης γιατρών και προσωπικού κ.ο.κ.;

(Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τον δωρεάν οδηγό QUICKSTART για την κατάρτιση ενός σχεδίου αποθήκευσης τροφίμων σε 3 επίπεδα, ώστε ο υποσιτισμός να πλήξει την οικογένειά σας τόσο σκληρά όσο πλήττει τους απροετοίμαστους).

Πόσο προετοιμασμένοι είστε να ζήσετε τρελές και περίπλοκες ρουτίνες;

Τι θα γινόταν αν αντί για απελπισμένες ορδές ή συμμορίες επιδρομέων να σας χτυπούν την πόρτα για φαγητό, στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ζείτε με άλλες έξι ή επτά οικογένειες στο ίδιο σπίτι, επειδή μόνο έτσι όλοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά το καταφύγιο;

Ένας άρρωστος συγγενής ζει τώρα μαζί σας επειδή η εντατική φροντίδα έχει γίνει απλησίαστη – και τώρα έχετε κι άλλους ανθρώπους που χρειάζονται συνεχή βοήθεια; Αν κάποιος κοντινός σας άνθρωπος έχει πεθάνει και είστε ο μόνος που μπορεί να φροντίσει τα παιδιά του και να τα μεγαλώσει;

Είναι τέτοια πράγματα μέσα στα σχέδια και τις προετοιμασίες σας;

Έπρεπε να πουλήσετε όλες εκείνες τις φανταχτερές τηλεοράσεις LED. Τώρα, όλοι πρέπει να μοιράζονται μία και μοναδική χωρίς καλωδιακή υπηρεσία ή Netflix (δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά ούτε το ένα ούτε το άλλο πια). Αν χαλάσει, θα πρέπει να επισκευαστεί, επειδή οι καινούργιες κοστίζουν πλέον ένα χέρι και ένα πόδι και εξακολουθούν να είναι δύσκολο να βρεθούν.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις περισσότερες άλλες οικιακές συσκευές: όλοι πρέπει να μοιραστούν την τοστιέρα, τον φούρνο μικροκυμάτων, το μπλέντερ. Μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερες από μία ή δύο στο σπίτι, αλλά ό,τι κι αν συμβεί, θα πρέπει να μοιραστούν με τάξη. Διαφορετικά, όλοι θα τσακώνονται συνέχεια και θα τρελαίνονται. Όλοι θα πρέπει να προσέχουν και το λογαριασμό της ενέργειας.

Πόσο προετοιμασμένοι είστε να ζήσετε με συνεχείς ελλείψεις και με δελτίο;

Κι αν, αντί για ηλεκτρομαγνητικό παλμό, το ρεύμα διακόπτεται για λίγες ώρες κάθε μέρα λόγω προβλημάτων στο σύστημα παραγωγής και στο δίκτυο και στις υποδομές; Τα ντους, η προετοιμασία των γευμάτων, το νοικοκυριό και όλη η γιορτή θα πρέπει να ακολουθούν ένα πρόγραμμα ανάλογα με τις εβδομαδιαίες διακοπές ρεύματος.

Ευχαριστείτε τον Θεό που ακολουθεί ένα προγραμματισμένο σύστημα, διότι αυτό σας επιτρέπει να προσαρμοστείτε και να δημιουργήσετε παρακάμψεις. Η ζωή θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο δύσκολη: χωρίς αυτό, τα πράγματα θα σαπίσουν και θα χαλάσουν, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν και όλα θα είναι πολύ πιο απρόβλεπτα – όπως ήταν πάντα στα υπανάπτυκτα μέρη.

