Ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα: Διαταγή να “εγκλωβίζουν” τα τουρκικά μαχητικά – Έρχεται κατάρριψη…

Δεύτερο διάβημα στην Τουρκία – Τέλος τα ΜΟΕ

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ύστερα από απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κ.Φλώρου, τέθηκε σε ετοιμότητα η αντιαεροπορική άμυνα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας σε όλο το FIR Αθηνών.

Στην ΑΣΔΕΝ έχει αναπτυχθεί και έχει κινητοποιηθεί το σύνολο των αντιαεροπορικών μέσων Tor-M1, OSA-AK, ΑSRAD κτλ.

Σύμφωνα με το OPEN, αν η Τουρκία ακολουθήσει την ίδια τακτική των προκλήσεων με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, η αντιαεροπορική άμυνα έχει τεθεί σε ετοιμότητα με την εντολή να εγκλωβισμού των τουρκικών μαχητικών.

Σαφέστατα πρόκειται για ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση καθώς η Άγκυρα χτες έκανε πρόβα πολέμου στο Αιγαίο.

Όμως ο εγκλωβισμός τουρκικών μαχητικών δεν αρκεί. Θα πρέπει να υπάρξει κατάρριψη από ελληνικά μαχητικά και όχι εγκλωβισμός από αντιαεροπορικό σύστημα νησιού που η Άγκυρα ζητά την αποστρατικοποίηση του.

Θα έπρεπε να έχουν ήδη προηγηθεί από χτες προειδοποιητικά πυρά από ελληνικά μαχητικά.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τις τουρκικές προκλήσεις. Στην έκτακτη αυτή σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί όλων των κλάδων και δόθηκαν οδηγίες για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι σε αυτή τη δίχως προηγούμενο προκλητικότητα.

Οι συσκέψεις συνεχίζονται και σήμερα στο Πεντάγωνο.

Δείτε το βίντεο

ΥΠ.ΕΞ.: Δεύτερο διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε πριν λίγα λεπτά ανακοίνωση για την πραγματοποίηση σημερινού διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά αναφορικά με τον πρωτοφανή αριθμό υπερπτήσεων ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά.

Ειδικότερα:

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επιπρόσθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πριν λίγα λεπτά τα εξής:

«Είναι απαράδεκτες ενέργειες (υπερπτήσεις). Αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση, πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό επίπεδο.

Και με κανένα τρόπο δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντηση του [Έλληνα] Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Είναι επίσης απολύτως σαφές ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Δείτε το βίντεο

«Παγώνουν» τα στρατιωτικά ΜΟΕ με την Τουρκία

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποφάσισε να βάλει στον «πάγο» τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία, μετά το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε την Τετάρτη πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ, τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετατίθενται για το μέλλον.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα».

H απόφαση της Αθήνας θεωρείται ειλημμένη και έρχεται μετά το μπαράζ υπερπτήσεων που κατεγράφη στο Αιγαίο και οδήγησε σε σχετικό διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δείτε το βίντεο

Κ.Μητσοτάκης: Ενημέρωσα το NATO

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα για συνάντηση και επίσημες συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις κοινές δηλώσεις τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα που κορυφώθηκε με το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά χθες.

«Μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Με επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από Σάμο, Χίο, Κάρπαθο και άλλα ελληνικά νησία. Και κατέστησα σαφές στον κ. Στόλντμπεργκ ότι αυτή η συμπεριφορά από είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή από έναν νατοϊκό εταίρο στη ΝΑ Πτέρυγα το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία με τις προκλήσεις της, υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι.

Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει την πρόοδο που κάναμε κατά τη συνάντηση μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει.

Εμείς θα θέσουμε αυτό το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρουμ.

Η Τουρκία δεν έχει εναρμονιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και αυτή δεν είναι συμπεριφορά κράτους που επιθυμεί να είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ».

Δείτε το βίντεο

Αφήστε μια απάντηση