Πόσο έτοιμοι είστε να ζήσετε με το έγκλημα, τη διαφθορά και την ηθική παρακμή;

Τι θα γινόταν αν, αντί για πλήρη αναρχία και ανομία, είχατε τώρα να αντιμετωπίσετε ένα χρεοκοπημένο και αδύναμο κράτος, με (ακόμη πιο) διεφθαρμένους θεσμούς που απλά δεν έχουν πια τρόπο να συντηρούν και να βελτιώνουν αποτελεσματικά τις υποδομές και τα άλλα συστήματα;

Οι φυλακές είναι υπερπλήρεις, και παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί εγκληματίες που αποφυλακίζονται επειδή το σύστημα είναι ανίκανο να τους διαχειριστεί λόγω της οικονομικής και θεσμικής αποτυχίας.

Έτσι, αντί για έναν στρατό εισβολής, έχετε τώρα να αντιμετωπίσετε την αυξανόμενη αστική εγκληματικότητα και βία. Οι δρόμοι και τα κτίρια δεν είναι βομβαρδισμένα ή άδεια, αλλά γεμάτα από εμπόρους ναρκωτικών και καταναλωτές, βρωμιά και γκράφιτι, σκηνές αστέγων, εισβολείς και κάθε είδους εγκληματίες.

Πόσο προετοιμασμένοι είστε να ζήσετε χωρίς τα όπλα σας;

Τι θα γινόταν αν αντί να πολεμάτε τους κομμουνιστές ή να πρέπει να υπερασπιστείτε την περιουσία και τους πόρους σας από συμμορίες τρελών πλιατσικολόγων που δεν ήρθαν ποτέ, έπρεπε να πουλήσετε τα όπλα σας για να αγοράσετε τρόφιμα και να πληρώσετε κάποιους λογαριασμούς;

Πρέπει να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, αλλά τώρα υπάρχει μόνο εκείνο το παλιό μη καταχωρημένο 9mm με μερικούς γεμάτους γεμιστήρες γύρω από το σπίτι. Επίσης, ο νόμος λέει ότι δεν μπορείς να κουβαλάς όπλα πάνω σου πλέον. Το να πυροβολήσεις κάποιον ακόμη και σε αυτοάμυνα θα επιφέρει αβέβαιες συνέπειες: ποιος μπορεί να πληρώσει πλέον δικηγόρο; Αλλά οι εγκληματίες δεν ενδιαφέρονται για το νόμο, οπότε ξέρεις ότι είναι οπλισμένοι και πρόθυμοι.

Αυτό σας αναγκάζει να προσαρμοστείτε, πράγμα που σημαίνει να ξαπλώνετε πολύ πιο χαμηλά και να μην τραβάτε την προσοχή. Σίγουρα δεν υπάρχουν πια πολλά πράγματα πραγματικής αξίας στο σπίτι. Αλλά για τους άπορους και τους κακοπροαίρετους, ακόμη και λίγα μπορούν να είναι πολλά. Έτσι, όλες αυτές οι κλειδαριές και τα ενισχυμένα παράθυρα.

Πόσο προετοιμασμένοι είστε να ζήσετε περιτριγυρισμένοι από πόνο, δυστυχία και δυστυχία;

Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο που προσπαθώ να κάνω εδώ. Τι κι αν έχετε ένα μεγάλο απόθεμα τροφίμων, φαρμάκων, κάποιες κοφτερές δεξιότητες επιβίωσης και όλα τα υπόλοιπα – αλλά το να βρείτε λόγο, κίνητρο, πίστη και ενέργεια για να συνεχίσετε να προχωράτε μπροστά γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Επειδή η ψυχή σας συνθλίβεται και η καρδιά σας αιμορραγεί από το να βλέπετε όλη τη δυστυχία, τον πόνο και την απώλεια που συμβαίνουν γύρω σας. Και ακόμα κι αν έχετε βρει κάπως αυτή τη δύναμη, τώρα πρέπει να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας, ώστε να κρατήσετε και τους άλλους γύρω σας να προχωρούν μπροστά, όταν τόσοι πολλοί σκέφτονται να τα παρατήσουν.

Αυτή είναι ίσως μια από τις πιο καθοριστικές πτυχές της επιβίωσης.

Έχω ήδη ασχοληθεί με τρόπους για να έρθετε σε επαφή με τις κακουχίες και τον πόνο, κάνοντας προπόνηση στους δρόμους και προσφέροντας εθελοντική εργασία σε νοσοκομεία και ιδρύματα που βοηθούν ανθρώπους και ζώα.

Αλλά είναι άλλο πράγμα να το κάνεις αυτό όταν η κατάσταση είναι κάπως φυσιολογική. Είναι δύσκολο να ξέρουμε πώς θα αντιδράσουμε μέχρι να χρειαστεί να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά όντας οι ίδιοι μέσα στην καρδιά μιας κρίσης. Από ό,τι έχω δει, κάποιοι άνθρωποι ανταποκρίνονται στην πρόκληση, ενώ άλλοι αποτυγχάνουν οικτρά και απλά δεν αντέχουν τη χιονοστιβάδα των συναισθημάτων και των κακών ειδήσεων. Έτσι είναι πάντα.

Συμπέρασμα.

Παρόλο που υποστήριξα μια αντίληψη για το SHTF και την προετοιμασία που είναι μέσα στο πεδίο της εμπειρίας μου, το θέμα εδώ δεν είναι να χτυπήσω το τύμπανο της οικονομικής καταστροφής, αλλά να διεγείρω τη σκέψη έξω από το κουτί.

Έχω κάνει μια συνειδητή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση από το 2020 και συνεχίζω να το κάνω καθώς κάποια γεγονότα που εξελίσσονται επιβεβαιώνουν ή έρχονται σε αντίθεση με τις ιδέες και τις αντιλήψεις μου. Είναι επίσης μια μορφή εύρεσης κενών και συνεχούς προσαρμογής των στρατηγικών μου. Είναι σημαντικό να θέτουμε προτεραιότητες και να παραμένουμε στην πορεία με τα σχέδια και τις προετοιμασίες, καθώς αυτά βασίζονται στις προσωπικές συνθήκες και περιστάσεις. Αλλά πιστεύω επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην κολλάμε υπερβολικά σε κάποιες συγκεκριμένες ιδέες και σενάρια, τουλάχιστον όταν πρόκειται για προβολές και νοητικές ασκήσεις.

Οι preppers, σε γενικές γραμμές, είναι συνειδητοποιημένοι και πρακτικοί. Αυτό είναι καλό, αλλά η επιβίωση μπορεί να εξαρτάται λιγότερο από αντικειμενικές και πραγματιστικές πτυχές (πόροι και δεξιότητες) και περισσότερο από την ικανότητα προσαρμογής απ’ ό,τι νομίζουμε. Για να ανταπεξέλθετε στις γρήγορες αλλαγές, επενδύστε όλο και περισσότερο στο να είστε ανοιχτόμυαλοι, ευέλικτοι και συνολικά προσαρμόσιμοι.

Σχετικά με τον Fabian
Ο Fabian Ommar είναι ένας 50χρονος εργαζόμενος της μεσαίας τάξης που ζει στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Μακριά από το να είναι ο υπερτακτικός ή άρτια εκπαιδευμένος τύπος στρατιωτικού survivor, είναι ο μέσος άνθρωπος που από τα νεανικά του χρόνια ασχολείται με την αυτοδυναμία και τις υπαίθριες δραστηριότητες και την πρακτική πλευρά της ισορροπίας της ζωής ανάμεσα σε μια μεγάλη πόλη και σε αγροτικές/ερημικές περιοχές. Από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, εκπαιδεύει και βοηθάει άλλους στην περιοχή του να προετοιμαστούν καλύτερα για το “συνεχές, αργοκίνητο SHTF” της ζωής σε μια τριτοκοσμική χώρα.

You can follow Fabian on Instagram @stoicsurvivor

How Prepared Are You For a Different Kind of Nightmare?
ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση